de Raluca Grințescu
Caisul, cunoscut şi sub denumirea botanică de Prunus Armeniaca, provine din Armenia, unde a fost descoperit cu câteva sute de ani în urmă. Acest arbore de dimensiuni mici se cultivă de foarte mult timp, iar unele surse îl menţionează ca având originea în China. Caisul are multiple întrebuinţări, pe lângă fructele sale gustoase şi nutritive se utilizează şi pentru sâmburii săi, din care se extrage un ulei cu proprietăţi minunate.
Dă fermitate pielii
Uleiul din sâmburi de caise are consistență uşoară, asemănătoare cu uleiul de migdale, cu vâscozitate redusă şi cu un miros caracteristic. Este bogat în antioxidanţi naturali, ce luptă împotriva radicalilor liberi, precum şi în vitaminele C, B1, B2, B6, B17 şi E, cu efect regenerant şi revitalizant pentru piele. Tot vitamina E este cea care dă fermitate pielii, conferind un aspect bine conturat şi înlăturând ridurile. De asemenea, conține acid oleic (Omega 9) în proporție de 65%, acid linoleic (Omega 6) - 28%, precum şi o cantitate mică de acid alfa linoleic (Omega 3), aproximativ 1%. Acidul linoleic este foarte uşor încorporat de piele, nu lasă urme grase şi senzaţie de piele grasă. Tot el reduce pierderea de apă din piele, penetrează rapid epiderma şi restabileşte elasticitatea acesteia.
Recomandat pentru tenul îmbătrânit
Cercetările recente au scos la iveală faptul că acest ulei are un vizibil efect antirid, ajutând pielea să-şi recapete supleţea şi vitalitatea. Datorită proprietăţilor sale, uleiul din sâmburi de caise se recomandă persoanelor care suferă de acnee, iritaţii, puncte negre, eczeme şi inflamaţii. Poate fi folosit cu succes pentru a proteja epiderma de acţiunea nocivă a razelor solare, precum şi împotriva vântului. Folosit în mod frecvent, acest ulei îmbunătăţeşte aspectul pielii afectate de celulită, restabilind elasticitatea epidermei. Fiind atât de uşor absorbit de piele, se utilizează ca bază pentru masajul şi gomajul facial, cât şi pentru cel corporal.
SFAT. Uleiul din sâmburi de caise se poate utiliza şi în locul demachiantului zilnic, în îngrijirea pielii din jurul ochilor, precum şi pentru zona delicată a gâtului şi a decolteului.
Masați-vă scalpul!
Înainte de a investi în produsele din comerţ care promit numeroase avantaje, dați o şansă şi uleiului din sâmburi de caise, care are un preţ mic, dar este totuşi foarte eficient. Un masaj al scalpului cu ulei încălzit stimulează creşterea părului şi conferă strălucire şi luminozitate şuviţelor dumneavoastră. Pentru un efect optim al tratamentului, trebuie să încălziți uleiul, dar atenţie! El nu trebuie să fie fierbinte, ci la o temperatură suportabilă. Ulterior, înmuiați degetele în ulei şi masați cu blândeţe scalpul pentru cel puţin 20 de minute. Lăsați uleiul să acţioneze peste noapte, iar dimineaţa se îndepărtează cu apă călduţă şi cu un şampon delicat.
Indicat în cancerul la sân
Studiile au arătat că uleiul din sâmburi de caise este un excelent calmant, putând fi folosit şi pe post de somnifer înainte de culcare. De asemenea, consumul acestui ulei conduce la o bună funcţionare a tiroidei. Datorită conţinutului ridicat de vitamina A şi de vitamina B 17 este indicat în tratamentul împotriva cancerului. În cazul cancerului la sân şi al celui de plămâni, curele cu ulei din sâmburi de caise sunt recomandate pe perioade de până la o lună, cu pauză de două săptămâni între ele.
Combate litiaza biliară
Litiaza biliară (calculii biliari) apare atunci când se formează calculi duri în vezica biliară, din cauza unei cantități prea mare de colesterol în bilă sau atunci când vezica biliară nu se goleşte normal. Uleiul din sâmburi de caise reprezintă un leac foarte des utilizat în combaterea acestei afecţiuni. Se recomandă consumul, în cure de două săptămâni, a câte 30 de picături pe zi, alături de câteva caise proaspete.
Tonus muscular bun
Cu acest ulei puteți să vă mențineți tânăr organismul şi să combateți efectele dăunătoare ale stresului şi programului încărcat de care aveți parte în fiecare zi. Responsabile pentru un tonus muscular bun sunt vitaminele C şi E, precum şi „medicamentul natural” pe nume betacaroten. În timp, radicalii liberi îşi fac de cap prin organism, îmbătrânind celulele. Aceste vitamine acţionează împotriva radicalilor. Tratamentul cu ulei din sâmburi de caise, 60 de picături pe zi, se ţine în cure de până la 30 de zile. În acest interval se recomandă şi consumul a jumătate de kilogram de caise pe zi.
PONT. Uleiul din sâmburi de caise poate fi utilizat ca atare, nediluat, dar poate fi introdus ca şi component în alte produse cosmetice precum creme, uleiuri de masaj, compoziţii pentru îngrijirea gâtului şi a decolteului
Sâmburii reglează tensiunea arterială
Dacă ştiți că aveți probleme cu tensiunea arterială includeți sâmburii de caisă în dieta dumneavoastră zilnică. Aceştia ajută la menţinerea unor valori normale ale pulsului, dar şi la ameliorarea durerilor provocate de artrită. Pentru că sunt o sursă de potasiu, sâmburii şi caisele sunt recomandaţi hipertensivilor, în special vara. Dacă vreți să aveți mereu mintea limpede, consumați câţiva sâmburi de caise în fiecare zi (între cinci şi zece), timp de 14 zile. Acest miez hrănitor din caisă conţine fosfor, care tonifiază memoria şi ajută la menţinerea unei stări alerte pe tot parcursul zilei. Acetilcolina şi lecitina din miezul de caisă sunt alte două substanţe care vă vor ajuta în procesul de memorare.