Main menu

header

767 6 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Indiferent cât de mult v-ați dori ca podoaba capilară să-și păstreze culoarea, odată cu înaintarea în vârstă, firele de păr alb își fac apariția. Pentru a masca acest lucru, majoritatea doamnelor apelează la vopsea, însă ce ați spune dacă ați încerca și leacuri la îndemâna dumneavoastră care țin departe primele semne ale îmbătrânirii?

Aplicaţi zeamă de lămâie și ceapă!

767 6 2După numeroase cercetări efectuate, oamenii de știință de la Universitatea din Los Angeles au descoperit faptul că avocado este un prieten de nădejde al doamnelor care vor să aibă mereu părul ca abanosul. Motivul? Acest fruct este o bogăție de minerale, dar mai ales de vitamina E, unul dintre cele mai puternice antioxidante care previn albirea părului. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați în jumătate un avocado, apoi să scoateți miezul şi să-l puneți într-un vas. Fărâmiţați şi aplicați direct pe scalp, lăsați să acţioneze timp de 20 de minute, apoi spălați-vă pe cap în mod obişnuit. De asemenea, ceapa este un remediu bun nu doar împotriva căderii părului, ci și a împiedicării apariției firelor albe. Această legumă reușește să crească nivelul de catalază, adică acea enzimă din rădăcinile firelor de păr, cauza principală a albirii premature. În acest sens faceţi o mască din trei lingurițe cu suc de ceapă și două lingurițe cu zeamă de lămâie. Preparatul se pune pe scalp și se lasă să acționeze o jumătate de oră. Ulterior, părul se spală cu un șampon din plante. Pentru efect maxim, aplicați masca de patru ori pe săptămână, timp de două săptămâni.

Rozmarinul ajută și în problema mătreții

O plantă cu virtuți incredibile în albirea prematură a părului este și rozmarinul, care, totodată, îndepărtează și mătreața. O mască foarte bună se obține amestecând 10 g rozmarin cu 10 g salvie și 400 ml apă. Plantele se fierb timp de zece minute, apoi ceaiul se lasă la răcit. Se aplică atât pe scalp, cât și pe toată lungimea părului și se lasă să se usuce în mod natural. Ulterior, se spală podoaba capilară cu șampon din plante. Tratamentul se face de trei ori pe săptămână. Un alt remediu bun pentru părul alb este amestecul de ulei de cocos cu frunze de curry. Aceste plante sunt extrem de folositoare întrucât conțin vitamina B, esențială în prevenirea albirii firelor de păr, dar și vitamine care ajută la refacerea rădăcinilor. Nu în ultimul rând, uleiul de cocos este unul dintre cele mai bune balsamuri naturale pentru păr. Fierbeți o mână cu frunze de curry în 20 g ulei de cocos timp de zece minute. Luați preparatul de pe foc și lăsați să se răcească. Strecurați și aplicați pe scalp. Lăsați să acționeze toată noaptea, iar dimineața spălați părul, folosind un șampon de plante. Această mască se folosește de trei ori pe săptămână.

Ceaiul negru încurajează creșterea

767 6 3La rândul său, ceaiul negru este foarte bun nu doar pentru îngrijirea pielii, ci și a părului, întrucât este bogat în antioxidanți și cafeină, care ajută la creșterea acestuia și îl face să fie mai rezistent. Amestecați două linguri cu pudră de ceai negru cu o linguriță cu sare și puneți la fiert în 400 ml apă. Lăsați apoi amestecul la răcit și strecurați. Cu acest preparat se spală părul, fără a mai folosi șampon. Tratamentul se face de trei ori pe săptămână. Un alt leac care le vine de hac firelor albe este amestecul obținut din trei linguri cu zeamă de lămâie cu două linguri cu ulei de măsline. Puneți acest preparat pe scalp și lăsați să acționeze o jumătate de oră. Ulterior, spălați cu un șampon din plante. Masca se folosește în fie- care săptămână pentru a obține rezultatele dorite. Aveți nevoie de cea mai bună vopsea naturală? O puteți obține dintr-o mână cu henna, un colorant natural minunat care acoperă firele albe, o linguriță cu cafea cât mai fin măcinată, două linguri cu pudră de agrișe și un iaurt. Pentru început măcinați frunzele de henna până obțineți o pulbere peste care adăugați pudra de agrișe, iaurtul și cafeaua. Acest preparat se va întinde pe păr, apoi acesta se va usca natural. Ulterior, se spală părul cu șampon. Masca se aplică o dată la două-trei săptămâni.

Știrul roșu ridică nivelul de melanină

Considerat o adevărată buruiană-minune, știrul roșu nu este doar foarte bun la gust, ci și extrem de eficient împotriva albirii părului. Motivul? Acesta conține o enzimă care crește nivelul de melanină și astfel este împiedicată albirea prematură a părului. 100 g frunze de știr roșu se spală foarte bine, apoi se zdrobesc și se extrage sucul. Se spală bine părul cu șampon și se șterge cu prosopul, după care se aplică sucul de știr roșu pe scalp. Masați câteva minute, lăsați să acționeze în jur de o jumătate de oră, apoi clătiți cu apă. Cine caută cele mai bune metode pentru a împiedica apariția firelor de păr alb poate folosi cu succes și ghimbirul, care conține acizi grași ce previn ruperea firelor. Se amestecă ghimbir ras cu ulei de jojoba, în cantități egale, apoi se masează scalpul și se lasă să acționeze o oră. Ulterior, se spală părul cu șampon. Un leac vechi, dar cu eficiență maximă se obține amestecând o mână cu frunze de curry cu 150 ml zer. Pisați frunzele de curry până se transformă în pulbere, apoi adăugați zerul, până totul capătă aspectul unei paste. Aplicați pe scalp și lăsați să acționeze o jumătate de oră, după aceea spălați cu un șampon de plante.

Pentru ca părul să revină la culoarea inițială, spălați cu șampon, apoi clătiți cu apă în care au fiert coji de cartofi. Repetați procedura de trei ori pe săptămână

 Din dieta zilnică nu trebuie să lipsească alimente care conţin fier, cupru şi iod

Specialiștii spun că pentru a preveni albirea părului, trebuie incluse în dieta zilnică alimente care conțin iod, cupru, fier, dar și vitamina B. Cea mai bună sursă de iod o au algele marine, dar și fructele de pădure roșii, peștele, scoicile și carnea de pui. Cuprul se găsește în principal în stridii, crabi, ficat, cereale complete, musli, ciocolată neagră, nuci, leguminoase, iar fier puteți lua mâncând spanac, ficat și alte tipuri de organe, leguminoase, carne roșie, semințe de dovleac, tofu, carne de curcan, broccoli, dar și ciocolată neagră. Nu uitați nici de fistic, nuci, cereale integrale, fasole, porumb gătit, ciuperci, nuci, ouă, morcovi, zmeură, pepene galben, vinete, varză creață roșii, linte, citrice, pentru că sunt o bogăție de vitamina B.