Main menu

header

562 6 1de Carmen Ciripoiu

Herpesul îşi alege întotdeauna cele mai nepotrivite momente să-şi facă apariţia fie că se instalează la nivelul gurii sau în zona genitală. Care sunt cele mai bune arme împotriva acestuia?

Gălbenelele reduc timpul de vindecare la jumătate

Potrivit specialiştilor, herpesul este cauzat de două tipuri de virus Herpes Simplex: unul care determină apariţia leziunilor de la nivelul gurii şi unul care produce herpesul genital. Herpesul de la nivelul buzelor debutează cu o băşicuţă, care se măreşte, devine roşiatică şi dureroasă, iar după 24 de ore dă naştere unui mic mănunchi de băşicuţe gălbui. După trei zile, aceste băşici se sparg şi formează o crustă care dispare după zece zile, fără să lase nicio urmă pe piele. Odată contactat, virusul herpetic rămâne în organism şi poate da oricând astfel de leziuni. Printre cele mai bune plante recunoscute pentru proprietăţile lor cicatrizante, antiseptice şi antiinflamatoare, care reduc timpul de vindecare la jumătate, sunt gălbenelele. Se recomandă alifie de gălbenele, preparată astfel: 20 de flori de gălbenele, cu tulpină cu tot, se spală şi se taie mărunt, iar doi pumni se amestecă bine cu 500 g grăsime topită şi, timp de 20 de minute, se lasă la fiert, amestecând cu o lingură de lemn. După 12 ore, amestecul se reîncălzeşte, se strecoară printr-un tifon, apoi se pune într-un borcan de sticlă şi se ţine la frigider. Atenţie! Alifia nu se utilizează decât în decursul unui an, deoarece îşi pierde din proprietăţi.

Propolisul e cicatrizant

562 6 2Tamponarea cu tinctură de propolis (care are în compoziţia sa siliciu, magneziu, aminoacizi şi cobalt) a zonei cu herpes duce în scurt timp la formarea unui strat de protecţie care permite începerea procesului de vindecare. De asemenea, propolisul are efect antiviral, lucru ce împiedică răspândirea virusului. Un alt remediu natural care şi-a dovedit eficienţa în tratarea herpesului este usturoiul. Datorită proprietăţilor sale antioxidante, usturoiul este recomandat chiar după apariţia primelor erupţii. Se taie în două un căţel de usturoi şi se presează pe zona afectată, pentru ca substanţele active să-şi facă efectul în cel mai scurt timp. Chiar dacă usturimea se accentuează, usturoiul nu se îndepărtează! Tratamentul se face de trei ori pe zi, ultima aplicare fiind înainte de culcare.

Gheaţa, un miracol al naturii

În ceea ce priveşte herpesul genital, gheaţa face adevărate minuni. Pentru a reduce simptomele, se umple o pungă cu gheaţă zdrobită şi se aplică pe zona afectată, unde se ţine 15 minute. Tratamentul se face de câteva ori pe zi. Pungile se aruncă după fiecare utilizare! Şi laptele este indicat pentru ameliorarea durerii şi vindecării. Se înmoaie tampoane de bumbac în lapte şi se aplică pe zona cu probleme. Un puternic antibiotic natural este argintul coloidal, ale cărui efecte benefice au fost recunoscute şi transmise încă din Antichitate de greci şi de romani. Acesta este extrem de util pentru sistemul imunitar şi, în general, pentru orice afecţiuni de natură infecţioasă, fie virale, bacteriene sau micotice. Remediul se foloseşte atât intern, cât şi extern (se pulverizează pe zonele afectate sau se unge). Doza zilnică recomandată pentru uz intern este de 20-50 ml, dar tratamentul se face doar sub stricta supraveghere a specialistului. Pentru uz extern, se aplică pe zonele afectate cu un tampon din bumbac.

Tamponare cu suc de portocale şi mere

Mierea este un excelent remediu naturist pentru tratarea herpesului cu succes, cu o singură condiţie: este necesar ca aceasta să fie fluidă sau semifluidă la nivel de consistenţă, şi foarte proaspătă. Aceasta extrage lichidul din veziculă, după care inhibă dezvoltarea microorganismelor datorită zahărului. Un tratament eficient constă în aplicarea unei cantităţi mici de miere pe zona afectată de trei-patru ori pe zi. De mare ajutor este şi ceaiul negru, care poate fi folosit sub formă de comprese ce se aplică pe veziculele dureroase. Pentru rezultate optime, se consumă o cană cu ceai negru pe zi. Un suc minunat care aduce un aport de vitamine în organism, dar vindecă şi herpesul este cel obţinut din portocale şi mere stoarse. Cu acest preparat se tamponează zilnic zona afectată. Datorită proprietăţilor sale analgezice, antispastice, emoliente, muşeţelul este de folos şi celor care suferă de herpes. Se foloseşte tinctură de muşeţel, care se aplică de cinci-şase ori pe zona cu probleme.

Infuzia de echinacea curăţă sângele de toxine

În ceea ce priveşte usturimea cauzată ca urmare a umezirii leziunilor, specialiştii recomandă un ceai obţinut dintr-un amestec de frunze de urzică, pătlagină şi flori de rozmarin. Plantele se mărunţesc, apoi se pune o lingură cu amestec în 250 ml apă fiartă. Se consumă două căni cu ceai pe zi, până ce simptomele dispar. Excepţional este şi ceaiul de trei-fraţi-pătaţi, deoarece curăţă sângele de toxine, dar şi infuzia din echinacea, din care se bea trei căni pe zi. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute plante cu efecte imunostimulatoare şi antivirale, care împiedică răspândirea virusului herpetic.

ATENŢIE! Evitaţi consumul de arahide, nuci, ciocolată şi optaţi pentru carne de vită, miel, peşte, lapte şi brânză.

Nu se aplică pe veziculele formate alcool medicinal, unguent cu antibiotic, iod sau rivanol, deoarece usucă excesiv erupţiile cutanate

Întrucât episoadele de herpes sunt deseori provocate de stres, boala răspunde bine la yoga, meditaţie, masaj