de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea
Când aud vanilie, cei mai mulți se duc cu gândul, automat, la prăjituri, la înghețată sau la Sărbătorile de iarnă. Acest lucru se întâmplă pentru că planta are o aromă specială, un gust aparte și un miros care trezește toate simțurile. Ce nu știu, însă, este faptul că vanilia aduce numeroase alte beneficii pentru organism.
Formidabil afrodisiac
Vanilia este un ingredient foarte popular, fiind folosit în multe preparate culinare din întreaga lume, grație mirosului și gustului inconfundabile. De aceea, cererea de vanilie, indiferent de formă, este foarte mare, nu doar în prepararea alimentelor, ci și pentru diferite produse, cum sunt, de exemplu, suplimentele alimentare sau medicamentele. Extractul, pulberea, păstăile întregi și zahărul vanilat sunt cele mai comune variante sub care se găsește această plantă și pot fi folosite ca remediile naturiste, dar și adăugate în tratamentele cosmetice sau în pregătirile culinare. Vanilia este bogată în nutrienți, compuși organici unici și antioxidanți. De aceea, a fost considerată, încă din Antichitate, unul dintre cele mai populare ingrediente, datorită aromei puternice, dar și un afrodisiac și stimulator al simțurilor, cum este considerat şi astăzi. Mirosul de vanilie elimină stările de apatie și de nervozitate, generând o stare de bine și de relaxare. Astfel, combinaţi uleiul esenţial de vanilie cu cel de lavandă şi masaţi-vă corpul, în special zonele puternic încărcate pe care le simţiţi obosite. Vă veţi relaxa imediat şi tot disconfortul va fi înlocuit cu o stare de bine şi pace. De asemenea, în apa de baie puneţi câteva picături de ulei de vanilie, ulei de scorţişoară şi ulei de cocos şi lăsaţi-vă purtaţi de aromele puternice care vă vor activa simţurile, emoţiile şi vor calma sistemul nervos. Aceste mirodenii stimulează şi cresc libidoul.
Evită apariția coșurilor şi vindecă cicatricele
Pe lângă gustul unic, vanilia are numeroase proprietăți antibacteriene care ajută în tratarea acneei, la curățarea pielii, reducând, astfel, apariția coșurilor și a impurităților, și accelerează procesul de vindecare al țesutului afectat. De asemenea, vanilia este bogată în antioxidanți care împiedică deteriorarea pielii cauzată de radicalii liberi, fiind un bun adjuvant în stoparea apariției semnelor de îmbătrânire, cum ar fi liniile fine, ridurile și petele de vârstă. De aceea, este foarte utilizată în industria cosmetică pentru beneficiile sale, în special cele antiîmbătrânire. Unul dintre cele mai folosite tratamente corporale este cel din boabe de vanilie brută, infuzată cu ulei organic, aplicat direct pe pielea curățată. După ce a fost lăsat să acționeze 30 de minute, se clătește cu apă calduță. Rezultatul este uimitor! Țesutul rămâne neted și catifelat, îmbrăcat într-un miros extraordinar de ciocolată. Acneea severă și cicatricele se tratează cu uleiul de vanilie, care se adaugă ori în crema de față, ori se pune direct pe zona afectată, dacă problemele sunt prea mari. Se aplică seara, pe pielea curată, bine demachiată înainte. Se lasă să acționeze 30-40 de minute, după care se clătește cu apă călduță sau se șterge cu un prosop curat.
Leac pentru cefalee
Timp de secole, vanilia, în toate formele ei, a fost utilizată pentru reducerea inflamației din corp, mai ales a ficatului, care apare, de regulă, la persoanele supraponderale, și și-a dovedit eficiența în ameliorarea simptomelor de artrită și gută. Calitatea antibacteriană a vaniliei protejează sistemul imunitar și reduce stresul asupra organismului, stimulând vindecarea și recuperarea rapidă în cazul persoanelor care se află în convalescență după boală. Cercetările privind impactul pe care vanilia îl are asupra sistemului cardiovascular au arătat că aceasta poate reduce în mod semnificativ nivelurile de colesterol din organism, un aspect foarte important pentru persoanele cu risc crescut de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, deoarece nivelul optim al colesterolului poate preveni ateroscleroza, inflamația arterelor și formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, potrivit studiilor, vanilia este un bun adjuvant în curele de slăbire, grație proprietăților care reduc pofta de mâncare. Stimulează metabolismul, reduce anxieta- tea și activează pofta de viață. Diluați trei-patru picături de ulei într-un pahar cu apă, de 250 ml, și beți-l dimineața pe stomacul gol, timp de zece zile. Îl mai puteți folosi în apa de baie, nouă-zece picături, pentru eliminarea stresului, a anxietății, a durerilor de cap, ce- faleei și ajută să aveți un somn liniștit. Deși nu este toxic, înainte de a folosi uleiul, ar fi bine să îl testați, mai ales persoanele care sunt mai sensibile. Puneți o picătură pe o porțiune de piele și vedeți cum reacționează. Dacă nu apare roșeață în următoarele 10-15 minute, nu sunteți alergici, astfel, îl puteți utiliza fără emoții.
Vanilia tratează greaţa, reduce stările de vomă, favorizează luarea în greutate a pacienţilor aflaţi sub tratament chimioterapeutic, dar ar putea fi folosită şi sub formă de plasturi cutanaţi pentru scăderea poftei de dulce
Ajută sugarii născuţi prematur
Dacă este inhalată pe cale naturală, vanilia ajută copiii născuți prematur să își regleze funcțiile respiratorii și să înceapă o coordonare normală a mișcărilor membrelor. Astfel, vanilia ar putea să contribuie la prevenirea morţii subite a sugarului, problemă care este corelată, deseori, cu un dezechilibru al serotoninei. Aromele de vanilie sunt transmise în laptele matern şi îi conferă acestuia un efect calmant. Semințele de vanilie, puse la macerat în ulei vegetal sau infuzia tratează problemele osoase, cum ar fi osteoporoza ori artrita. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță cu semințe și o cană de 300 ml cu apă clocotită. După ce s-a răcit, se bea neîndulcit, timp de zece zile. Se recomandă două cure pe an, primăvara și toamna. În ceea ce privește maceratul, se pun 40-50 g semințe într-un vas peste care se toarnă un litru de apă rece și se acoperă. Se lasă cinci-șase zile, apoi se strecoară. Cantitatea obținută se bea dimineața și seara, timp de o săptămână. Folosit seara, maceratul din semințe de vanilie ajută la o bună digestie. Consumat cu regularitate, atenuează inflamația în intestin și poate preveni vărsăturile, diareea și crampele. Vanilia mai poate fi consumată și în combinație cu alte alimente, de exemplu, iaurtul simplu sau smoothie-urile din legume și fructe.