de Carmen Ciripoiu
Anticii greci credeau că această minunată floare a atras sufletul cerului și al pământului, căpătând astfel proprietăți vindecătoare. Numită elixirul vieții veșnice, frumoasa crizantemă a rămas simbolul longevității și al sănătății. Utilizată cu succes în tratarea multor afecțiuni, crizantema este un leac-minune în boala Parkinson, dar și pentru combaterea bolilor articulare sau ale aparatului respirator.
Ceaiul ajută la menținerea calciului în organism
Galbene, albe sau portocalii, florile crizantemei conțin o multitudine de minerale, potasiu, selenium, magneziu sau calciu, ce ajută la buna funcționare a organismului, mai ales a sistemului nervos. De altfel, ceaiul de crizanteme se numără printre cele mai bune remedii de menținere a calciului în organism, dar și cu rol de reducere a nivelului de colesterol din sânge. Pentru prepararea ceaiului aveţi nevoie de o mână cu petale de floare peste care se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat o jumătate de oră, se îndulcește cu miere și se consumă seara, înainte de culcare. Tratamentul durează trei săptămâni. Preparatul are și rolul de a elimina durerile de cap și de a îmbunătăți vederea. Pentru consolidarea sistemului imunitar se fierbe zece minute o linguriță cu petale zdrobite de crizantemă peste care s-a adăugat o cană cu apă fiartă. După o jumătate de oră de infuzat, ceaiul se îndulcește cu miere. Se recomandă o jumătate de cană, de două ori pe zi. Ceaiul de crizantemă este foarte bun și pentru detoxifierea organismului. În acest caz, se amestecă o jumătate de linguriță cu petale de crizantemă cu o jumătate de linguriță cu flori uscate de tei și se acoperă cu două căni cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, se strecoară și se consumă o jumătate de ceașcă, de două ori pe zi.
Ameliorează durerile de genunchi
Persoanelor care suferă de lipsă de mobilitate sau dureri de genunchi le este indicată mixtura din crizanteme obținută astfel: peste două linguri cu miere se adaugă o lingură cu vârf cu petale de crizantemă mărunțite, apoi se lasă la macerat peste noapte. Tratamentul constă în ungerea zonelor dureroase şi se va ține până la cedarea durerii. Nu în ultimul rând, uleiurile esențiale conținute de crizantemă au rol de inhibare a evoluției bolii Parkinson. Persoanele suferinde vor consuma în fiecare zi un ceai obținut din petalele de la o crizantemă fierte într-un litru de apă. După ce se infuzează o jumătate de oră, preparatul se poate consuma. În același timp, bolnavul va freca zilnic în palme frunze de crizantemă, inhalând totodată parfumul florii. Specialiștii afirmă că, după doar două-trei săptămâni de tratament, boala se ameliorează simțitor, pacientul devine mai liniștit, iar tremurul mâinilor și al capului se va opri. Tot crizantema le este de un real ajutor și persoanelor bolnave de artroză, reumatism sau poliartrită. Se amestecă foarte bine o mână cu petale de crizantemă mărunțite cu o linguriță cu ulei de floarea-soarelui. Cu acest preparat se ung seara, înainte de culcare, locurile dureroase. Ca adjuvant în tratarea cancerului tiroidian se folosesc cataplasmele cu crizanteme, care se prepară din frunze și flori zdrobite, două părți de piper și puțină sare grunjoasă.
Excelente în suprasolicitare fizică și psihică
Datorită efectului diuretic, crizantema este utilă și pentru curățarea organismului de toxine, în special a ficatului. Se amestecă o linguriță și jumătate cu plantă cu petale de trandafiri și flori de tei, care se infuzează 20 de minute. Preparatul se poate consuma ca atare sau îndulcit cu miere. În cazul parodontozei, se pun seara la macerat o linguriță cu flori tocate și 500 ml apă clocotită. Compoziția se strecoară dimineața și se consumă. Deși nu există dovezi științifice, mulți specialiști în medicină alternativă recomandă ceaiul de crizanteme persoanelor suferinde de varice, pentru stimularea circulației periferice și protejarea venelor. În acest caz, se folosesc cataplasme, care se pun pe locurile afectate.
Îmbunătăţeşte vederea
Un remediu excelent pentru îmbunătățirea vederii, dar și a sistemului digestiv, este decoctul de crizanteme și mentă. Se pun la fiert, în 500 ml apă, o linguriță cu petale uscate de crizantemă și două lingurițe cu zahăr. După ce compoziția dă în clocot se mai fierbe încă zece minute, apoi se adaugă o linguriță cu mentă și se lasă la fiert pentru încă zece minute. Decoctul se consumă fierbinte. În medicina chineză, ceaiul din flori de crizantemă se folosește în tratamentul gripei, răcelii, tusei și în vindecarea insolației. Se pun două lingurițe cu flori de crizantemă uscate la o cană cu apă fierbinte și se lasă la infuzat zece minute. Se recomandă trei căni pe zi, băute ca atare sau îndulcite cu puțină miere.
Medicament imbatabil împotriva herpesului
Pentru vindecarea herpesului se bea un sfert de cană cu ceai de crizantemă preparat astfel: peste o linguriță cu flori zdrobite se toarnă o cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat 40 de minute, apoi se consumă. Tratamentul este indicat până la dispariția completă a bolii. În cazul bolilor sistemului nervos, peste o jumătate de ceșcuţă cu petale de crizantemă se adaugă coaja rasă de la o lămâie, se amestecă foarte bine și se toarnă în apa de baie. Îmbăierile se fac seară de seară. Durata băii este de zece minute. În cazul ochilor obosiți sau umflați de plâns, se înmoaie flori de crizantemă în apă, apoi se pun cataplasme.
Floarea-simbol a Japoniei
Crizantema a fost venerată de țările Orientului Îndepărtat din timpurile străvechi, fiind considerată o floare cu puteri magice. De aceea, japonezii au ridicat-o la cel mai înalt nivel, doar familia imperială având voie să poarte veșminte pe care era reprezentată floarea. Mai mult, dacă vreun om de rând îndrăznea să-și împodobească hainele cu această floare, era condamnat la moarte. Dovadă că floarea a rămas și astăzi cea mai iubită în Japonia o demonstrează și faptul că cea mai mare distincție în stat poartă denumirea de Marele Ordin al Crizantemei.
Pentru un somn liniştit, se presară în aşternut petale de crizantemă
Deoarece curăță organismul de toxine, în China ceaiul de crizanteme este folosit ca înlocuitor pentru cafea