de Carmen Ciripoiu şi Nicoleta Gheorghe
Numărul din ce în ce mai mare de pacienți care suferă de constipație a dus, spun specialiștii, la o creștere semnificativă a consumului de laxative pe bază de chimicale. Dar știați că există excelente remedii naturale fără niciun fel de efecte secundare?
Atenție! Vi se poate altera mucoasa intestinală!
Există persoane care se confruntă doar ocazional cu episoade de constipație, cum există și persoane care trăiesc constant cu această problemă supărătoare. Potrivit specialiștilor, există mai multe tipuri de constipație. Primul, constipația atonă, poate apărea din multiple cauze, de la boli neurologice la scăderea nivelului de potasiu în organism, administrarea de medicamente, intoxicația cu plumb, sedentarismul sau unele boli metabolice sau endocrine. Există și constipația psihosomatică, care apare pe fond nervos sau ca simptom al sindromului de colon iritabil. În ceea ce privește constipația obstructivă (blocarea colonului de un corp străin), aceasta poate apărea și în urma unor boli de natură neurologică. Urmează stenozele, acele îngustări ale colonului din diverse cauze, fie intervenții chirurgicale sau tumori și constipația severă sau cea cronică, care se poate instala în urma unor boli precum diabetul, hipotiroidismul, boala Parkinson, demența, depresia sau în urma administrării unor medicamente, precum narcotice, medicație antihipertensivă sau antiparkinsoniană. În orice situație v-ați afla, primul impuls este să apelați la laxativele din comerț. Consumate însă frecvent, acestea vă pot altera mucoasa intestinală întrucât conțin substanțe iritante, afectând funcționarea. Acesta este motivul pentru care cel mai bun ajutor îl puteți primi de la laxativele naturale.
Apa cu lămâie reglează mișcările intestinale
Unul dintre cele mai bune laxative naturale rămâne, spun specialiștii, un simplu pahar cu apă în care ați pus zeamă de lămâie. Această combinație previne episoadele de constipație cronică și inflamațiile și reglează mișcările intestinale. Pentru efect maxim, consumați pe stomacul gol, în fiecare zi. De mare ajutor vă este și apa cu semințe de in, care lubrifiază deșeurile din intestine și ajută la eliminarea acestora. Pentru a prepara acest remediu, aveți nevoie de un pahar cu apă fierbinte și două linguri cu semințe de in. Adăugați semințele în apă și lăsați să se înmoaie peste noapte. Dimineață, aruncați semințele și beți conținutul pe stomacul gol. Pe lista celor mai bune remedii laxative fără efecte secundare se înscrie și sucul de kiwi. Aveți nevoie de doi kiwi cât mai copți și jumătate de pahar cu apă. Decojiți fructele și amestecați cu ajutorul mixerului kiwi cu apa. Consumați de trei ori pe săptămână, pe stomacul gol. Dacă suferiți de constipație cronică, se bea de două ori pe zi.
Beți ceai de nalbă!
Din cele mai vechi timpuri, nalba a fost prietena suferinzilor de constipație. Luați o mână cu nalbă și fierbeți timp de cinci minute în 300 ml apă. Strecurați și consumați până la trei căni pe zi. Eficient în tratarea problemelor intestinale este și măslinul. Două lingurițe cu frunze de măslin se fierb timp de cinci minute în două căni cu apă, se ia vasul de pe foc și se lasă la răcit. Se strecoară și se consumă două căni, pe stomacul gol. Pentru un efect mai puternic, adăugați o jumătate de lingură cu semințe de in. Dacă suferiți de constipație cronică, imediat după ce ați băut infuzia, luați și o lingură cu ulei de măsline. Efecte analgezice și laxative are și verbina. În 300 ml apă fierbinte adăugați două lingurițe cu flori uscate de verbină și lăsați să se răcească. Strecurați și consumați două căni pe zi. Atenție! Preparatul nu este recomandat celor care suferă de hipertiroidism. Pentru îmbunătățirea funcțiilor intestinale puteți folosi și lemn dulce, dar acest preparat nu se consumă pe o perioadă lungă de timp, întrucât poate provoca retenție de apă sau hipertensiune arterială. O linguriță cu lemn dulce uscat se pune la fiert în 300 ml apă timp de cinci-zece minute, apoi se lasă la răcit. Se consumă o cană zilnic. Împotriva constipației cronice poate face minuni și pătlagina. O lingură cu plantă se pune la fiert în 350 ml apă și se lasă la răcit. Se consumă în fiecare seară, înainte de culcare.
Gelul de aloe vera, cel mai bun pentru probleme digestive
Datorită conținutului ridicat de apă și fibre, gelul din interiorul frunzelor de aloe vera este considerat a fi unul dintre cele mai bune remedii pentru problemele digestive. Puneți în mixer două linguri cu gel de aloe vera, o lingură cu miere și jumătate de pahar cu apă și procesați, până obțineți un preparat fin. Remediul se consumă seara, înainte de culcare. Dacă vreți să scăpați de constipație, puteți folosi și laptele de ovăz care acționează foarte blând asupra sistemului digestiv. Se amestecă la mixer trei linguri cu fulgi de ovăz și 300 ml apă. Se consumă dimineața, pe stomacul gol. Nu uitați nici de oțetul cu mere, care combate simptomele tranzitului intestinal lent, grație acidului malic, a pectinei și enzimelor naturale conținute. Diluați două linguri cu oțet cu mere în 200 ml apă caldă și consumați pe stomacul gol, în fiecare zi.
PONT. Fie proaspete, fie deshidratate, prunele previn și tratează constipația.
Stafidele ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind extrem de bogate în conținutul de fibre, dar și de magneziu
Leac-minune din pătrunjel, ghimbir şi scorţişoară
Un laxativ 100% natural, care vă ajută să dați uitării cât mai repede constipația, este cel preparat din cinci linguri cu pătrunjel tocat, zeama unei lămâi, o lingură cu oțet de mere, o lingură cu miere, o linguriță cu ghimbir proaspăt ras, o jumătate de linguriță cu scorțișoară, trei căni cu apă. Spălați pătrunjelul și tocați cât se poate de mărunt. Stoarceți lămâia, adăugați apa, apoi restul ingredientelor și amestecați cât se poate de bine. Lăsați la macerat două ore, la temperatura camerei. Consumați înainte de culcare. Procedeul se repetă timp de patru zile pe săptămână. După ce ați băut preparatul, nu mai consumați niciun fel de alimente. Acest leac minunat împotriva constipației ameliorează și durerile articulare, cele de cap și tensiunea musculară, reduce colesterolul și placa ateromatoasă. Totodată, echilibrează tensiunea arterială și împiedică îmbătrânirea prematură. E posibil să resimțiți un mic disconfort intestinal, dar acesta va trece imediat. Probabil cel mai cunoscut și folosit remediu pentru constipație este cafeaua. Licoarea de culoare neagră se pare nu numai că vă dezmeticește dimineața, însă stimulează și colonul.