Main menu

header

747 10 1de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Considerate superaliment, cireşele sălbatice, care se găsesc din abundență și în țara noastră, sunt deopotrivă delicioase și adevărate medicamente ale naturii.

Antiinflamatoare naturale

Cireșul sălbatic oferă sănătății și vitalității umane și scoarță, și fructe, și codițele acestora, și frunze. Cireşele sălbatice se numără printre fructele cu nivelul cel mai ridicat de antioxidanţi. Sucul de cireşe proaspete şi fructele uscate au mai mulţi antioxidanţi decât coacăzele şi sunt mai puternice, ca efect, decât vitamina E. Conform American Chemical Society, consumul a 20 de cireşe sălbatice pe zi poate oferi aceeaşi ameliorare a durerii care se obţine după un medicament antiinflamator. Cu cât cireşele au o culoare mai închisă, cu atât mai mare este conţinutul lor de substanțe benefice.

Protejează împotriva bolilor neurodegenerative

Prezenţa acidului elagic (compus fenolic), cât şi a flavonoidelor conferă cireşelor sălbatice proprietăţi cu o acţiune puternică de anihilare a efectelor generate de radicalii liberi şi de scădere a nivelului de acid uric din sânge. Cireşele sălbatice sunt, de asemenea, singura sursă naturală de melatonină, un antioxidant puternic, cu proprietăţi imunomodelatoare, notează buzznews.ro. În plus, aceste fructe conţin compuşi care protejează împotriva bolilor neurodegenerative și reprezintă un excelent remediu pentru tratarea durerilor musculare, a îmbătrânirii premature. Ceaiul de cozi de cireşe are efecte diuretice şi este indicat în afecţiunile de rinichi. Decoctul din cozi se prepară dintr-un pumn cu codiţe (pedunculi) la 600 ml apă rece. Se fierbe 15-20 de minute, apoi se îndulceşte şi se bea călduţ, în cursul unei zile, în trei reprize. De asemenea, ceaiul din scoarţă şi frunze de cireş sălbatic este indicat în gripă şi contra tusei.

Scad volumul tumorilor colonului

O altă virtute terapeutică a cireșelor sălbatice este conţinutul bogat în potasiu, care împiedică creşterea colesterolului. De asemenea, specialiştii în medicină naturistă recomandă persoanelor cu afecţiuni respiratorii (astm, bronşită) să consume cireşe sălbatice proaspete. Bogate în vitamina C, calciu, magneziu şi potasiu, aceste fructe joacă rolul de sedativ al sistemului nervos. Depresia şi insomnia pot fi vindecate cu succes cu o cură de cireşe sălbatice, care presupune consumul unui kilogram pe zi, sau cu ajutorul siropului din fructe proaspete. În plus, cireşele sălbatice reduc riscul de cancer de colon şi gastric. Un studiu de anvergură a evidenţiat faptul că aceste fructe previn cancerul de colon, al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial. O cură de șase-opt săptămâni cu cireşe sălbatice chiar și când boala este instalată scade volumul tumorilor în 40% dintre cazuri. Studii similare au arătat şi influenţa benefică a cireşelor sălbatice în reducerea numărului de celule bolnave în cancerul de sân.

Rășina de pe scoarţa cireşului sălbatic, dizolvată în apă, este folosită contra erupțiilor pecinginii

Şerbet de cireşe sălbatice

747 10 2Ingrediente: 300 ml suc de cireşe (strecurat), 1,2 kg zahăr pudră cernut, 3 g vanilie, 1 lingură cu zeamă de lămâie.

Mod de preparare: se înmoaie împreună sucul, zahărul şi vanilia, se pun pe foc lin, să se topească, apoi pe foc iute, să se lege, amestecând continuu. La final se adaugă zeama de lămâie, se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei, apoi se pune în borcane.