de Carmen Ciripoiu
Cu o valoare terapeutică bine definită, nucile sunt recunoscute pentru proprietățile laxative, antidiareice, antitoxice la nivelul pielii și al circulației limfatice.
Tinctura vindecă pancreasul
Din bătrâni se știe că tinctura de nuci verzi este un remediu foarte bun pentru tratarea bolilor tractului digestiv, stomacului și pancreasului. Nucile se taie pe un fund de lemn și se pun într-un borcan de sticlă, amestecate cu zahăr. După ce borcanul a fost lăsat zece zile la soare, apoi zece zile la întuneric, se adaugă 250 ml țuică la fiecare zece nuci. După două săptămâni de macerat, compoziția se strecoară. Se recomandă consumul cu 20 de minute înainte de masă. Doza este de o lingură pentru adulți, o linguriță pentru copiii până la 5 ani și 1,5 lingurițe pentru copiii până la 12 ani.
Viermilor intestinali nu le „place” tocătura cu țuică
Pentru tratarea viermilor intestinali este utilă tocătura de nuci. Mod de preparare: 33 de nuci se dau prin mașina de tocat, se pun într-un borcan de trei litri și se acoperă cu țuică. Se lasă la macerat, la soare, 40 de zile, apoi se strecoară și se păstrează în recipiente închise la culoare. Este un remediu excelent pentru tratarea viermilor intestinali. Se administrează astfel: o lingură pentru adulți, o linguriță pentru copiii până la 5 ani și 1,5 lingurițe pentru copiii până la 12 ani.
Maceratul cu petrol lampant, bun contra depresiei
Bunicii noștri folosesc și acum maceratul cu petrol lampant ca remediu de excepție pentru tratarea cancerelor, contracțiilor musculare, stărilor depresive. Un borcan învelit în hârtie neagră se umple cu nuci verzi bine mărunțite, peste care se toarnă gaz. Se lasă la macerat două săptămâni. Se consumă timp de o săptămână două picături amestecate cu 100 ml apă. Tratamentul este folosit și pentru tratarea astmului bronșic, afecțiunilor sistemului nervos și după chimioterapie. Maceratul se administrează pe stomacul gol. După aceea nu se consumă nimic două ore, perioadă în care bolnavul trebuie să stea nemișcat.
Siropul din coji linişteşte „revolta” din burtă
Un leac imbatabil pentru bolile de stomac este siropul din coji de nuci. Trei pumni cu coji de nucă verde se taie mărunt și se pun la fiert timp de zece minute într-un litru de apă, împreună cu trei cuișoare. După ce se răcește, se amestecă bine cu un kilogram de zahăr, apoi se toarnă în sticle de culoare închisă. Se consumă de trei ori pe zi o linguriță, după mesele principale.
Dulceața amestecată cu miere stimulează apetitul
Pentru accelerarea metabolismului și creșterea poftei de mâncare, dar și a rezistenței sistemului imunitar se folosește dulceața din coji de nuci cu miere. 250 g nuci descojite se pun la fiert împreună cu 250 g muguri de nuc, 250 g miere de albine și 500 ml apă, până se obține o pastă. Se lasă la răcit, apoi se adaugă 125 g miere de albine. Copiii vor consuma o linguriță pe zi, iar adulții, trei lingurițe, înainte de mesele principale. Tratamentul este indicat și pentru oboseală și astenie.
Sucul proaspăt de nucă este folosit în tratamentul eczemelor, iar ceaiul de nuci și miere îmbunătățește circulația sangvină