de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu
Dintre plantele-medicament ale lunilor de toamnă, măceşul, păducelul și cătina şi-au confirmat virtuţile terapeutice de-a lungul secolelor. Cât de benefice sunt pentru organism și ce afecțiuni tratează aflați din interviul cu farmacistul Ion Bobaru (foto; Farmacia Faltis, Brăila, număr de telefon: 0239/615.931).
„Păducelul tratează problemele cardiace care apar pe fond nervos”
- Dintre toate plantele cu care toamna se laudă, cătina ocupă un loc cu totul aparte, fiind numită „planta vieții”. Care sunt maladiile unde cătina este de cel mai mare ajutor?
- Toamna este perioada de recoltare a câtorva fructe pe care le apreciez în mod deosebit și pe care le culeg împreună cu colectivul farmaciei Faltis din Brăila: cătină, măceșe, păducel, castane și struguri pentru obținerea tescovinei, din care prepar o multitudine de formule farmaceutice. Fructele de cătină albă autohtonă, cât și de cătină tibetană (goji) sunt adevărate polivitamine naturale, fiind utilizate în: creșterea imunității organismului în lupta cu diferitele boli virale sau consumptive, convalescență, alergii, boli hepatice, sarcină și alăptare, afecțiuni oculare (datorită conținutului în betacaroten), boli toxiinfecțioase de cauze diverse, anemii feriprive (conținutul în vitamina C ajută la fixarea fierului în organism), sindrom hemoragipar datorat fragilității vasculare (prin conținutul în acid nicotinic şi vitamina PP), stări de stres, efort fizic și intelectual intens. Se folosește proaspătă sau se conservă timp îndelungat la congelator sau în frigider dacă este amestecată cu miere, una-două lingurițe pe zi. Utile sunt și tinctura de cătină (30 de picături, de două ori pe zi) şi vinul terapeutic cu cătină (15-30 ml/zi).
- Încă din Evul Mediu, mulți savanți au remarcat proprietățile tămăduitoare ale fructelor de păducel, ce strălucesc atât de frumos la începutul lui octombrie. Are păducelul efecte magice și asupra persoanelor de vârsta a treia? Ce remedii cu această plantă recomandați?
- Puţine plante se pot mândri că pot trata atâtea boli pentru un organ aşa de vital cum este inima, de aceea păducelul este cunoscut drept „planta inimii”. Principiile sale active reglează contracţiile cordului şi întăresc ţesutul muscular cardiac. Planta tratează afecţiunile cardiace care apar pe fond nervos, reglează aritmiile şi previne infarctul miocardic, fiind totodată indicată ca terapie complementară alături de medicaţia alopată și după stabilizarea infarctului miocardic. Păducelul acţionează ca vasodilatator coronarian, activând circulaţia sângelui în vasele sangvine ale inimii, fiind indicat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau ateroscleroză. Se folosește sub formă de pulbere (un vârf de cuțit, de două ori pe zi), decoct (o ceașcă, de două ori pe zi), tinctură (30 de picături, de două ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de saschiu sau Ginkgo Biloba) sau vin terapeutic (30 de mililitri pe zi), toate după masă.
„Preparatele din tescovină echilibrează funcțiile vitale ale organismului”
- Tot în topul plantelor răsfățate de toamnă se numără și măceșele, considerate a fi cele mai pline de vitamina C, alături de cătină. Cum pregătesc preparatele pe bază de măceșe organismul să lupte cu sezonul rece?
- Vitamina C care se găsește din abundenţă în măceşe participă la majoritatea proceselor metabolice care se desfăşoară în organismul uman la nivel celular. De aceea recomand ca preparatele obţinute din măceşe să fie folosite regulat atât de omul suferind, cât şi de cel sănătos, mai ales în sezonul rece. În cazul bolilor virale (răceală, gripă, guturai) se administrează două cești cu decoct (îndulcit după gust cu zahăr sau cu miere), o jumătate de linguriță cu pulbere (de trei ori pe zi, simplă sau împreună cu miere sau cu suc natural, după masă), tinctură (30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de tei) sau vin (două linguri, de două ori pe zi, după masă). Folosirea vinului terapeutic din măceşe, în mod preventiv, în tratarea bolilor virale poate ţine locul unui vaccin, având în vedere că vitamina C naturală din măceșe şi resveratrolul din vin dezvoltă imunitatea organismului. În cazul bolilor din sfera ORL (amigdalite, rinite, sinuzite, faringite, laringite, traheite), recomand o jumătate de linguriță cu pulbere de măceșe (de trei ori pe zi, simplă sau împreună cu miere sau cu suc natural, după fiecare masă), decoct de plantă (două cești, îndulcit după gust cu miere sau cu zahăr), tinctură (30 de picături, de trei ori pe zi) sau vin de măceșe (două linguri, de două ori pe zi, după masă). Măceșele sunt senzaționale și pentru bolile aparatului respirator (bronșite, astm bronșic, pneumonii). În acest caz, tratamentul este cel menționat anterior.
- În timp ce majoritatea persoanelor transformă tescovina în țuică sau o folosesc ca furaj pentru animale, dumneavoastră, domnule farmacist Bobaru, ați transformat-o în remedii terapeutice incredibile. Ce maladii se tratează cu ajutorul tescovinei?
- Tescovina are certe virtuți terapeutice, având în vedere că majoritatea principiilor active din bobul de strugure rămân în tescovină din simplul motiv că acestea sunt greu solubile în apă. Este vorba în primul rând despre resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali. Preparatele din tescovină echilibrează funcțiile vitale ale organismului, având efecte benefice atât asupra inimii, cât și a vaselor de sânge, reglează nivelul colesterolului și previn accidentele vasculare cerebrale. Procesez tescovina sub formă de pulbere, capsule gelatinoase, tinctură, extracte fluide, din care fac un sirop pentru imunitate și un sirop energizant, dar prepar şi o cremă antioxidantă antiîmbătrânire și o cremă antirid pentru pielea feței.
„Tratamentele cu plante medicinale trebuie să respecte «metoda mâncării», care, tradusă, înseamnă că pentru a trăi omul trebuie să mănânce permanent, nu sporadic“
„Saschiul, roiniţa şi rozmarinul înlătură depresia sezonieră de toamnă“
- Care sunt plantele care reușesc să ne scoată din așa-numita depresie de toamnă, o tulburare care se pare că afectează tot mai multe persoane?
- Depresia de toamnă ca și astenia de primăvară sunt două afecțiuni care apar sezonier și cărora le cad victime multe persoane, dar care dispar cu ajutorul unor plante-minune ca rozmarinul, lavanda, saschiul, Ginkgo Biloba, roinița, cicoarea. În ceea ce privește aceste plante, ele nu au contraindicații, de aceea intră în grupul suplimentelor nutritive sau alimentare. Reușita tratamentelor cu plante medicinale se observă după o perioadă mai lungă de folosire.