de Carmen Ciripoiu
Cu un puternic miros aromat, folosită de bătrâni pentru alungarea moliilor sau în protejarea de insolație, sulfina este în acest moment în topul celor mai eficiente plante, cu puternice efecte atât pentru bolile interne, cât și externe.
Pulberea, perfectă pentru bolile de stomac
Un bun sedativ împotriva angoaselor este ceaiul de sulfină, preparat din două lingurițe cu plantă, la o cană cu apă. Se consumă o cană pe zi, înainte de culcare. Ideală pentru bolile de stomac este pulberea de sulfină, o linguriță de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă un sfert de oră, apoi se înghite cu puțină apă. În caz de migrene și de vomă se recomandă o linguriță cu pulbere de sulfină, de trei ori pe zi. Sulfina are și rolul de a ameliora nesuferitele valuri de căldură sau migrenele cu care se confruntă femeile la menopauză. Se recomandă o infuzie din două lingurițe cu flori uscate, opărite cu 250 ml apă. Compoziția se lasă 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă o cană pe zi.
Excepţională în puseele de hipertensiune
Uleiurile volatile conținute de sulfină sunt de un real ajutor în tratarea hepatitelor cronice, cirozelor sau altor afecțiuni ale rinichilor și ale căilor urinare. Se recomandă o infuzie la rece, preparată astfel: peste patru lingurițe cu plantă mărunțită fin se toarnă o cană cu apă rece, se lasă la macerat trei ore, apoi se strecoară. Se consumă o jumătate de pahar, cu jumătate de oră înainte de masă. Și tot sulfina este un excelent mijloc de a scăpa de puseele de hipertensiune. Se recomandă infuzie combinată de sulfină, în care se pot adăuga și câteva fire de mentă, un litru pe zi, în cure de o lună. După două săptămâni de pauză, tratamentul se poate relua.
Diminuează stările de panică
Sulfina este folosită și pentru prevenirea infarctului. Se recomandă o linguriță cu pulbere, de trei ori pe zi, înghițită cu puțină apă. Tratamentul durează o lună și se poate relua la nevoie. Sulfina este excelentă și pentru un tratament de prevenție a atacurilor de panică, deoarece diminuează stările de panică și previne emotivitatea necontrolată. Se face un amestec de sulfină cu sunătoare, în proporții egale, din care se ia o linguriță de patru ori pe zi.
Mereu un somn liniștit
Persoanele care suferă de insomnie pot scăpa de tulburările de somn folosind pulberea de sulfină. Se consumă o linguriță cu pulbere, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de culcare. Un efect de relaxare îl au și băile în care s-a aruncat o mână cu plantă. În cazul anxietății, se face o cură cu infuzie combinată de sulfină, din care se bea o cană de patru ori pe zi. Tratamentul durează o lună și poate fi reluat după două săptămâni de pauză. Datorită conținutului de taninuri, cu rolul de a opri dezvoltarea bacteriilor în intestin, sulfina este indicată și în colita de fermentație sau în balonare. În acest caz se ia o linguriță cu pulbere de patru ori pe zi, în cure de câte o lună. Nu în ultimul rând, planta este recomandată și în sindromul premenstrual, ameliorând durerile de sâni sau de ovare și stările de iritabilitate. Se ia o linguriță cu pulbere de trei ori pe zi, dimineața, la prânz și seara.
Folositoare în tromboflebită
Sulfina se numără printre puținele plante care au proprietatea de a regla activitatea sistemului cardiovascular atunci când trecem prin perioade de stres, de aceea este un excelent adjuvant în lupta cu hipertensiunea arterială. Cea mai bună în acest caz este tinctura, din care se consumă o linguriță, de patru ori pe zi. Tratamentul durează 30 de zile și poate fi reluat după o săptămână de pauză. O cură cu sulfină este deosebit de valoroasă și în flebită și tromboflebită. Se recomandă infuzia combinată de sufină, lăsată la macerat 18 ore. Se administrează un litru în cure de 21 de zile, urmate de o săptămână de pauză. Cea mai veche întrebuinţare a sulfinei provine din perioada Egiptului Antic, când planta a fost utilizată împotriva viermilor intestinali. Un litru de infuzie combinată consumat pe zi, timp de 12 zile, paralizează, practic, evoluția viermilor și ajută la eliminarea acestora.
Reduce edemele oculare
Datorită proprietăților antiinflamatoare, sulfina este indicată și în tratarea conjunctivitei. Se folosesc comprese cu infuzie care se pun peste pleoapele închise. Astfel, edemele oculare vor fi reduse, iar mâncărimile, calmate. Infuzia combinată este foarte utilă și în cazul gingivitei. Clătirea gurii de patru ori pe zi cu acest preparat reduce inflamația gingiilor și previne sângerarea. Și tot infuzia combinată de sulfină, dar într-o formă mai concentrată (patru linguri, la o cană cu apă), este un bun adjuvant în arsuri. Se aplică astfel comprese pe arsură și se țin câteva ore pe locul afectat. Pentru rezultate optime, intern, se poate lua și pulbere de sulfină. Cataplasmele cu sulfină sunt foarte eficiente și în reumatism. Se amestecă cinci linguri cu pulbere cu apă călduță, până la obținerea unei paste. Preparatul se așază pe un tifon și se pune pe locul dureros, unde se ține două ore.
Vă apără de hemoroizi
De-a lungul timpului, administrarea sulfinei s-a dovedit a fi excelentă și în tratarea varicelor, dar și a hemoroizilor. În lupta cu varicele se țin cure, mai ales pe timpul verii, cu infuzie combinată de sulfină și se consumă 750 ml lichid pe zi. Tratamentul durează două luni și se poate relua după o pauză de trei săptămâni. Planta are rolul de a îmbunătăți circulația venoasă și de a preveni inflamarea venelor. Același tratament este util și pentru tratarea hemoroizilor; în plus se fac și băi de șezut. Rezultatele vor fi uimitoare: inflamația hemoroizilor va fi vizibil redusă, iar sângerările, oprite.
Tratamentul cu sulfină este eficient și în caz de hipermenoree (ciclu menstrual abundent) și dismenoree (ciclu menstrual dureros)
Specialiştii chinezi au descoperit că intervenţiile chirurgicale se vindecă mai repede dacă pacienţii consumă infuzie de sulfină
Contraindicaţii la tratament
În mod obişnuit, tratamentul cu sulfină în doze normale este lipsit de reacții adverse. Există însă și persoane alergice la plantă, care vor fi depistate prin administrarea de doze foarte mici. În cazul supradozei, planta poate da dureri de cap, vomă, hemoragii nazale, somnolență sau stări de amețeală. În situaţii foarte grave, pacientul care are intoleranță la plantă se poate îmbolnăvi de hepatită.