de Cătălina Tăgârță
Semințele de floarea-soarelui sunt folosite atât în alimentația omului (cel mai des sub formă de ulei), cât și în cea a animalelor. Mai nou, ele sunt utilizate și sub formă de germeni, în această stare, nutrienții lor fiind chiar mult mai valoroși. Liviu Buluș (medalion), fitoterapeut, profesor de masaj și de nutriție, ne-a spus mai multe despre germeni.
„Orice mâncare are în ea și o parte de toxicitate”
- Domnule Buluș, în ultima vreme, adepții hranei sănătoase vorbesc foarte mult despre importanța germenilor. Din ce pot fi obținuți aceștia și cât sunt de valoroși?
- Germenii pot fi obținuți din grâu, din fasole, din rapiță, dar cei mai buni la gust sunt cei de floarea-soarelui - care cresc şi foarte mari, lungi. Ideal este să-i mâncați cu sare de mină, grunjoasă, după ce apar primele două frunze.
- Povestiți-ne, vă rog, cum se obțin germenii de floarea-soarelui!
- Se ia un borcan obişnuit, de 200 g, se spală o treime de cană cu semințe (cam 50 g) şi se pun în el. Însă, atenţie! Semințele trebuie să fie neprăjite şi se pun cu coajă cu tot. Se adaugă apă peste ele și se lasă la înmuiat 12 ore. Dacă e vreme rece, se așază borcanul pe calorifer. În sămânţă, enzimele şi substanţele active sunt într-o stare de amorţeală, de adormire, iar când le punem în apă încep să iasă din ele toate otrăvurile, pentru că orice sămânţă are în ea şi un fel de protector, o toxină cu rolul de a o apăra de prădătorii care vor să o mănânce. Deci, ideea e că orice mâncare are în ea şi o parte de toxicitate, chiar și roşia.
Se consumă când ajung la două frunzulițe
- Dar dimineața se scurge apa din borcan, nu?
- Desigur. În plus, se spală și semințele, ca să mai iasă toxina respectivă - și chiar veți observa că apa devine maro-neagră. Apoi se ia o tavă cu dimensiunile 60/30 centimetri, se așază pe ea patru straturi de prosop de hârtie, se pulverizează apă, după care se pun seminţele. Peste ele, deci deasupra, se așază un sac de plastic negru (ca acelea de gunoi), ca să creeze atmosfera din pământ (deci să fie întuneric şi cald). În fiecare zi descoperiți semințele și udați cu stropitoarea, dar doar o singură dată pe zi, cinci-șase pufuri. Nu trebuie să fie apă multă, că se face mucegai. Iar temperatura din cameră să fie între 18 şi 21 de grade Celsius.
- În cât timp sunt gata germenii?
- După circa patru zile se descoperă de folie și încep să apară primele două frunzuliţe, care au un nod de interconectare. După ce sunt lăsați germenii la lumină, pot fi udați de două ori pe zi, și în următoarele patru-cinci zile se înverzesc, apare clorofila. Deci combinația biofotoni-lumină şi cu toate substanţele vitale dinăuntru dau naștere la clorofilă.
- Dar nu trebuie lăsate să crească prea mult, să apară şi următoarele frunzuliţe...
- Nu. Eu le mănânc imediat. Dacă veți germina seminţe de floarea-soarelui veți observa că vor rămâne cojile în vârful frunzelor. Așa arată cultura hidrofonică, ce nu e pe pământ. Ea îşi ia săruri din ce a avut în bob şi din ce aduce apa. Căci apa, până la urmă, este cea mai economică şi mai hrănitoare mâncare din lume.
- Sunt suficiente două frunzulițe pe tulpină?
- Desigur. Acum sunt mai hrănitoare decât în orice moment al creşterii. Și e suficient să mâncați 15-20 de fire de floarea-soarelui, că nu vă mai trebuie nimic.
Conțin grupul B de vitamine
- Germenii se consumă pur şi simplu?
- Pur și simplu sau combinați cu orice vreți. Merg şi cu somon, spre exemplu, și în salate sau ca garnituri, în supe etc.
- Să le explicăm cititorilor de ce e bine să consume germeni de floarea-soarelui, și nu direct semințele în stare crudă!
- Sub această formă au mult mai multe enzime, vitamine, proteine şi minerale, căci acestea se multiplică rapid. În plus, conțin grupul B de vitamine etc.
