de Carmen Ciripoiu
Concluzia specialiștilor nu e deloc îmbucurătoare: în majoritatea țărilor europene, unul din șase cupluri are probleme de fertilitate. De vină sunt atât femeile, cât și bărbații, fiecare având probleme de sănătate care aduc grave prejudicii funcției de reproducere. Natura însă face minuni. Cu condiția ca leacurile să fie folosite corect.
Una dintre cauze: dezechilibrele hormonale
La prima vedere, motivele principale pentru care unele femei nu pot avea copii sunt dezechilibrele hormonale, infecțiile organelor genitale și ale anexelor, care produc sterilitatea secundară, dar și malformațiile congenitale sau dobândite ale organelor de reproducere. Din păcate însă, există și alte cauze pe care doamnele de cele mai multe ori nu le bagă în seamă. Cum ar fi de pildă alimentația, unul dintre vinovații principali atât la bărbați, cât și la femei. Apoi, apariția E-urilor, substanțe chimice care interacționează nefast cu funcția de reproducere. Un alt inamic al infertilității sunt cafeaua și produsele care conțin cofeină, ca și tutunul și alcoolul, ce scad cu 50% riscul de a avea copii. Cât privește stresul, acesta slăbește sistemul imunitar atât la doamne, cât și la domni și perturbă grav echilibrul hormonal. O problemă foarte răspândită, dar nebăgată în seamă este și sedentarismul sau igiena deficitară extrem de periculoasă pentru activitatea de reproducere.
Polenul şi lăptişorul de matcă acționează producerea de spermatozoizi
Nu numai vitaminele C și E au o mare importanță pentru buna funcționare a sistemului reproducător, ci și plantele, acestea având efecte de-a dreptul spectaculoase în tratamentul sterilității masculine sau feminine. În caz de infertilitate la femei produsă de absența ovulației (binecunoscuta amenoree) sau din cauza valorii crescute de testoteron, excelentă este tinctura de lemn-dulce. Se administrează trei-patru lingurițe pe zi timp de 14 zile, cu două săptămâni de pauză. Sucurile de legume sunt, de asemenea, excepționale. Se recomandă suc de morcov + sfeclă + cartof, suc de morcov + țelină + pătrunjel, suc de morcov + păpădie + gulie. Dacă sterilitatea este asociată cu hipertensiune, foarte bună este tinctura de vâsc. Se consumă o lingură dizolvată în 100 ml ceai de păducel, de două ori pe zi, înainte de masă, timp de trei luni. De asemenea, polenul și lăptișorul de matcă sunt cunoscute în lupta cu infertilitatea, deoarece acționează producerea de spermatozoizi. Se recomandă 3 g pe zi.
Spirulina, în război cu frigiditatea
Ceaiul de rizom este un leac de nădejde în tratarea impotenței. Acesta se consumă de ambii parteneri. Spirulina combate la rândul său sterilitatea și frigiditatea prin reglarea funcțiilor aparatului genital. Brânca-ursului este considerată de specialiștii în terapii naturiste o adevărată minune pentru a trata această boală. Semințele acestei plante reprezintă unele dintre cele mai puternice stimulente hormonale și tonice sexuale din flora mondială, acționând atât asupra bărbaților, cât și asupra femeilor, la ambele sexe obţinându-se rezultate spectaculoase. Se recomandă tinctură de brânca-ursului, o linguriță diluată în jumătate de pahar cu apă, de patru ori pe zi. Tratamentul se face vreme de șase luni minimum și se corelează cu alimentația, renunțarea la vicii, efort fizic, armonizarea vieții sexuale.
Rădăcina de unicorn reglează ovulația
Rădăcina de ficus banyan este foarte eficientă pentru a rezolva infertilitatea femeilor. Se amestecă pulbere de rădăcină de ficus banyan în lapte și se bea de trei ori pe săptămână. După consumul băuturii nu se mănâncă nimic timp de trei ore. Atenție! Nu se administrează în perioada menstruației. Același efect îl au și frunzele de zmeur. Se fierb câteva frunze în apă, iar ceaiul rezultat se bea la temperatura camerei, de trei ori pe săptămână. Rădăcina de unicorn e unul dintre cele mai vechi remedii pentru sporirea fertilității. Aceasta acționează direct asupra ovarelor, reglează ovulația și repară mucoasa uterului. Nici crețișoara nu a rămas insensibilă în ceea ce privește sterilitatea. Se recomandă două căni pe zi cu ceai preparat astfel: peste două lingurițe cu plantă se toarnă o cană cu apă clocotită, se lasă să dea două clocote, se infuzează 15 minute, apoi se strecoară. Tratamentul se face trei luni. Un remediu folosit de mult timp cu efect maxim este și fructul castității. Un sfert de lingură cu fructe uscate și mărunțite se presară pe mâncare, cel mai bine la prima oră a dimineții.
SFAT. Este foarte important să nu existe tensiuni psihice în familie.
Pentru a mări numărul de spermatozoizi sunt interzise băile fierbinți și lenjeria groasă
Sparanghelul, benefic în cazul lipsei de testosteron
Pe toată perioada tratamentului cu plante este foarte important să se consume cât mai mult ovăz, dar și germeni de grâu, ulei vegetal, nuci, varză de Bruxelles, drojdie de bere, lucernă, alge marine, pește, semințe de dovleac și floarea-soarelui neprăjite, sfeclă roșie, muștar, măceșe, cătină, chefir, iaurt, urzici, spanac, fasole, usturoi, ouă și soia. Foarte bună este și cura cu orz germinat, trei linguri pe zi, timp de trei luni. Sparanghelul este eficient atunci când se pune problema lipsei de testosteron. Un ajutor real îl dau și siropul de pin (patru-opt linguri pe zi) și gingsengul.