de Elena Şerban
După cum îi spune şi numele, trifoiaşul de baltă este o ferigă ce creşte sub apă sau pe marginea apelor din zonele de şes.
În România, planta nu este foarte frecvent utilizată, din cauza toxicităţii latente. Acest fapt însă este şi cel care oferă trifoiaşului de baltă calitatea de plantă medicinală. De aceea, principala utilizare a trifoiaşului de baltă este cea externă, în cazul abceselor sau al înţepăturilor de insecte şi de acarieni. Pentru a calma durerile provocate de aceste înţepuri, aplicaţi frunze zdrobite de trifoiaş de baltă pe locul afectat.
Planta poate fi folosită cu mare atenţie şi în uz intern. În acest scop se utilizează sucul proaspăt obţinut din stoarcerea plantei. Acest suc, ce este OBLIGATORIU să se dilueze (o parte suc cu două părţi apă), stimulează secreţiile gastrice şi se comportă ca un antidot la muşcăturile de şarpe.
Avertisment! Din cauza toxicităţii, utilizarea internă a trifoiaşului de baltă trebuie să fie extrem de rară, întrucât se poate dovedi, în timp, periculoasă.