Main menu

header

579 8 1de Cătălina Tăgârță

Multe persoane obișnuiesc să consume ceai la micul dejun, iar printre plantele cel mai îndrăgite pentru prepararea infuziei se numără teiul și mușețelul, pe care le culeg adesea chiar din jurul gospodăriei. Doctor Mihaela Hanganu (foto), reprezentanta Centrului de Medicină Integrată ScienceMed, ne-a spus mai multe despre acestea.

„Pot determina alergii la anumite persoane”

- Doamna doctor, există vreun risc asociat cu utilizarea frecventă și pe durată lungă a celor două plante?

579 8 2- E adevărat că nu este indicat să folosim plantele haotic și à la long. Dar dacă sunt utilizate în scop alimentar, nu se întâmplă nimic grav. Plantele din familia Compositae, cum este mușețelul, pot determina alergii la anumite persoane. Ce-i drept, eu nu am întâlnit în practică astfel de situaţii. Teoretic, prin prisma anumitor compuși pot da alergii, la fel ca arnica sau ca gălbenelele, care sunt din aceeași clasă. Și teiul poate da alergii din cauza polenului, dar numai prin inhalarea polenului în perioada de înflorire. Teiul administrat în cantități prea mari poate avea efectul invers, excitant nervos la unele persoane sensibile, în loc să fie calmant.

- Asta înseamnă că oamenii care au tei în grădina proprie pot culege liniștiți florile și să le pună la uscat, fiindcă acestea pot fi folosite la prepararea ceaiului în scop alimentar...

- Desigur. Dacă zona de unde sunt culese nu este foarte poluată și sunt folosite în scop alimentar, câte o cană cu ceai pe zi este recomandată.

„Recomand trei căni pe zi cu infuzie concentrată”

- Dar în doze terapeutice dumneavoastră cum prescrieți aceste plante?

- Folosim de obicei teiul sub formă de macerat glicerinat sau ca infuzie concentrată. E clar diferență între fito- și gemoterapie, pentru că aceasta din urmă folosește structuri tinere ale plantelor din care extrage substanțe cu mare putere de regenerare a organismului, precum auxine, factori de creștere, structuri ce sunt necesare nu doar plantelor, ci și oamenilor. Dacă dorim să obținem un efect terapeutic sunt indicate trei căni pe zi cu infuzie concentrată din flori de tei, deci preparată astfel: o lingură cu plantă, la o cană cu apă. Și se va administra pe o perioadă de trei luni sau de șase luni, în funcție de patologie. Confruntându-ne cu o patologie destul de severă și combinată, regula în fitoterapie spune să nu administrăm o singură plantă. De obicei se fac combinații, pentru a rezolva toate problemele, pentru a trata omul ca întreg. Nu există boli, ci pacienți. Pentru vindecare trebuie acționat asupra întregului organism, nu doar punctual asupra unui organ sau a unui sistem bolnav. Dacă folosim gemoterapia avem și efecte de drenaj.

- Deci, folosind gemoterapia am avea mai multe avantaje?

- Practic e mai eficientă și fără riscuri de alergii. Mușețelul îl folosim în capsule, tablete, sub formă de ceai, pe cale externă sub formă de băi și cataplasme sau comprese.

„Sunt antitusive şi expectorante”

- Care sunt principalele recomandări pentru cele două plante?

- Sunt recomandate pentru probleme ale tractului digestiv, detoxifiere și chiar în unele tipuri de alergii. În fitoterapie, florile de tei au efect liniștitor, sedativ neuropsihic, combat durerea internă, cu efect antispastic pe musculatura netedă, precum şi inflamația și iritația la nivelul căilor respiratorii, sunt antitusive și expectorante, adică ajută la eliminarea secrețiilor patologice de la nivelul căilor aeriene. Au efecte moderate de combatere a febrei, stimulează diureza, deci producerea și eliminarea urinei, stimulează transpirația, ajută la drenarea vezicii biliare. Teiul este foarte util pentru patologia cronică, aşa cum ar fi astmul bronșic, obezitatea, insomnia, palpitațiile de natură nervoasă, tulburările de menopauză, tulburările dispeptice la persoanele iritabile.

„Muşeţelul calmează colicile intestinale la copiii mici“

579 8 3- Iar mușețelul?

- Mușețelul este o plantă foarte cunoscută și utilizată empiric de populație. Este și foarte studiat, despre el se cunosc multe date științifice. Mușețelul are efecte nenumărate, fiind cunoscut ca plantă armonizatoare, adică ce reglează, armonizează funcțiile organismului. Combate ușor durerea internă, combate spasmul musculaturii netede a tractului gastrointestinal și genital, este un antiinflamator puternic, antiseptic respirator, deci combate infecțiile respiratorii. Este și sedativ nervos blând, are efect antiulceros și calmează colicile intestinale la copiii mici. Stimulează sudorația. Are un efect antialergic puternic, pentru că blochează acțiunea histaminei. Spre exemplu, putem trata mâncărimile pielii cu sau fără erupții. În acest sens, mușețelul poate fi folosit și intern, și extern, sub formă de compresă înmuiată în infuzie concentrată sau sub formă de băi.