Main menu

header

709 7 1de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Exotice, cu un miros puternic și distinct, frunzele de kaffir sunt nu doar nelipsite din bucătăria asiatică, ci și remedii pentru o mulțime de suferințe, de la stres și oboseală la răcelile de sezon.

Elimină stresul și anxietatea

Majoritatea felurilor culinare tradiționale din Asia conțin minunatele frunze de kaffir. Nu este vorba doar despre savoarea lor unică și inconfundabilă, ci și de substanțele extrem de importante pe care le puteți introduce în organism dacă adăugați în meniul zilnic aceste frunze. Ele conțin taninuri, ulei esențial, antioxidanți și anumiți compuși care acționează ca antibiotice naturale. În mod frecvent, frunzele de kaffir sunt utilizate pentru înlăturarea stresului. Prin faptul că stimulează activitatea cerebrală, aceste frunze elimină stresul și anxietatea, ajută la concentrare și la susținerea unui efort mental prelungit. Pot fi consumate crude, tăiate în bucățele și adăugate în salate, sosuri sau supă. Pe de altă parte, aceste frunze pot fi utilizate și pentru calmarea nervilor, întrucât relaxează și induc un somn odihnitor. Se fierb câteva frunze timp de un minut într-o cană cu apă, apoi se infuzează, se strecoară și se consumă.

Se comportă ca antibiotice

709 7 2Cercetări de dată recentă au evidențiat faptul că frunzele de kaffir au capacitatea de a acționa pe post de antibiotice naturale. Nu doar tratează cu eficiență răcelile și gripele de sezon, dar consumul lor regulat ține la distanță aceste afecțiuni atât de frecvente și de supărătoare. Specialiștii recomandă un macerat obținut din lăsarea peste noapte a câtorva frunze în apă, la temperatura camerei. Apoi, dimineață, se consumă lichidul, cu rezultate excelente. De asemenea, orice guturai persistent sau o tuse care nu mai trece au un inamic redutabil în aceste frunze exotice, care pot fi consumate crude, în fiecare zi, în meniul obișnuit, sau sub formă de infuzie, ori pur și simplu se adaugă în apa de băut. Efectele sunt cel puțin surprinzătoare și, evident, naturale.

Prin conținutul mare de vitamina C, frunzele de kaffir au capacitatea de a preveni formarea de celule canceroase, întărind sistemul imunitar

Suport pentru formarea de celule noi

Frunzele de kaffir au demonstrat, în cadrul unor studii extinse, capacitatea de a acționa ca agenți antibacterieni. De asemenea, s-a constatat faptul că frunzele de kaffir pot ameliora inflamațiile și astfel atenuează unele dintre suferințele cauzate de acestea, cum sunt durerile articulare sau guta. Prin tradiție, frunzele sunt utilizate sub formă de ceai, două lingurițe cu plantă mărunțită la o cană cu apă fierbinte. Se beau maximum două căni pe zi, eventual îndulcite cu miere, dacă nu există contraindicații. Totodată, frunzele de kaffir sunt considerate speciale și din perspectiva faptului că au capacitatea de a susține formarea de celule noi. Acest aspect le poziționează printre formulele naturale de energizare a organismului. Nu în ultimul rând, folosite pe post de condiment în sosurile mai picante, frunzele de kaffir, tăiate în bucățele mici și adăugate în sosuri la final, stimulează apetitul și mențin o digestie sănătoasă.