Main menu

header

723 7 1de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Formă a anxietății, tulburarea obsesiv-compulsivă are nenumărate „variațiuni”, de la idei fixe până la teama exagerată și constantă de infectare cu microbi.

Passiflora, excelentă pentru claustrofobie

Atunci când o persoană suferă de tulburare obsesiv-compulsivă, unele dintre simptomele fizice care pot surveni sunt respiraţia grea şi sacadată, mişcările involuntare ale muşchilor şi înţepenirea lor, stări de claustrofobie şi de agorafobie, pierderea oricărei speranţe pentru viitor, chiar senzaţia de moarte iminentă şi tendinţă spre sinucidere. Netratată, această manifestare a anxietății poate degenera în tulburări fiziologice şi psihologice grave, de aceea sunt importante prevenirea şi completarea tratamentului medicamentos cu remedii naturiste. În general, stările inițiale care pot declanșa comportamentul obsesiv-compulsiv pot fi combătute cu infuzie combinată de tei (20 g), păducel (40 g flori), passiflora (30 g flori) şi vinariţă (40 g flori). Se pun 20 g din acest amestec într-un litru de apă clocotită şi se lasă să infuzeze zece minute. Se bea o cană cu ceai, de trei ori pe zi, după mese. De asemenea, capsulele cu păducel, câte două pe zi, liniștesc sistemul nervos.

Roinița reduce palpitațiile

Spre deosebire de tratamentele medicamentoase, care pot da dependenţă şi unele efecte secundare, reţetele naturiste sunt sigure. Pentru efectele lor calmante sunt recomandate sunătoarea şi talpa-gâştei, sub formă de infuzie combinată, în tratament de minimum trei luni. De asemenea, infuzia din frunze de roiniţă, flori şi frunze de păducel şi mâţişori de salcie este binecunoscută pentru capacitatea de a lupta împotriva stresului care generează tulburările obsesiv-compulsive. Pentru situaţii mai grave, se recomandă un amestec de plante în care intră, în proporţii egale, flori de muşeţel şi de tei, frunze de roiniţă şi rozmarin, sunătoare. Se prepară o infuzie din trei linguriţe cu amestec la 500 ml apă clocotită, se infuzează acoperit timp de zece minute şi se beau câte două ceaiuri călduţe pe zi, ultimul înainte de culcare.

Ţelina micşorează nivelul hormonilor de stres

O dietă echilibrată poate deveni un factor primordial în tratamentul tulburărilor obsesiv-compulsive. Potrivit studiilor de specialitate, ţelina conţine fosfor şi, ca atare, se recomandă a fi consumată sub formă de salată, având efect de diminuare a nivelului hormonilor de stres. Totodată, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, şi seara se poate bea câte un pahar cu suc de morcov, amestecat cu suc de mere, luând cantităţi în creştere, de la 50 ml până la 300 ml, într-o cură de 14 zile. După o pauză de șapte zile, se reia cura, cu aceleaşi doze.

Nucile metabolizează acizii graşi esenţiali

723 7 2Fructele de pădure, mai ales murele, fragii şi zmeura, au un conţinut ridicat de fosfor, magneziu şi vitamina C, fiind indicate pentru calmarea sistemului nervos, printr-o cură de aproximativ trei săptămâni. La rândul lor, recomandate sunt și unele seminţe, cum sunt cele de floarea-soarelui, bogate în fosfor, potasiu, de susan, care elimină stresul prin aportul de zinc, precum şi migdalele, nucile şi alunele, bogate în magneziu, care reglează funcţiile suprarenale şi metabolizează acizii graşi esenţiali.