de Carmen Ciripoiu
Bolile stomacului, gastrita și ulcerul, au devenit, în ultima perioadă, un fel de sport național. Iar primăvara statisticile arată că aceste maladii recidivează la cel puțin una din cinci persoane. Care sunt motivele? Schimbarea alimentației? Insomniile? Stresul? La toate aceste întrebări, dar și ce mijloace cu efecte benefice de vindecare ne oferă natura, ne răspunde terapeutul Beatrice Niculiță (medalion).
„Frica și orgoliul pot duce la schimbări ale funcțiilor digestive”
- Primăvara este anotimpul când se întețesc bolile stomacului, gastrita şi, mai grav, ulcerul gastro-duodenal neputând fi trecute cu vederea. Care sunt factorii apariției bolii?
- Din păcate, unul dintre cele mai frumoase anotimpuri, primăvara, aduce cu sine și apariția bolilor gastrice, dar și a ulcerului duodenal. Cauzele ar fi schimbarea regimului de alimentație, dar și problemele legate de somn. Legumele și fructele crude pot produce astfel de afecțiuni, mai ales la pacienții cu probleme emoționale sau la cei cu un teren genetic fragil. De asemenea, și excesele alimentare, alcoolul și mâncarea tip fast-food pot provoca aceste afecțiuni.
- În ultima perioadă auzim tot mai frecvent replica „m-am îmbolnăvit de stomac din cauza stresului”. Cât de adevărat este?
- În copilărie, emoțiile, plăcerea, gratificarea sunt în strânsă legătură cu funcțiile stomacului. Copilul asociază satisfacerea foamei cu sentimentul de securitate și de confort. De aceea se spune că insecuritatea sau teama legată de viitor, frica de a nu muri de foame pot duce mai târziu la tulburări gastrice. De asemenea, teama, orgoliul, certurile familiale, declinul în afaceri, grijile pot duce la schimbări ale funcțiilor digestive.
„Bună este şi infuzia de flori de salcâm”
- Cât de bine reacționează tratamentele naturiste la gastrită sau la ulcer? Ce scheme de tratament recomandați?
- În general, tratamentele naturiste reacționează pozitiv în aceste afecțiuni, cu condiția ca ele să fie personalizate pentru fiecare pacient în parte, în funcție de psihicul și de fizicul acestuia. Cum este mai ușor să se pornească de la corpul fizic, se recomandă în primul rând dieta. Deloc de neglijat sunt cauzele psihice care duc la aceste afecțiuni, de aceea pacientul trebuie să țină cont de recomandările specialistului. Ca remedii pentru gastrită sau pentru ulcer, în general, recomand obligeană macerată la rece (șase linguri pe zi, în cure de maximum o lună), infuzie de flori de salcâm (un litru pe zi, o lună de cură cu o lună de pauză), infuzie de gălbenele (un litru pe zi, o lună de cură cu o lună de pauză), infuzie de mușețel (un litru pe zi), tinctură de coada-șoricelului (30 de picături, de trei ori pe zi), infuzie de salvie (o jumătate de litru pe zi, în cazul acesta planta infuzându-se doar un minut) sau tinctură de melisă (30 de picături, de trei ori pe zi).
- Netratat la timp, ulcerul poate duce la cancer gastric. Există remedii naturiste și pentru această maladie sau operația este singura soluție?
- Factorii psihoemoționali și spirituali, care nu sunt în concordanță cu o viață corectă, dar și o imunitate slăbită, neglijată sau o alimentație nepotrivită pot duce la cancer gastric. Remediile naturiste sunt, de regulă, favorabile în fază incipientă și, de cele mai multe ori, postoperator. Tratamentele se referă la întărirea imunității în principal și sunt: echinacea (5 g pulbere, de trei ori pe zi, ținută cinci minute sub limbă) şi tinctura de echinacea (30 de picături, de trei ori pe zi). Foarte bune sunt și tinctura de propolis (50 de picături, de trei ori pe zi, după mesele principale) și polenul (trei lingurițe pe zi, care se mestecă foarte bine), dar și argila.
