de Roxana Istudor şi Cristian Blănuţă
Poate că nu există temere mai mare legată de sănătate sau diagnostic mai îngrozitor decât cancerul, acest spectru care bântuie lumea contemporană. Până la descoperirea unui leac, tot ce puteți face este să duceți o viață cât mai sănătoasă posibil și să înarmați organismul cu agenți naturali anticancerigeni, printre care condimentele indiene, considerate ca fiind cel mai eficiente.
Curcuma, miraculoasă în orice bucătărie
Există o serie de ierburi minunate, excelente la gust, care acționează ca un scut de protecție în fața apariției și multiplicării temutelor celule canceroase. Chirurgul oncolog indian dr. B. Niranjan Naik și nutriționistul Shipra Saklani Mishra au alcătuit o listă de condimente care pot fi considerate o adevărată armată în fața tumorilor. În fruntea acestor luptători se află curcuma (sau turmericul), ingredientul principal din amestecul de curry. Acesta aduce o serie impresionantă de beneficii: stimulează eliberarea bilei; îmbunătăţeşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism; are acţiune antimutagenică, anticancerigenă; inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plămâni, de piele); are acţiune antiinflamatoare, hepatoprotectoare, antioxidantă; are proprietăţi antibiotice, antibacteriene şi antivirale; îmbunătăţeşte circulaţia sângelui; purifică sângele. Exemplele ar putea continua.
Feniculul, „legiune” de antioxidanți
Armat cu fitonutrienți și antioxidanți, feniculul este un inamic de temut al celulelor cancerului. Are o uimitoare capacitate de a împiedica multiplicarea acestora, restrângând acțiunea invazivă și activitatea tumorală. Cunoscut și răspândit în toată lumea, feniculul este antiseptic, sedativ, antiinflamator, spasmolitic asupra musculaturii netede, analgezic în cazul colicilor, galactogog (stimulează secreţia laptelui), antispastic, expectorant cu calităţi stomahice, antitoxice, diuretice, calmează spasmele muşchilor bronşici, liniştind tusea convulsivă şi astmatică. Este util în cazul infecţiilor renale şi urinare, al pancreatitei, apendicitei. Cea mai largă utilizare o are în tratarea şi în prevenirea indigestiilor, enterocolitei, a colicilor, a balonărilor, a digestiei lente, a indigestiei pe fond nervos. Este un excelent digestiv şi vermifug, un tonic gastric folosit inclusiv în tratamentul colonului iritabil, care, după cum se cunoaște, este un risc crescut de apariție a cancerului.
Șofranul este aurul sănătății
Șofranul poate fi considerat un fel de aur al sănătății. Carotenoid natural de cea mai bună calitate, conține elementul numit „crocetin”, un redutabil adversar al cancerului. Nu doar că inhibă progresia tumorilor, dar micșorează semnificativ dimensiunea acestora. Carotenoidele din șofran posedă proprietăți preventive remarcabile, acționând împotriva cancerului de colon, de ficat și ovarian. Potrivit studiilor citate de „The Telegraph”, mai multe substanțe care se găsesc în mod natural în șofran au proprietăți anticancerigene, inhibând creșterea celulelor canceroase. Substanța activă din șofran denumită curcumină a dovedit această capacitate în tratarea mai multor tipuri de cancer - gură, urechi, stomac, uterin. Pe lângă toate acestea, șofranul se remarcă, printre altele, și prin: proprietăți digestive, menținerea sănătății inimii, efectul în lupta cu anemia, ajutorul în curățarea căilor respiratorii înguste și reducerea inflamației plămânilor, prevenirea orbirii. De asemenea, este folosit în Asia din vechime pentru proprietățile anestezice, precum și ca sedativ.
Ardeiul iute generează moartea programată a celulelor bolnave
Cu toate restricțiile în ceea ce privește supradozarea, ardeiul iute de Cayenne este de luat în considerare atunci când este vorba despre lupta cu cancerul. Și asta datorită conținutului de capsaicină, care induce un proces de distrugere a potențialelor celule tumorale. Încă din anul în 2005, cercetătorii de la Şcoala Medicală a Universităţii din Pittsburgh au descoperit că pudra de ardei iute Cayenne are proprietăţi anticancerigene, generând moartea programată a celulelor canceroase (apoptoza), fără a le afecta pe cele sănătoase.
Chimenul sporește considerabil imunitatea
Chimenul este un condiment atât de popular, încât nu mai are nevoie de prezentare. Din perspectiva luptei cu cancerul, acest condiment cu o savoare deosebită se remarcă prin aportul la o digestie excelentă, prima condiție a curățării organismului de toxinele de fiecare zi. Este foarte puternic prin antioxidanții pe care îi conține, ține sub control extinderea celulelor canceroase, fiind aproape un medicament. Cercetările de laborator au arătat faptul că se găsesc în seminţele chimenului negru mai multe elemente decât ar părea. Astfel, analizele au descoperit existenţa carotenului, care este transformat, în ficat, în vitamina A, atât de folositoare în cazul prevenirii formelor de cancer. Cercetări de dată recentă au arătat că folosirea preparatelor pe bază de chimen nu doar ajută la vindecarea anumitor boli, dar în plus acționează asupra creșterii imunității, prima condiție a menținerii sănătății în fața agresiunilor care pot genera cancerul.
Condimentele vin la pachet cu proprietăți medicale care întăresc organismul împotriva toxinelor, a invaziei bacteriilor și a virusurilor
Înlocuiţi orezul alb cu cel integral
Medicul oncolog Kunjahari Medhi, de la Spitalul Batra, din New Delhi, arată că, pentru a ține cancerul la distanță, este oportun să aveți o dietă bazată pe legume și pe fructe, să adăugați fibre în alimentația zilnică, să înlocuiți orezul alb cu cel integral, să consumați fructele cu coajă cu tot, să evitați sarea în exces și alimentele procesate, în general.