- Germenii folosiți în stare crudă, ca garnitură sau simpli, la ce afecţiuni ajută?
- La toate. Se spune că orice moarte naturală provine dintr-o carenţă de substanţe, de vitamine, de enzime... Deci, chiar și decesele fără cauză medicală sunt explicate prin lipsa unor nutrienți. Tot ce e verde înseamnă densitate nutrițională şi calorii mai puţine. Poți lua exemplu orice animal sălbatic. Avantajul vlăstarilor e următorul: ai „grădina” ta, îi mănânci imediat cum i-ai cules. Au vibraţie în ei, au rezonanţă, pe când un produs luat de la piaţă e cules de trei-cinci zile, poate chiar de două luni. Și, odată desprins de rădăcină, nu mai are viață în el decât 20%-30%. În schimb, acești germeni sunt adevărate bombe energetice, sunt plini de viaţă.
- Deci consumul unor astfel de germeni poate salva vieți?
- Da. Orice boală - care e depistată şi diagnosticată - înseamnă o carenţă de enzime şi de vitamine. Dacă cineva zice că a murit de moarte bună, înseamnă că, dacă i-am fi dat aceşti vlăstari, i-am fi prelungit viaţa. Căci acești vlăstari aduc elemente care prelungesc viaţa şi dau energie.
„Germenii de dovleac produc purgație”
- Ce spuneaţi că se întâmplă dacă vom consuma mai multe fire?
- Nimic. Doar că la cele de dovleac, de exemplu, trebuie menționat că mai mult de cinci-șase fire pot provoca purgație. Eu am mâncat şi 100. Dar 10-20 ajung.
- Care mai sunt avantajele germenilor?
- În primul rând, sunt foarte ieftini și sănătoşi. Apoi, sunt tot timpul la îndemână, puteți avea verdeţuri tinere şi proaspete oricât și oricând vreți, în orice anotimp. Ca să consumi germenii, pur și simplu tragi câte unul de pe tavă. Eu nici nu îi mai spăl, e suficient că îi ud în fiecare zi... dar sunt persoane care o fac. Dacă ai seminţe şi o încăpere încălzită, poţi obţine germeni oriunde, ai mâncarea-medicament asigurată.
„Dau o energie fantastică”
- De unde să procure oamenii seminţele pentru germinat?
- Dacă nu au de unde să le ia de la țară, să încerce în piață. Acolo se găsesc de toate, de la linte și soia până la marfă românească.
- Dumneavoastră germinaţi şi linte?
- Da. Și mazăre, soia...
- E aceeaşi procedură?
- Da. Și sunt convins de eficacitatea lor. Cunosc un cetăţean care cultivă aceste legume, pe care le consumă zilnic, şi aproape că îi învinge la toate competițiile sportive - la înot, alegări etc. - pe cei de 18 ani, deși el are 60. Vlăstarii dau o energie fantastică. Și puteți cultiva orice, inclusiv varză, trifoi, hrişcă, ridiche roşie, salată, mazăre verde etc. Astfel, vă încărcați cu vitamine, minerale, aminoacizi, tot ce are nevoie organismul. V-ați întrebat vreodată de ce animalele de casă dau cel mai mult lapte primăvara, când ies plantele tinere? Fiindcă acestea au cea mai mare concentraţie de vitamine, de minerale, de enzime, de bioflavonoide, de celule T etc. O salată cu două frunze conține tot atâtea elemente nutritive precum una mare, dezvoltată. Agricultura de mâine vor fi aceşti germeni.
„Chiar și decesele fără cauză medicală sunt explicate prin lipsa unor nutrienți. Tot ce e verde înseamnă densitate nutrițională şi calorii mai puţine“
„La jumătate de oră după ce au fost «culeşi» nu mai au viaţă în ei“
- Presupun că vlăstarii trebuie consumați imediat.
- Da. Legumele stau mult pe rafturile magazinelor, de aceea trebuie consumate fierte și ne e foame/sete tot timpul după ele. Dar, la vlăstari, partea bună e că îi mănânci imediat după ce i-ai cules. Regula spune că la jumătate de oră după ce au fost „culeși” nu mai au viaţă în ei. Dar au avantajul că pot fi luați din tavă cu tot cu hârtie, se înfășoară, şi pachețelul pentru serviciu e gata.