Main menu

header

542 6 1de Raluca Grințescu

Respiraţia înseamnă viaţă. Simplul act al respiraţiei este cel care ne menţine în viaţă. Cu toate acestea, rareori ne oprim o clipă pentru a observa această funcţie „invizibilă” a organismului nostru. Plămânii, acei soldaţi invizibili, se luptă din greu pentru a ne menţine organismul în condiţii de siguranţă. Hidratarea şi nutriţia sunt două dintre aspectele cel mai importante pentru menţinerea sănătăţii plămânilor noştri. Iată cele mai bune alimente pentru menţinerea sănătăţii plămânilor dumneavoastră.

Spanacul

Spanacul este foarte bogat în vitaminele complexului B, vitamine ce au proprietatea de a vă proteja sănătatea plămânilor. De asemenea, spanacul vă poate proteja împotriva cancerului de plămâni, în special pe fumători. Pentru a beneficia de toate proprietăţile spanacului, cel mai bine este să-l consumaţi crud, în salată.

Ardeii graşi roşii

Ardeii graşi roşii sunt vesta de salvare a fumătorilor. Aceste legume oferă beneficii extraordinare plămânilor. Aceştia sunt foarte bogaţi într-o substanţă denumită betacriptoxantină, care are proprietatea de a reduce riscul apariţiei cancerului de plămâni.

Fructele de pădure

Fructele de pădure sunt delicioase şi sănătoase. Acestea sunt foarte bogate în antioxidanţi, care vă vor ajuta să vă menţineți plămânii într-o stare de sănătate perfectă. Cu toate că fructele de pădure sunt o alegere excelentă, afinele şi acai berry sunt considerate a fi campionii unei sănătăţi de fier.

Nucile

Dacă sunteți vegetarieni şi nu puteți mânca sau nu vă place peştele, nucile sunt alegerea perfectă, fiind o sursă minunată de acizi graşi Omega 3. O mână cu nuci consumată zilnic vă poate ajuta să luptaţi împotriva astmului şi a altor afecţiuni respiratorii.

Păstăile de fasole

Societate Americană Anticancer susţine că păstăile de fasole sunt o alegere excelentă, care vă va ajuta să vă menţineţi sănătatea plămânilor. Acestea sunt o sursă de antioxidanţi şi sprijină organismul să prevină apariţia afecţiunilor pulmonare. De asemenea, luptă împotriva radicalilor liberi, una dintre cauzele apariţiei afecţiunilor pulmonare.

Carnea de pasăre

Carnea de pui, carnea de curcan şi alte feluri de carne de pasăre oferă o mulţime de beneficii plămânilor dumneavoastră. Cercetările ştiinţifice au demonstrat că vitamina A, ce se regăseşte în carnea de pasăre, vă poate îmbunătăţi sănătatea plămânilor, deoarece este mult mai bine absorbită de organismul uman.

Broccoli

Legumele crucifere, în special broccoli, sunt unele dintre cele mai înţelepte alegeri din categoria legumelor. Este important ca această legumă să facă parte din alimentaţia dumneavoastră. Conţine cantităţi importante de antioxidanți şi este foarte bine cunoscută datorită proprietăţilor de prevenire a cancerului pe care le posedă. Broccoli reprezintă o alegere perfectă pentru persoanele care suferă de boala obstructivă pulmonară cronică.

Rădăcina Osha

Rădăcina Osha creşte circulația sângelui la plămâni, ceea ce este benefic pentru gestionarea emfizemului, pneumoniei, astmului şi alergiilor. De asemenea, este bronhodilatatoare, crescând capacitatea plămânilor de a utiliza oxigenul.

Caisele

Caisele îmbunătăţesc sănătatea plămânilor. Acestea sunt foarte bogate în vitamina A, vitamină asociată cu plămânii sănătoşi şi cu reducerea riscului apariţiei infecţiilor pulmonare. De asemenea, caisele sunt foarte bogate în antioxidanţi, fier, fibre şi nutrienţi esenţiali pentru menţinerea sănătăţii.

Merele

542 6 2Pe bună dreptate se spune că „un măr pe zi vă scapă de doctorii”. Merele sunt foarte sănătoase, ieftine şi se găsesc peste tot. Dacă doriţi să vă îmbunătăţiţi starea de sănătate pulmonară sau în cazul în care sunteţi fumători, este necesar să consumaţi un măr în fiecare zi. Acesta este fructul care ocupă primul loc, datorită beneficiilor pe care le oferă plămânilor.

Mierea-ursului

Proprietățile terapeutice ale acestei plante se datorează conținutului de acizi (salicilic, galacturonic, palmitic, miristic, stearic) şi de vitamina C, caroten şi săruri minerale bogate în magneziu. Toate acestea exercită asupra organismului uman o acțiune diuretică, emolientă, antiinflamatoare, reconstituantă, cicatrizantă, antidiareică, analgezică, fiind în acelaşi timp şi un bun expectorant şi antispastic bronhic. Frunzele de mierea-ursului sunt considerate un remediu naturist în tratarea şi vindecarea afecțiunilor căilor respiratorii, deoarece calmează tusea, răguşeala şi reglează expectorația.

Lobelia

Este o plantă extrem de utilă, care a fost folosită de secole pentru a ajuta la sănătatea căilor respiratorii. Lobelia conține un alcaloid numit lobeline, care acționează ca un expectorant, curăță plămânii de mucus şi congestie. De asemenea, ajută la deschiderea căilor respiratorii şi promovează respirația profundă.                                                    

Peştele gras

Revista Colegiului American de Nutriţie precizează că peştele gras este un aliment excelent pentru menţinerea sănătăţii plămânilor. Peştele gras, precum somonul, conţine cantităţi mari de Omega 3, aceşti acizi graşi fiind direct răspunzători de menţinerea sănătăţii plămânilor.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală de plămâni care cauzează anual moartea a trei milioane de oameni la nivel mondial, şi aproape jumătate dintre pacienți nu știu că au boala. În România, circa un milion de oameni suferă de BPOC