Main menu

header

836 7 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Apreciat pentru gustul său deosebit încă din Antichitate, kiwi a cucerit și piața occidentală, și lumea cercetărilor medicale, întrucât este nu doar savuros, delicios și versatil, ci și plin de nutrienți și de substanțe care întrețin buna funcționare a organismului.

Susține acuitatea vizuală

Kiwi este o uimitoare sursă de vitamina C, un adevărat campion pe linia furnizării acestui antioxidant de top, cu un aport de 273% din cantitatea zilnică recomandată, de cinci ori mai multă decât o portocală. În aceste condiții, kiwi este un aliat în prevenirea răcelilor și gripei, în menținerea capacității sistemului imunitar de a lupta împotriva agresiunilor și un redutabil apărător în fața stresului oxidativ al organismului. În același timp, kiwi aduce metabolismului cantităţi mari de vitamina A şi vitamina E - de două ori mai mult decât se găsește în avocado - ceea ce se traduce prin susținerea acordată de acest fruct acuității vizuale și prin menținerea sănătății pielii.

Protejează împotriva defectelor din naştere

Pe direcția mineralelor, kiwi se distinge prin cuprul atât de necesar metabolismului în creștere al copiilor, în special pe direcția dezvoltării oaselor și a creierului celor mici. Seminţele de kiwi sunt o sursă excelentă de Omega 3, acizi graşi care ajută la prevenirea bolii coronariene (incapacitatea arterelor coronare de a furniza aportul de sânge oxigenat corespunzător necesităţilor inimii), scad riscul de accident vascular cerebral şi ajută la prevenirea ADHD, autismului, precum şi a altor probleme de dezvoltare la copii. În același timp, acidul folic din kiwi protejează împotriva defectelor din naştere.

Menţine saţietatea

Fructul este renumit pentru aportul semnificativ de fibre. Un studiu de dată recentă a evaluat efectele benefice ale acestui fruct pe pacienţi cu sindrom de colon iritabil cu dureri abdominale, diaree, constipaţie. După șase săptămâni, s-a înregistrat o scădere semnificativă a simptomelor de colon iritabil în grupul de voluntari care au consumat zilnic kiwi. În același timp, prezența fibrelor în acest fruct ține colesterolul sub control și menține sațietatea. Totodată, studii de anvergură au pus în evidență faptul că kiwi are un efect protector notabil împotriva astmului şi altor dificultăţii respiratorii, grație aportului de antioxidanți.

PONT. Kiwi a fost confirmat ca unul dintre alimentele care au proprietatea de a preveni instalarea cancerului.