Main menu

header

550 11 1de Carmen Ciripoiu

Tineri sau de vârsta a treia, la un moment dat, aproape toţi suferim de hipertensiune, iar această problemă de sănătate devine extrem de riscantă, pentru că, netratată la timp, poate provoca oricând un infarct sau un accident vascular cerebral.

O hrănire corectă

Înainte de toate, bolnavii de hipertensiune arterială trebuie să țină cont de prevenirea sau de vindecarea bolii și de o alimentație corectă. În primul rând, se recomandă reducerea consumului de sare, dat fiiind faptul că aceasta favorizează retenția apei, ceea ce duce la creșterea tensiunii, și la limitarea acesteia la maximum 1,5 g. De asemenea, se reduce și consumul de mezeluri, fructe de mare, brânzeturi sărate, dar și cel de alcool, fiind indicat maximum un pahar cu vin pe zi. În ceea ce privește fructele și legumele, acestea pot fi consumate din belșug fie crude sau fierte, nutriționiștii recomandând minimum cinci porții pe zi. Foarte buni sunt și fulgii de ovăz, aceștia reducând tensiunea arterială și diminuând valorile colesterolului.

Usturoiul, de mare ajutor

550 11 2Mai multe studii de specialitate au arătat faptul că usturoiul este un leac imbatabil pentru tratarea hipertensiunii arteriale moderate. Pentru a se bucura din plin de calitățile acestuia, suferinzii de hipertensiune trebuie să consume minimum patru grame de usturoi fie din cel uscat, fie usturoi verde, de preferat tocat mărunt. Acesta fluidizează sângele, reglează tensiunea, este un puternic antioxidant și antiinflamator. Un efect incredibil îl are și decoctul din frunze de măslin, care se prepară astfel: 30 g frunze se fierb zece minute la foc mic într-un litru de apă. Se administrează zilnic, trei săptămâni pe lună, cinci zile pe săptămână.

Păducelul și talpa-gâștei provoacă vasodilataţie

Pentru sporirea de acizi grași Omega 3, specialiștii recomandă untura de pește (două capsule pe zi) sau peștele gras, precum macroul sau somonul. Este indicat ca peștele să fie consumat fiert, la grătar sau la cuptor. Cunoscute pentru acțiunea lor vasodilatatoare sunt și păducelul și talpa-gâștei. Se recomandă ceaiul sau tinctura (patru-cinci picături) diluată în apă. Sub formă de infuzie, puteți consuma două-trei căni cu ceai de păducel pe zi (una-două linguriţe cu plantă uscată, la o cană cu apă). Cura durează șase săptămâni. Atenție! Păducelul sau talpa-gâștei se administrează sub supravegherea specialistului.

Mușcata și minunile sale

Cei care suferă de hipertensiune arterială găsesc un aliat de nădejde și în aloe vera. Câteva frunze de aloe se țin 12 ore la frigider, având capetele acoperite, apoi se dau prin mașina de tocat, și în acest fel se obține o jumătate de pahar. Compoziția se amestecă bine cu patru lămâi (cu tot cu coajă), un pahar cu miere și un pahar cu țuică. Din acest preparat se consumă două linguri, de două ori pe zi. O metodă foarte bună care scade tensiunea și elimină durerile de inimă sunt și inspirațiile cu tinctură de valeriană. Înainte de culcare, mirosul picăturilor de valeriană se inspiră pe nas, numărul de inspirații crescând treptat. În primele zile pot apărea dureri de cap, care dispar cu timpul. De asemenea, pentru a preveni creșterea tensiunii arteriale se pune seara în pernă o mână cu flori de hamei. În ceea ce privește mușcata, din bătrâni se știe că o frunză de mușcată care se strivește între degete și se leagă la mâini are rolul de a normaliza tensiunea.

Remediu cu castraveți

Extrem de utilă pentru stabilizarea tensiunii este și secara. Se pun pe foc, într-un vas, un pahar cu secară și patru pahare cu apă și se aduc la punctul de fierbere, apoi lichidul se lasă acoperit o oră. Se consumă 10 ml în timpul zilei. De asemenea, specialiștii recomandă bolnavilor de hipertensiune și sfecla roșie. Un kilogram de sfeclă roșie se taie în bucăți mici, se amestecă într-un borcan cu 2 l apă la temperatura camerei, apoi se lasă cinci zile la macerat. Se consumă o jumătate de pahar, de trei ori pe zi. Un remediu de excepție este și cel cu castraveți. În acest sens, bolnavilor li se recomandă un sfert de pahar cu suc de castraveți, de două-trei ori pe zi. Pentru un gust mai bun, se poate îndulci cu miere. O metodă folosită de bătrâni este cea cu cartofi. Se șterge foarte bine un cartof și se taie apoi o fâșie lungă de coajă, care se leagă dimineața pe zona pulsului. Se ține până seara.

Ceaiul de frunze de zmeur, gustos și sănătos

Tot pentru scăderea tensiunii, patru lingurițe cu mărar se dau prin râșnița de cafea, se amestecă împreună cu două lingurițe cu zahăr și se consumă dimineața, pe stomacul gol, cu apă. Un efect excepțional îl are și ceaiul de frunze de zmeur. Acesta se prepară astfel: la 250 ml apă clocotită se pun cinci-șase frunze de zmeur mărunțite și se lasă la macerat o jumătate de oră. Lichidul se consumă de două ori pe zi, timp de șapte zile. După o pauză de o săptămână, tratamentul se poate repeta.

SFAT. De trei ori pe zi se recomandă consumul a două linguri cu fructe de dud.

În fiecare dimineață se mănâncă cinci-șase sâmburi de caise

Factorii care produc boala

Deși, de cele mai multe ori, de vină pentru apariția hipertensiunii este predispoziția genetică, există numeroși factori care produc boala. Printre aceștia se numără: surplusul de greutate, consumul exagerat de sare, consumul exagerat de alcool, lipsa de mișcare (cei care nu fac sport au vasele sangvine rigide), stresul. De asemenea, vârsta joacă un rol important, pentru că, odată cu trecerea anilor, vasele sangvine se sclerozează treptat. Există și cazuri când hipertensiunea arterială poate fi provocată și de afecțiuni ale rinichilor sau ale glandelor suprarenale.