Main menu

header

770 7 1de Adelina Marin şi Eduard Popa

Mâna Maicii Domnului, planta despre care se spune că poate vindeca toate bolile, are proprietăţi antiinflamatoare uimitoare, o infuzie preparată din aceasta poate ameliora durerile de cap, dar şi afecţiunile ORL, iar ceaiul se foloseşte pentru gargară.

Are acţiune antimicrobiană

Preparatele din această plantă, fie sub formă de pulbere, tinctură, oţet, uleiul volatil, infuzia sau vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind, în acelaşi timp, şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului. De asemenea, ajută şi la curăţarea sângelui, fiind utilizată destul de des şi în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale în cicatrizarea rănilor care o indică tenurilor cu probleme. Caprifoiul, cum mai este denumită planta, vă poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor. În cazul simptomelor de răceală, însoțite de febră, dureri în gât şi cele de cap, vă puteți trata cu ceaiul de caprifoi, pe care îl obţineți dintr-o ceşcuţă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, după care se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi. Ceaiul însă este contraindicat persoanelor cu diaree acută sau care au probleme cu stomacul.

Încetineşte coagularea sângelui

Folosită sub formă de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta vă fereşte de numeroase afecţiuni şi este leac pentru dureri. Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii, când floarea este încă în stadiul de boboc. Specialiştii spun că infuzia cu rădăcină de Mâna Maicii Domnului încetineşte coagularea sângelui şi ţine la distanţă bolile de inimă. Persoanele care suferă de artrită sau de reumatism o pot folosi cu încredere. Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor. Se lasă la macerat peste noapte o ceşcuţă cu flori de caprifoi într-un litru de apă. Dimineaţa se filtrează amestecul şi cu soluţia rezultată se pun comprese pe zonele afectate.

Mâna Maicii Domnului, planta-minune, dacă este folosită sub formă de unguent, închide rănile provocate de zgârieturi și face să dispară cicatricile

„Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile“

Parfumul îmbătător și florile de un alb imaculat combinat cu galbenul parcă rupt din soare opresc trecătorii să îi adulmece mirosul și să-și ia hrană pentru suflet. Legenda spune că Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldaţii lui Irod când aceştia o hărţuiau. Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o menindu-i să aibă puteri vindecătoare: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte, aşa cum ai făcut tu pentru mine”.