de Adrian Barna şi Sorin Dumitrescu
Unul dintre cele mai fascinante fructe din lume - da, fructe! - este ardeiul iute, spectaculos atât în exterior, cât mai ales la interior și utilizat într-o gamă uluitor de diversă de preparate alimentare, de la fripturi, ciorbe, salate și specialități locale din toate colțurile lumii până la... deserturi. Pe lângă „personalitatea” sa inconfundabilă, pe care o imprimă papilelor noastre gustative, acesta este însă deosebit de benefic și pentru sănătate, iar, în ultima vreme, din ce mai multe multe cercetări confirmă acest lucru.
Substanța miraculoasă: capsaicina
Ardeiul iute, această întruchipare a ispitei păcatului culinar, lăudat din vremuri îndepărtate - de prin anii 7.500 î.Hr., după cum arată descoperirile arheologice -, este rudă cu ardeii grași roșii, galbeni, verzi, portocalii și chiar mov, maro și negri, cu gogoșarii, capia, dar și cu pătlăgelele, vinetele și cartofii, făcând parte din vasta și diversa familie Solanaceae. El provine din America de Sud și, de la momentul descoperirii lui de exploratorii spanioli și portughezi, s-a răspândit în întreaga lume. Ardeiul este o sursă de vitamine C (cu 330% mai multă decât o portocală; astfel, crește imunitatea organismului), A, B6, B1, B6 (esențială pentru reînnoirea rapidă a celulelor și pentru sănătatea sistemului nervos), E (cu rol important pentru sănătatea părului și a pielii), K și fibre, antioxidanți, betacaroten, fitonutrienți, precum licopen, luteină și zeaxantină, potasiu, triptofan, cupru și, mai ales, capsaicină, un compus alcaloid. Capsaicina are multiple indicații terapeutice, antibacteriene, anticancerigene, analgezice și antidiabetice. Aceasta determină iuțeala și este intens studiată pentru beneficiile sale.
Apără sistemul circulator
Ardeiul iute este un stimulent antiseptic, iar dacă este consumat în mod regulat, poate scădea nivelul colesterolului rău (LDL) din corp. Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, ardeii iuți neutralizează efectele radicalilor liberi și minimizează daunele pe care aceștia le produc arterelor, nervilor și țesuturilor. Având în vedere că bolile cardiovasculare ocupă primul loc la nivel mondial, proprietățile ardeiului iute sunt deosebit de importante în acest sens. Practic, nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care acesta le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor și ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială.
Previne artrita, cataracta și cancerul
Două lingurițe cu ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A, cu rol important în lupta cu infecția și esențială pentru sănătatea țesuturilor epiteliale, inclusiv a membranelor mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal și cel urinar. Vitamina A din ardei protejează împotriva degenerării maculare corelată cu înaintarea în vârstă. Mai mult chiar, unii oameni de știință sunt de părere că ardeiul iute poate preveni cataracta. De asemenea, vitamina A este în prima linie de apărare împotriva agenților patogeni. Betacarotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei și artritei reumatoide - atunci când animalele injectate cu o substanță care provoacă artrita inflamatorie au fost hrănite cu alimente care conțineau capsaicină, debutul artritei a fost întârziat și inflamația a fost redusă în mod semnificativ. Betacarotenul care se află în ardei poate preveni și apariția anumitor tipuri de cancer, precum cel mamar în cazul femeilor aflate înainte de menopauză.
Ține răceala la distanță
Medicina populară consemnează și utilizarea ardeiului iute în tratarea diverselor răceli asociate cu dureri de gât, guturai, tuse, dar și pentru durerile de spate - bunicii noștri foloseau diverse mixturi din ardei iute. Capsaicina stimulează receptorii nervoși de la nivelul tegumentelor, în special a mucoasei nazale și bucale, dând o senzație de arsură, și are un rol esențial în deschiderea și drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, atunci când se consumă ardei iute, acesta declanșează o senzație de căldură în tot corpul, din acest motiv fiind una dintre plantele recomandate în caz de frig și degerături.
Nu provoacă ulcer sau gastrită
Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac, cât și pentru tractul intestinal, deoarece stimulează mișcarea peristaltică a intestinului și contribuie la reconstrucția țesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale și ulcerelor intestinale. În ciuda a ceea ce se crede, ardeiul iute nu provoacă ulcerul gastric, ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia, prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând în același timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecție, care împiedică formarea ulcerului. De altfel, studii epidemiologice demonstrează incidența scăzută a unor cancere gastrice la persoanele mari consumatoare de ardei iute. Totuși, în caz de ulcer activ se recomandă evitarea consumului de alimente iuți.
Pont. Căldura generată în organism de ardeiul iute duce la transpirații, la oxidarea mai rapidă a straturilor de grăsimi și, implicit, la pierderea de kilograme.
Din ce în ce mai multe studii științifice atestă faptul că acest fruct „păcătos” este atât de... dulce pentru sănătate
Carolina Reaper este considerat de oficialii Guinness World Records cel mai iute chili din lume pe Scara Scoville, ce măsoară nivelul capsaicinei din ardeii iuți (inventată în 1912 și numită după farmacistul american Wilbur Scoville)
Reduce cu 13% riscul de mortalitate!
Consumul de ardei iute poate contribui la scăderea mortalității, potrivit unei cercetări desfășurate recent la University of Vermont, din SUA, care a analizat date de la peste 16.000 de americani, pe o perioadă de circa 23 de ani. Cercetarea a demonstrat faptul că se poate înregistra o reducere cu circa 13% a riscurilor de mortalitate, în special în cazul atacurilor de cord și al comoțiilor cerebrale, la persoanele care consumă în mod regulat ardei iute.
Concluziile unui studiu anterior, efectuat în 2015 în China, pe un eșantion de aproape o jumătate de milion de chinezi pe parcursul mai multor ani, indicau, de asemenea, o scădere a mortalității la persoanele care au consumat ardei iute sau plante similare. Cercetarea realizată la Academia Chineză de Științe Medicale a evidențiat că „cei care mănâncă alimente picante aproape în fiecare zi au un risc cu 14% mai mic să moară în comparație cu cei care mănâncă picant mai puțin de o dată pe săptămână”.
Persoanele care suferă de ulcer activ, de sindrom de colon iritabil și cele cu reflux gastro-esofagian și hemoroizi este bine să evite condimentele iuți