„Nu orice tip de argilă e și terapeutică”
- Pentru că ați pomenit de argilă, poate fi aceasta unul dintre cele mai bune leacuri pentru a vindeca aceste boli nemiloase ale stomacului?
- Cu siguranță. Cu argilă se fac cure de o lună, urmate de trei luni de pauză, timp în care se consumă trei căni pe zi. Excelente sunt și cataplasmele reci cu argilă, puse direct pe piele, tot timp de o lună. Pacientul trebuie să fie însă foarte atent ca argila să fie corespunzătoare, pentru că nu orice tip de argilă e și terapeutică.
- Spuneați mai devreme că, atunci când stomacul ne joacă feste, trebuie să ținem și un regim alimentar adecvat. Ce alimente trebuie să consumăm și de care să ne ferim?
- Cei care suferă de boli ale stomacului trebuie să consume alimente alcaline, să nu mănânce legume și fructe crude, prăjeli, alimente picante, băuturi acidulate, alcool, murături sau dulciuri. E bine însă ca fiecare să constate ce îi priește în această perioadă. Recomandarea este să opteze către preparatele fierte, în aburi sau la grătar.
„Cuvântul «trebuie» ne impune o stare de alarmă emoțională”
- Este foarte important somnul în vindecarea bolii?
- Absolut, pentru că somnul ne păzește de stres. La fel de importante sunt și relaxarea, plimbările în aer liber sau excursiile la munte.
- Dar renunțarea la gândurile negative?
- Este foarte important să știm cum să renunțăm la gândurile negative. Și necesită un timp îndelungat să învățăm acest lucru. Este necesară o restructurare la nivelul limbajului și la nivel cognitiv. De aceea, trebuie să nu mai folosim expresii de genul „niciodată”, „întotdeauna”, „mereu”, care, pe lângă faptul că nu sunt adevărate, ne induc și stări emoționale neadecvate. De asemenea, este indicat să uităm să pronunțăm cuvântul „trebuie”, pentru că acesta ne impune o stare de alarmă emoțională, care, în timp, poate duce la disfuncții stomacale.
- Sunt aditivii alimentari otrava noastră cea de toate zilele?
- Prezența multor aditivi în majoritatea alimentelor face ca imunitatea să scadă mai repede, ceea ce conduce spre foarte multe afecțiuni, printre care și gastritele sau ulcerele. Este foarte important să renunțăm la mezelurile și la dulciurile cumpărate și să optăm pentru produsele naturale. Viața e destul de scurtă și e bine să o trăim frumos. Persoanele care au nevoie de ajutor mă pot găsi la numărul de telefon 021.312.06.02 sau la Centrul de terapii complementare Somavita.
Remediile florale Bach sunt de mare folos în tratarea ulcerului și a gastritei
Infuzia de tei sau de muşeţel, pentru cei mici
- Se pot îmbolnăvi și copiii de gastrită sau de ulcer? Cum îi ajută natura în acest caz?
- Copiii sunt foarte atașați de mame, în general, la vârstele mici și separarea de aceasta chiar în momentul în care merg la grădiniță pot produce niște simptome psihologice care, în timp, devin afecțiuni somatice precum gastrita şi ulcerul. Majoritatea părinților sunt obișnuiți să recompenseze copiii pentru a fi ascultați cu mâncare de tip fast-food, aceleași produse fiind frecvent consumate și la petrecerile aniversare. Aceste comportamente fac plăcere copiilor, dar, în timp, aceștia ajung să se hiperalimenteze, să devină obezi, să dezvolte multe afecțiuni ale stomacului. În ceea ce privește tratamentul pentru cei mici, se pot folosi ceaiurile recomandate pentru adulți, cu condiția ca ele să fie într-o cantitate mai mică, de maximum două căni pe zi. Un remediu foarte bun este infuzia de tei sau de mușețel, seara (o linguriță cu plantă la o cană cu apă).