Main menu

header

572 6 1de Raluca Grințescu

Muira puama este o plantă tropicală care are denumirea științifică Phychopetalum olacoides. Crește în pădurea amazoniană și face parte din familia Olacaceae. Are frunzele verzi-maronii, dese, distribuite pe tulpini scurte, și pot avea lungimea de 1,5 cm și lățimea de un centimetru. Florile formează grupuri mici și sunt de culoare albă. Coaja și rădăcina acestui arbust au fost folosite în scopuri medicinale deoarece au proprietăți deosebite.

Opreşte căderea părului

Atât coaja, cât și rădăcina conțin acizi grași nesaturați, substanțe cumarine, lupeol, betasitosterol și capesterol. Muira puama are efect calmant, antidepresiv, este folosită mai ales în tratamentul afecțiunilor și bolilor sistemului nervos. Acționează ca detoxifiant, semilaxativ, echilibrează hormonii sexuali și are efect tonic general. Combate stresul, depresia, problemele sistemului nervos, reumatismul, astmul, căderea părului, simptomele provocate de epuizarea fizică și nervoasă.

Rădăcina, de folos bărbaților

Rădăcina de Muira puama este folosită de brazilieni pentru tratamentul disfuncțiilor sexuale la bărbați, al sindromului premenstrual, al simptomelor provo- cate de menopauză și alte afecțiuni ale femeilor. Planta stimulează dorința sexuală, crește producția de hormoni sexuali, de aceea este recomandată bărbaților care au disfuncție erectilă sau pacienților cu pierderea libidoului.

Alungă anxietatea, iritabilitatea şi tristeţea

Planta are şi alte proprietăţi medicinale remarcabile, din care amintim: combate stresul, depresia, reumatismul, afecţiunile tractului gastrointestinal, neurastenia, starea de spirit proastă, anxietatea, iritabilitatea, tristeţea. Este tonică, are efect bun asupra sistemului nervos. Este recomandată persoanelor care au ajuns să aibă o activitate sexuală problematică din cauza faptului că sunt stresate, obosite, într-o stare de depresie şi epuizare psihică accentuată. Rolul pe care îl joacă în îmbunătăţirea concentrării şi clarităţii mintale este esenţial. Are capacitatea de a trata epuizarea şi de a promova funcţionarea sănătoasă a sistemului nervos.

Îmbunătăţeşte memoria

Unele triburi amazoniene au folosit această plantă medicinală pentru tratamentul dizenteriei şi al reumatismului. O pastă făcută din uleiuri de scoarţă şi/sau rădăcină aplicată local se folosea în tratamentul paraliziei şi al bolii Beriberi. În Europa, în jurul anului 1930, a devenit un popular supliment nutritiv pentru tratarea disfuncţiei erectile. A fost demonstrat că are un efect la fel de eficace ca şi yohimbine în unele cazuri, fără reacţii adverse. Muira puama îl lasă pe utilizator cu un sentiment general de bine atunci când este utilizată în doze corespunzătoare. Dozele mari pot duce la suprastimulare, lăsând utilizatorul cu un sentiment de nelinişte şi afectându-i somnul. Acest supliment natural a fost demonstrat că are un efect benefic asupra capacităţii de concentrare şi a clarităţii în gândire. Poate îmbunătăţi puterea de concentrare şi memoria de scurtă durată. Este folosit şi în tratamentul alopeciei (cheliei). Efectul său stimulant îl face util în tratamentul depresiei. Muira puama poate fi combinată cu alte plante medicinale cum ar fi: Damiana, Guarana, Catuaba şi Suma, pentru a-i potenţa efectele.

Accelerează orgasmul

În 1990, la Institutul de Sexologie din Paris, Franţa, un studiu clinic cu 262 de pacienţi care acuzau lipsa dorinţei sexuale a demonstrat că Muira puama este eficientă. În două săptămâni, la o doză zilnică de 1 până la 1,5 grame de extract de 4:1, 62% dintre pacienţii cu pierderea libidoului au susţinut că tratamentul a fost de ajutor. În anul 2000, cercetătorii de la Institutul de Sexologie au publicat un alt studiu. Eficacitatea unei formule pe bază de plante, cu Muira puama şi Ginkgo Biloba, a fost evaluată pe 202 femei sănătoase care acuzau un libidou scăzut. Diferite aspecte ale vieţii lor sexuale s-au evaluat înainte şi după o lună de tratament. Îmbunătăţiri semnificative statistic au avut loc în frecvenţa dorinţelor sexuale, actului sexual, precum şi în satisfacţia din viaţa sexuală, fanteziile de excitare, capacitatea de a ajunge la orgasm şi intensitatea orgasmului.

Nativii amazonian folosesc remedii tradiţionale preparate din Muira puama pentru tratarea diferitelor afecţiuni ale sistemului nervos central, inclusiv cele asociate cu îmbătrânirea

Are rol important în culturism

Atunci când este combinată cu alte ingrediente naturale, aceasta creşte nivelul de testosteron natural în organism, ceea ce este important atunci când efectuează activităţi stresante care necesită rezistenţă, cum ar fi ridicarea de greutăţi. Testosteronul este, de asemenea, responsabil pentru construirea masei musculare.

Unul dintre efectele adverse cel mai frecvente ale Muira puama atunci când este utilizată în doze mari este insomnia. Acest lucru este din cauza faptului că poate produce o stare de hipervigilenţă şi este posibil să nu mai puteţi dormi