de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Deși s-ar crede că osteoporoza este o boală care apare ca urmare a înaintării în vârstă, aceasta este o consecință a stilului de viață, respectiv a alimentației deficitare plus lipsa mișcării. Cum îi veniți de hac? Cu ajutorul leacurilor naturiste.
Consumul exagerat de proteine duce la apariția bolii!
În cazul doamnelor, osteoporoza se instalează cel mai des în perioada menopauzei, prin scăderea nivelului de estrogen. Simptomele inițiale sunt durerile în șolduri și în spate, iar prima manifestare este de regulă fractura osoasă. Potrivit specialiștilor, consumul exagerat de proteine duce la apariția bolii, de aceea trebuie pus un accent pe consumul de crudități. Se recomandă măsline și ulei de măsline extravirgin, germeni de grâu și lăptișor de matcă, țelină, soia, fulgi de ovăz, nuci, semințe de floarea-soarelui, susan pastă sau semințe neprăjite. Cercetătorii elvețieni au descoperit că ceapa crește masa osoasă a persoanelor care au osteoporoză, iar acizii fosforici din ceapă scad riscul producerii de fracturi. Se consumă coaptă sau fiartă, în cantitate mare, o perioadă lungă. Este foarte importantă și sănătatea intestinală, deoarece de aici se asigură o bună asimilare a mineralelor, de aceea se va menține echilibrul acido-bazic. Dacă se consumă produse prea acide, organismul, pentru a se echilibra, va extrage substanțele minerale bazice necesare (cum ar fi calciul) din oase și din țesuturi, ceea ce va avea drept urmare deteriorarea și lipsa lor de rezistență. De aceea trebuie evitate nu numai carnea roșie, ci și zahărul și băuturile carbogazoase.
Gimnastica, profilaxia cea mai bună
Faceţi cu regularitate activitate fizică, mai ales gimnastică antigravitațională, respectiv urcatul scărilor, ridicarea din șezut, stat în picioare, mers mult pe jos, reflexoterapie. În cazul în care osteoporoza s-a instalat deja, se cere prudență pentru a se evita fracturile. Masajul cu burete activează circulația, fiind indicat în vindecarea bolii. Masajul se face de la vârful degetelor de la picioare și de la mâini în sus, apoi se unge corpul cu ulei de măsline sau cu macerat de mușețel amestecat cu ulei de măsline. Foarte bun este și uleiul de pește, intern, acizii grași esențiali din compoziția acestuia având rolul de a ajuta la absorbția intestinală a calciului și la îmbunătățirea structurii oaselor.
Rădăcina de lemn-dulce are rol estrogenic puternic
Dimineața și seara se recomandă o linguriță cu bitter suedez diluată într-o cană cu ceai sau cu apă. Rădăcina de lemn-dulce are efect estrogenic puternic, dar se cere prudență din partea persoanelor cu predispoziție la tumori genitale. De departe, planta care face minuni în tratamentul osteoporozei este coada-calului. Aceasta se poate folosi sub formă de extract, de infuzie sau de tinctură. În ultimul caz, pentru potențarea efectului, 40 de picături de tinctură se dizolvă într-o cană cu infuzie de coada-calului, care se prepară prin adăugarea unei lingurițe cu vârf cu plantă uscată și mărunțită la 250 ml apă fierbinte. Preparatul se administrează de două ori pe zi, timp de trei luni. După alte trei luni de pauză, se poate relua. În cazul pulberii de coada-calului se consumă o linguriță de patru ori pe zi. Foarte util este și maceratul la rece obținut prin adausul într-un litru de apă a șase lingurițe cu pulbere de plantă. Se lasă la infuzat de seara până dimineața, apoi se consumă pe parcursul zilei. Poțiunea are acţiune diuretică, elimină surplusul de apă din ţesuturi, detoxifică organismul.
ATENŢIE! La persoanele depresive au loc schimbări hormonale care duc la distrugerea oaselor.
Pătrunjelul și fasolea verde sunt de ajutor în menținerea densității osoase, deoarece conțin multă vitamina K
Consumaţi macerat din coji de ouă!
Cartilajul de rechin este, de asemenea, cunoscut pentru ajutorul dat în osteoporoză, artroze, retinopatie diabetică. Potrivit cercetătorilor americani, în acest produs natural există două proteine, angiostatina și endostatina, care au rol de blocare a capilarelor ce alimentează procesul degenerativ și stimulează formarea de noi capilare la nivelul articulațiilor. Un remediu excepțional este maceratul din coji de ouă în suc de lămâie, din care se consumă trei lingurițe pe zi, în cure de zece zile pe lună. Modul de preparare este următorul: cojile de la ouă se fac pudră și se amestecă împreună cu suc de lămâie și cu măr ras. Puteți adăuga și puțină tinctură de propolis, care, pe lângă faptul că ajută la fixarea calciului, îi dă produsului un miros plăcut. Hameiul are, de asemenea, rolul de a împiedica pierderea densităţii osoase. Se consumă o cană cu ceai înaintea meselor principale. Gemoderivatul de muguri de mur ajută sistemul osteoarticular. Deoarece scade tensiunea și glicemia, se administrează persoanelor care au valori normale ale acestora, de două-trei ori pe săptămână, o monodoză pe zi. Nu în ultimul rând, cicoarea ajută la fixarea calciului și a magneziului. Se consumă trei lingurițe cu pulbere de cicoare pe zi, în cure de 21 de zile.