Main menu

header

880 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Cu mirosul său picant, pătrunzător, brânca-ursului este cunoscută de secole ca plantă medicinală redutabilă, care se adresează unui mare număr de afecțiuni. Date fiind proprietățile sale, brânca-ursului este supranumită „patroana plantelor vindecătoare”.

Ameliorează circulația periferică deficitară

Brânca-ursului conţine, printre altele, colină, acizi organici, bioflavonoide, taninuri şi uleiuri volatile. Disponibilă sub formă de capsule, ceai și formule de tinctură în magazinele cu profil naturist, brânca-ursului este considerată atât de eficientă, încât în Marea Britanie, de pildă, se poate achiziționa fără prescripție medicală, notează naturemedies.co.uk. Potrivit literaturii de specialitate, care confirmă o veche tradiție de utilizare, planta are proprietatea de a relaxa vasele sangvine, fiind astfel de folos în cazuri de hipertensiune sau circulație periferică deficitară, întrucât este un vasodilatator periferic puternic. De asemenea, brânca-ursului este utilă și pentru persoanele care au suferit un accident vascular cerebral. În general, împotriva tensiunii mărite se recomandă administrarea a patru comprimate de plantă zilnic, la orele 6:00, 12:00, 18:00 și 22:00, în cure de șase săptămâni, urmate de două săptămâni de pauză.

Stimulează activitatea glandelor

Extractul de brânca-ursului este utilizat pentru a trata anxietatea, întrucât planta este binecunoscută pentru proprietățile de tonic. În același timp, uleiurile volatile din plantă stimulează sistemul nervos central, inducând o stare de uşoară euforie și având efect calmant. Se iau câte două comprimate pe zi, în cure de o lună, urmate de două săptămâni de pauză. Administrarea preparatelor pe bază de brânca-ursului mărește capacitatea de efort şi tonusul fizic şi psihic, stimulează activitatea glandelor și contribuie la refacerea celulară, revigorând organismul. Totodată, brânca-ursului este renumită pentru efectele benefice asupra aparatului genital feminin. În primul rând, combate infertilitatea. Se poate lua sub formă de comprimate, câte patru-șase pe zi, începând din ultima zi de ciclu menstrual şi continuând până la ovulaţie, când administrarea se întrerupe. Este important să nu se continue tratamentul şi după ovulaţie, pentru a nu pune în pericol eventualul embrion format. Mai departe, planta combate menopauza prematură, sub formă de tinctură, câte o linguriţă, de trei ori pe zi. Se fac trei cure anual cu brânca-ursului, fiecare cu o durată de trei săptămâni. Alte probleme ale aparatului genital feminin, cum sunt sterilitatea, amenoreea, anexita sau ciclul menstrual neregulat pot fi combătute cu succes cu ajutorul acestei plante remarcabile, administrată sub formă de pulbere, câte trei-patru lingurițe pe zi.

Eficientă în infecțiile bacteriene

Studiile efectuate la mai multe universităţi au evidențiat faptul că brânca-ursului este eficientă împotriva unui mare număr de bacterii periculoase, printre care E.coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Streptococcus pyogenes. Planta se poate administra sub formă de comprimate, câte patru-șase pe zi. În plus, brânca-ursului are efecte antibiotice demonstrate, eliminând microorganismele para- zite care s-ar putea instala inclusiv la nivelul aparatului reno-urinar. Se administrează câte trei linguriţe cu tinctură de brânca-ursului zilnic, timp de două săptămâni, fiecare doză fiind diluată în minimum 100 ml apă. Un alt aspect remarcabil al utilizării preparatelor pe bază de brânca-ursului este efectul imunostimulator, care ajută organismul să se apere singur de eventuale infecţii. În același timp, dată fiind acțiunea benefică asupra celulelor, brânca-ursului este foarte utilă ca adjuvant în majoritatea formelor de cancer și a paraliziei. Tratamentul este de lungă durată, între șase şi 12 luni, şi se foloseşte infuzie, decoct sau tinctură de brânca-ursului, în combinaţie cu alte plante folosite în tratamentul naturist al celulelor tumorale (năprasnic, brusture, vâsc, tătăneasă etc.), la recomandarea specialistului.

Reduce frecvenţa crizelor de epilepsie

Brânca-ursului este atât de puternică, încât are efect și împotriva afecțiunilor respiratorii. Grație proprietății de eliminare eficientă a agenților patogeni, preparatele pe bază de brânca-ursului sunt de folos în faringite, laringite sau bronșite, ajută la eliminarea secrețiilor în exces și astfel susțin scăderea febrei și a durerilor de cap asociate cu stările febrile. Se iau câte trei linguriţe cu tinctură de brânca-ursului pe zi, pe stomacul gol. În cazuri de laringită se poate face şi gargară, cu un preparat obţinut prin diluarea a două linguriţe cu tinctură de brânca-ursului în 100 ml apă. Pe de altă parte, planta este eficientă în tratarea epilepsiei, inclusiv a copiilor (care pot lua cantități diminuate de preparate pe bază de plantă, în funcție de prescripția specialistului). Pe timpul tratamentului se ia câte un comprimat de brânca-ursului, de patru ori pe zi, în cure de trei luni, urmate de alte trei luni de pauză, după care tratamentul se poate relua. Această terapie ajută la reducerea intensităţii şi frecvenţei crizelor de epilepsie.

Alungă balonarea

Certele proprietăți de tonic digestiv ale plantei recomandă brânca-ursului persoanelor care suferă de probleme de stomac. Dat fiind faptul că seminţele acestei plante au efecte de stimulare a secreţiei de sucuri gastrice și cresc uşor motilitatea tubului digestiv, brânca-ursului combate eficient diareea, balonarea sau colicii intestinali. Planta are efect antibiotic la nivelul tubului digestiv, distrugând multe dintre bacteriile care produc dezechilibre digestive, iar uleiurile volatile pe care le conține au efect antispastic şi carminativ, eliminând disconfortul abdominal. Se administrează câte trei-șase comprimate de brânca-ursului pe zi, în doză unică, până la vindecare. De asemenea, brânca-ursului este redutabilă împotriva paraziților intestinali. În același timp, preparatele pe bază de plantă și-au cucerit un binemeritat renume de aliați ai organismului împotriva osteoporozei, bolii Parkinson sau sclerozei multiple. În aceste din urmă cazuri se poate apela la tinctura de brânca-ursului, combinată cu alte formule din plante, după indicațiile specialistului.

În anul 1918, infuzia de brânca-ursului a fost folosită pe scară largă împotriva gripei spaniole

Tratează abcesele pielii

Brânca-ursului este o plantă cu efecte puternice împotriva unor afecțiuni ale pielii, cum sunt edemele, furunculele sau abcesele. Se poate utiliza sub formă de pulbere din rădăcină de brânca-ursului măcinată fin cu râşniţa electrică şi amestecată cu puţină apă caldă până se formează o pastă ce se întinde pe un pansament, apoi se aplică pe locul afectat. Pe de altă parte, infuzia, decoctul sau tinctura de brânca-ursului, utilizate în cure de lungă durată, combat cu succes îmbătrânirea prematură, grație capacității plantei de a revigora și reîntineri sistemele profunde ale organismului.