Main menu

header

609 23 3de Dana Georgescu

În studiul intitulat „The Politics of Mate Choice” („Politica alegerii partenerului”), cercetătorii de la Universitatea Rice şi de la Universitatea din Nebraska au explicat de ce noţiunea de atragere a contrariilor nu se adevereşte mereu din punct de vedere ştiinţific.

„Soții seamănă între ei”

Cercetătorii au studiat peste 5.000 de cupluri pentru a observa cât de similare sunt convingerile între partenerii de viață. „Soţii seamănă între ei, de la aspectul fizic (înălţime, greutate, culoarea pielii, circumferinţa gâtului şi mărimea lobului urechii) până la statutul social - educaţie, venit, vârstă, ocupaţie - şi alte trăsături precum personalitatea şi inteligenţa”, explică oamenii de știință. Iată care sunt cele mai de seamă valori în alegerea partenerului de viață, în ordinea importanței acordate de participanţii la studiu: frecvenţa de participare la slujba religioasă, convingerile politice, frecvenţa consumului de băuturi alcoolice, educaţia, înălţimea, frecvenţa fumatului, greutatea, durata de somn, aspectul fizic.

Opusurile nu se atrag

În ceea ce privește convingerile de viață, iată ce relevă un alt top publicat de specialiști, care se referă la principalele aspecte în privința cărora persoanele caută similarități la potențialii parteneri de viață: religia în şcoli, avortul, drepturile homosexualilor, pedeapsa cu moartea, emanciparea femeii, energia nucleară, astrologia, predispoziţia de a lua un drog periculos, arta modernă, cenzura, credinţa că este bine să respecte regulile, plăcerea de a intimida alţi oameni. Rezultatele studiului s-au arătat valabile atât în cazul relaţiilor de scurtă durată, cât şi în al celor care au durat peste 60 de ani. Acest lucru, spun cercetătorii, sugerează că majoritatea cuplurilor se formează pe baza acestor valori, infirmând ideea că asemănările s-ar dezvolta în timp.