de Camelia Onciu
Ashitaba (Angelica keiskei) este o plantă verde din familia morcovului (Apiaceae). Se mai numește „frunza de mâine” datorită creșterii sale rapide și a proprietăților regenerative. Toate părțile plantei, inclusiv rădăcinile, sunt comestibile. Cultivată de peste 2.000 de ani în Japonia, planta este cunoscută în special pentru beneficiile sale asupra sănătății și longevității.
O uzină de medicamente într-o... singură plantă
Japonezii foloseau ashitaba în mod tradițional pentru gripă, probleme hepatice, artrită, indigestie, febră, vindecarea rănilor și infecților. Această plantă complexă conține numeroase componente bioactive: fibre, calciu, fier, magneziu, vitaminele E, B2, C și K, clorofilă, luteină, betacaroten, flavonoide, polifenoli, taninuri, chinone, saponine, cumarine. Deși virtuțile ashitabei nu sunt încă demonstrate științific, unele beneficii sunt susținute de studii clinice. Extractele de ashitaba sunt disponibile sub formă de tablete, capsule, ceai și pulbere. Nu există o doză oficială recomandată pentru extractul de ashitaba. De obicei, se utilizează doze cuprinse între 200 și 500 de miligrame.
Studiu japonez: în opt săptămâni aveţi „talie de viespe”
Mecanismele prin care acționează ashitaba nu sunt încă pe deplin confirmate, însă japonezii consideră că această plantă-medicament face minuni în tratarea mai multor afecțiuni. Acționează prin creșterea adiponectinei, un hormon care contribuie la reducerea nivelului de glucoză și la descompunerea grăsimilor. Joacă un rol important în crearea celulelor grase (adipogeneză). Într-un mic studiu realizat pe 15 persoane cu greutate normală și 25 de persoane supraponderale, ashitaba a redus talia și greutatea corporală, după opt săptămâni. Într-un studiu pilot pe nouă persoane, ashitaba a redus grăsimea totală corporală, IMC și grăsimea viscerală la persoanele cu sindrom metabolic. Într-un studiu pe șobolani, extractul de ashitaba a crescut colesterolul bun, în timp ce a scăzut nivelul trigliceridelor. La șoareci și șobolani diabetici, ashitaba a redus nivelul glicemiei și insulinei, planta fiind promițătoare în tratarea diabetului de tip II.
Reduce deteriorarea ADN-ului la fumători
Unii utilizatori de ashitaba au observat îmbunătățirea tensiunii arteriale și o creștere a energiei organismului. Alții au descoperit că au scăpat de simptomele gutei. Într-un studiu efectuat pe 82 de pacienți dependenți de alcool, 12 săptămâni de suplimente cu ashitaba au diminuat nivelul de gama-glutamil transferaza (GGT), un marker al afectării ficatului. Efectele antioxidante ale plantei au fost cercetate doar într-un mic studiu în cadrul căruia 240 ml suc pe bază de ashitaba, consumat zilnic timp de opt săptămâni, a redus deteriorarea ADN-ului la 20 de fumători. Un studiu austriac publicat în revista Nature Communications evidențiază o sub- stanță din ashitaba care ar putea ajuta în lupta cu îmbătrânirea. La șoarecii cu pierderi de memorie, ashitaba a îmbunătățit memoria pe termen scurt și lung.
Pulberea este toxică pentru Salmonella!
Cercetările publicate în Journal of Dietary Supplements au arătat că atunci când șoarecilor diabetici obezi li s-a administrat ashitaba, planta și-a arătat capacitatea de a ajuta la prevenirea și ameliorarea riscului bolilor trombotice, deoarece principiile active din ashitaba reduc riscurile de coagulare a sângelui. Calconii din plantă au rol antimicrobian, motiv pentru care planta este folosită în tratamentul infecțiilor. Un studiu din 2018 publicat în Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research sugerează că extractul de ashitaba a suprimat tuberculoza multirezistentă și s-a dovedit capabil să inhibe creșterea tumorilor. Un alt studiu a constatat că pulberea de ashitaba e toxică pentru Salmonella.
Exfoliază celulele moarte
Suferințele digestive și intoleranța la lactoză pot fi tratate cu ashitaba. Utilizarea acestei plante asigură mișcări intestinale mai regulate și mai puține crampe sau dureri digestive asociate cu alimentația. Uneori, ashitaba este utilizată local pentru a exfolia celulele moarte ale pielii și pentru a îmbunătăți aspectul pielii. S-a mai constatat că preparatele cu ashitaba diminuează simptomele sindromului premenstrual.
Femeile gravide și cele care alăptează ar trebui să evite ashitaba din cauza lipsei datelor de siguranță. Unii utilizatori au raportat ușoare tulburări de stomac. Sunt posibile și alte reacții adverse. Întrebați medicul despre alte efecte secundare potențiale, pe baza stării dumneavoastră de sănătate și a posibilelor interacțiuni medicamentoase
Un deliciu în bucătărie
Părțile aeriene ale plantei sunt folosite în prepararea de făină, vin și produse cosmetice. Ceaiul de ashitaba este frecvent consumat în Japonia, China și India, iar utilizatorii afirmă că are un gust de nuci, plăcut. Alții consideră că are gust amar. Ceaiul se obține după 15 minute de infuzare a frunzelor uscate în apă fierbinte. Frunzele crude sunt consumate în mod tradițional de japonezi la fel ca cele de spanac. Din plantă se obține un gustos suc de legume. Tulpinile sunt consumate crude, fierte sau prăjite sau uscate și măcinate pentru prepararea sucului de ashitaba și a deserturilor. Rădăcinile se consumă fierte sau murate. Pulberea de ashitaba e un deliciu în supe.