Main menu

header

728 7 3de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Fructele de păducel sunt renumite prin tradiție pentru capacitatea de a ameliora un mare număr de afecțiuni dintre cele mai diverse, de la cele ale inimii la simptomele menopauzei.

Diminuează varicele și hemoroizii

Fructele de păducel sunt bogate în flavonoizi, taninuri, fructoză, substanțe minerale și uleiuri grase, precum si vitaminele B1 și C. Înainte de toate, preparatele pe bază de păducel au un efect notabil asupra inimii și sistemului circulator. Ceaiul de păducel reglează hipertensiunea arterială, fluidizează sângele și previne apariția cheagurilor și trombozelor. Potrivit unor studii de specialitate, păducelul poate preveni chiar şi bolile cardiace degenerative, întrucât întărește mușchii inimii și dilată vasele de sânge, facilitând circulația sangvină către toate organele corpului. De asemenea, extractul de păducel este un tonic cardiac redutabil. În doze de peste 900 mg pe zi, pentru o perioadă de peste două luni, a de- monstrat capacitatea de a diminua dispneea de efort, îmbunătățind semnificativ oxigenarea ţesuturilor. În aceste condiții, păducelul micșorează varicele și hemoroizii, îmbunătățind, totodată, circulația periferică. Ceaiul de păducel se prepară prin fierberea unei linguri cu plantă uscată în două căni cu apă, timp de 15 minute. Se strecoară apoi lichidul și se consumă.

Micşorează colesterolul „rău”

Păducelul are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol LDL („rău”) din sânge, precum și cantitatea de trigliceride din organism. Un alt beneficiu al ceaiului de păducel constă în diminuarea stărilor de anxietate, depresie sau stres cronic. Planta crește nivelul de oxigen din sânge, iar antioxidanții din compoziția sa combat radicalii liberi. Prin aceeași acțiune de activare a circulației sangvine, păducelul ameliorează simptomele specifice menopauzei. Persoanele aflate în această situație pot consuma ceai de păducel în perioadele de premenopauză și menopauză pentru calmarea stărilor specifice. De asemenea, medicina modernă foloseşte extractul din fructe de păducel pentru a trata acumularea de fluide în organism şi arteroscleroza. În acest din urmă caz, se iau de regulă capsule cu extract de păducel, câte patru-șase pe zi, în cure de trei luni, urmate de una-două luni de pauză, după care administrarea se reia.

PONT. Păducelul poate reduce celulita și este de folos în curele de slăbire.