Main menu

header

554 10 2de Carmen Ciripoiu

„Fructele de moşmon sunt bune şi pentru omul bolnav, şi pentru cel sănătos şi face carnea şi sângele să se înmulţească (formarea de celule noi) şi îi curăţă sângele”, spunea renumita călugăriță Hildegard von Bingen. Dar nu numai atât. Pentru că tot moșmonul calmează inflamațiile rinichilor, dar și ale cavității bucale.

De ajutor în durerile lombare

Un leac excelent împotiva diareii și dizenteriei este decoctul din bucățele de scoarță de moșmon. Acesta se folosește în tratarea afecțiunilor gurii și ale gâtului, dar și în cele ale pielii. În această afecțiune, locurile se spală cu o loțiune călduță preparată din 12 moșmoane verzi, cărora li s-au îndepărtat codițele și sâmburii, care se lasă să fiarbă la foc mic timp de un sfert de oră. Uscate și transformate în pulbere, apoi infuzate în vin roșu în care a fiert rădăcină de pătrunjel, frunzele de moșmon ajută la dizolvarea și la eliminarea pietrelor de la rinichi. În combaterea retenției de apă și a gutei se recomandă sâmburii de moșmon pisați și infuzați în vin alb. La rândul său, lichiorul din sâmburi de moșmon rezolvă digestia dificilă, stimulează stomacul și combate durerile lombare. Modul de preparare este următorul: sâmburii proaspeți, spălați și pisați, se lasă la macerat în alcool timp de trei zile. În paralel, se pregătește un sirop din apă cu zahăr, la care se adaugă, după filtrare, alcoolul obținut și se lasă să stea trei zile. Se consumă un păhărel după fiecare masă.

Fructele sunt bune de consum atunci când coaja devine maronie

Moșmoanele se recomandă a fi consumate după căderea primei brume sau după ce au fost ținute la răscopt într-un loc uscat, aerisit și ferit de lumină. Acestea sunt bune de mâncat atunci când coaja devine maronie, iar pulpa se înmoaie. Când au ajuns în acest stadiu al coacerii, gustul lor este oarecum asemănător merelor. Pulpa fructului are un gust minunat dacă este mixată cu ouă și unt. Pectina pe care o conține face ca moșmonul să fie excelent pentru prepararea jeleului, peltelei, gemului, singure sau în combinație cu alte fructe. Potrivit specialiștilor, consumul zilnic de moșmon reduce riscul îmbolnăvirii de cancer.