de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Apreciat în toată lumea gastronomică pentru gustul său distinct, bogat, special, coriandrul este, în același timp, și un vindecător redutabil al lumii naturale, contribuind la buna funcționare a organismului, la prevenirea și chiar la tratarea unui mare număr de afecțiuni.
Asigură oxigenarea organelor interne
Coriandrul este o plantă de excepție, care, pe de o parte, dă un gust remarcabil multor feluri de mâncare, iar pe de altă parte, poate fi consumat și în scop terapeutic. Oamenii de știință au descoperit de-a lungul timpului că atât frunzele, cât și semințele și uleiul de coriandru conțin numeroase substanțe nutritive, care previn și combat diverse probleme de sănătate. Frunzele de coriandru sunt o sursă bună de fibre, iar ca urmare, condimentul asigură deopotrivă o digestie sănătoasă, o detoxificare eficientă și o stare de sațietate prelungită. Componente precum borneol şi linalol ajută la digestie și la sănătatea intestinelor, deoarece au efecte antibacteriene. În aceste condiții, coriandrul poate fi utilizat în prevenirea stărilor de greaţă şi disconfort gastric. Datorită aromelor bogate de uleiuri esenţiale, coriandrul ajută la secreţia adecvată a enzimelor şi sucurilor digestive şi stimulează peristaltismul intestinal. Condimentul este, de asemenea, util în reducerea simptomelor de anorexie și un tratament fără efecte secundare al colicilor copiilor. Coriandrul se poate administra sub formă de ceai, preparat prin infuzare, o linguriță cu plantă uscată la 250 ml apă. Se consumă în două-trei reprize pe zi.
Desfundă arterele
Prin compușii pe care îi aduce organismului, coriandrul susține activitatea sistemului nervos, previne degenerescența maculară și problemele de vedere și asigură memoria și abilitățile cognitive pe termen lung. De altfel, planta este redutabilă și extern, împotriva conjunctivitei. Totodată, prin numeroasele componente din uleiurile esențiale și cele șase tipuri de acizi, plus vitamina C, coriandrul susține sistemul imunitar, elimină efectele radicalilor liberi și ține organismul la adăpost de stresul oxidativ. Semințele de plantă conțin substanțe care combat înfundarea arterelor și vaselor de sânge și, implicit, apariția bolilor cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor din Taiwan, persoanele care consumă regulat coriandru prezintă un risc mai scăzut de a suferi de boli de inimă. De asemenea, în compoziția semințelor acestui condiment se găsesc și antioxidanți care luptă împotriva inflamațiilor din corp, ceea ce recomandă coriandrul împotriva suferințelor articulare, a sinuzitei și a astmului. Potrivit unor studii de dată recentă, acest condiment are proprietăţi remarcabile antihistaminice, care pot reduce efectele alergiilor sezoniere şi rinitei. Uleiul de coriandru poate fi utilizat pentru a atenua reacţiile cauzate de contactul cu plantele, insectele, alimentele şi alte substanţe care cauzează alergii. În același timp, sub formă de ulei, coriandrul este un excelent analgezic. Grație prezenței unor compuși cum sunt terpineolul și terpinolenul, acest tip de ulei se remarcă împotriva durerilor de dinți, de cap și a celor musculare. Un stimulent pentru metabolism din coriandru se poate prepara lăsând peste noapte într-un bol cu apă câteva frunze de condiment, iar a doua zi se consumă lichidul rezultat.
Vă scapă de excesul de apă şi sare!
Potrivit rezultatelor unor studii internaționale, grație prezenței vitaminei C în compoziție, coriandrul este un aliat împotriva răcelilor, gripei și altor afecțiuni respiratorii. Totodată, potrivit datelor publicate de Jurnalul Britanic de Nutriție, extractul obținut din semințele de coriandru conține compuși care, atunci când ajung în sistemul sangvin, au efect antihiperglicemic, menținând sub control glicemia și nivelul insulinei. În același timp, coriandrul acționează ca un diuretic, ajutând organismul să elimine excesul de sare, de apă și de alte toxine care ajung în organism accidental, planta fiind de folos persoanelor care au probleme ale sistemului urinar sau suferă de gută. De asemenea, datorită conținutului de calciu, coriandrul este indicat pentru menținerea sănătății sistemului osos. O formulă de tratament este fierberea unei linguri cu semințe de coriandru în 300 ml apă. Se lasă să fiarbă două minute, după care se ia vasul de pe foc și se lasă la infuzat peste noapte. A doua zi dimineața se strecoară și se consumă semințele. Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, uleiul de coriandru stimulează activitatea hormonală și previne apariția depresiei.
Asigură creşterea sănătoasă a copiilor
Coriandrul este un campion al conținutului de minerale - calciu, magneziu, mangan și fier. În aceste condiții, prezența plantei aromatice în meniu asigură creșterea sănătoasă a copiilor și o oxigenare optimă a organelor interne. Condimentul se poate consuma sub formă de suc, obținut prin mărunțirea în blender a frunzelor unei legături de coriandru împreună cu 300 ml apă. Sucul obținut se bea în fiecare dimineață. Coriandrul poate fi folosit și extern, pentru îngrijirea tenului. Condimentul este foarte eficient în combaterea acneei. Se poate recurge la o pastă preparată din mixarea câtorva frunze de plantă cu o linguriță cu zeamă de lâmâie, până rezultă o mască ce se aplică pe zonele afectate. Se lasă să acționeze o oră, după care se clătește fața cu apă rece. În același timp, coriandrul îndepărtează excesul de sebum și susține tinerețea și prospețimea tenului. Câteva frunze de plantă se mixează cu 100 ml apă sau lapte, masca se aplică pe ten, se lasă să acționeze 15 minute, apoi se clătește. De asemenea, frunzele de coriandru au proprietăți antiseptice, antifungice, detoxifiante și antioxidante, împiedicând apariția infecțiilor la nivelul pielii. În plus, anumite substanțe din coriandru au efecte antimicrobiene, care accelerează vindecarea ulceraţiilor la nivelul cavității orale.
Coriandrul este un stimulent natural care ajută la reglarea secreţiei glandelor endocrine, iar acest impact hormonal contribuie la reglarea ciclului menstrual şi reduce durerea asociată
Plantă excepţională, coriandrul dă un gust remarcabil multor feluri de mâncare şi, în plus, poate fi consumat şi în scop terapeutic
Harira - supă marocană cu coriandru
Ingrediente: 1 ceapă, 150 g carne de vită, 1 tulpină de ţelină, 80 g linte, 600 g roşii decojite, 400 g năut, 40 g tăiţei, 1 cub de concentrat de supă, 1 legătură de pătrunjel, 2 legături de coriandru, 1 linguriţă cu pastă de roşii, sare, piper, turmeric, ghimbir pudră, ulei de măsline, 50 g faină, 5 linguri cu apă.
Mod de preparare: într-un vas se încălzeşte uleiul, în care se pun ceapa și carnea tăiate în cuburi mici. Se adaugă lintea, ţelina tocată mărunt, roşiile decojite şi tăiate, năutul scurs bine, cubul de supă, pasta de tomate şi se acoperă cu apă. Se presară 1 legătură de coriandru și pătrunjelul, tocate mărunt, și se lasă la fiert o oră. Între timp, se amestecă foarte bine făina cu apa rece, până nu mai are cocoloașe, apoi, când supa este aproape gata, se toarnă în vas acest sos, care o va îngroșa, precum și tăițeii. Se mai lasă supa pe flacără zece minute. Se serveşte cu restul de coriandru şi suc de lămâie.