de Cristina Cristache
Hemoroizii sunt vase de sânge inflamate şi iritate care apar, de regulă, la persoanele adulte. Pot fi interni - în interiorul canalului anal - sau externi, aflaţi în partea exterioară a anusului. Simptomele care însoţesc această afecţiune sunt sângerarea anală, urmată de prolabarea hemoroizilor în afara anusului, secreţie anală care pătează lenjeria, senzaţie de presiune, mâncărime, tromboze hemoroidale externe, hemoragii, senzaţie de arsură, umflături în zona rectală, fistule, abcese anale, dureri în timpul scaunului şi la statul în şezut. Însă, pe cât sunt de chinuitori, hemoroizii au pe atât de multe leacuri naturale.
Pungile cu gheață ameliorează disconfortul
După fiecare defecaţie, pacienţii sunt sfătuiţi să nu folosească hârtia igienică, ci serveţele umede neparfumate şi să facă băi călduţe. Pungile cu gheaţă aplicate după duş ameliorează disconfortul prin reducerea inflamaţiei. Evitarea obiceiurilor care sporesc presiunea pe zona anală, cum ar fi statul îndelungat în şezut sau purtarea de lenjerie intimă tanga, foarte strânsă, grăbeşte, de asemenea, vindecarea. Constipaţia favorizează apariţia bolii, de aceea, pentru a trata hemoroizii, e musai să avem scaun normal. Creşterea consumului de fibre şi lichide este un pas important în acest sens.
Murele controlează durerea
Murele au un conţinut foarte mare de fibre, acestea reușind să detoxifieze colonulul şi să combată constipaţia. Cireşele, coacăzele şi afinele au randament maxim în hemoroizi, mai ales dacă sunt consumate împreună. Coacăzele, de exemplu, au un conţinut bogat de vitamine C şi P şi conţin cantităţi mici de acizi graşi, acizi care controlează durerea. La fel de benefice sunt merele, caisele, fructele de pădure, rodiile şi portocalele. Pepenele galben este, la rândul lui, unul dintre cele mai consumate fructe în boala hemoroidală, datorită nivelului crescut de betacaroten. Este o sursă bună de vitamine şi minerale, având şi proprietăţi anticoagulante.
Castanul sălbatic este un astringent puternic
Rădăcina de păpădie este laxativă şi se administrează sub formă de ceaiuri, în doze de până la trei ceşti pe zi. Castanul sălbatic este şi el intens recomandat, fiind un astringent puternic. Se beau două-trei ceşti pe zi sau se aplică sub formă de comprese pe zona dureroasă. Acelaşi efect îl are şi ceaiul de alun, care, în plus, opreşte sângerările şi diminuează inflamaţiile ţesuturilor. Se foloseşte în spălături externe, după scaun. Compresele cu aloe vera reduc şi ele durerea, scad inflamaţia şi grăbesc vindecarea. Sub formă de capsule se poate administra Ginkgo biloba, un ideal antiinflamator dacă este adiministrat în doze de 40-60 mg de trei ori pe zi. Mai pot fi folosite gălbenelele, grâuşorul sau ghimpele. Dintre legume, foarte utile sunt sfecla şi urzicile.
Băi de șezut cu coada-șoricelului
Tătăneasa şi pelinul sunt două plante recomandate frecvent în tratamentul hemoroizilor, datorită proprietăţilor astringente şi calmante. Se pot folosi şi sub formă de ceai, însă sunt mai eficiente în băile de şezut. Se pot combina cu coaja de stejar, deoarece aceasta are acţiune cicatrizantă. Coada-şoricelului este hemostatică şi cicatrizantă, iar utilizarea ei sub formă de băi sau comprese locale, mai ales în caz de sângerare, a fost recomandată de însuşi Hipocrate. La fel, coada-calului, frunzele de viţă-de-vie şi cele de soc, despre care fitoterapeuţii spun că sunt excelente topice externe. Tărâţele de grâu, lumânărica, muşeţelul, gălbenelele sau iarba-trănii au şi ele efecte extraordinare în cazul hemoroizilor.
Preparaţi-vă propriile unguente
Castanele reduc dilataţia venoasă şi au rol antiinflamator, de aceea sunt ingredientul principal în multe creme medicinale antivarice sau hemoroizi. Pentru a vă prepara un unguent tămăduitor descojiţi patru castane, măcinaţi miezul până devine ca o făină şi amestecaţi cu 150 g de untură nesărată. Puneţi la foc mic timp de 20 de minute. Când devine maronie, se răceşte şi se păstrează în frigider. Se foloseşte seara, înainte de culcare, după tamponări cu ceai de muşeţel şi coada-şoricelului. Mai puteţi folosi propolisul, despre care se ştie că este un adevărat elixir al sănătăţii. Pentru o cremă antihemoroizi, amestecaţi 500 grame de unt cu 150 grame de propolis bine mărunţit. Untul se topeşte pe foc mic, apoi se adaugă propolisul, se fierb împreună timp de zece minute, amestecând continuu. Se strecoară prin tifon şi se păstrează într-un recipient de sticlă. Benefice mai sunt cataplasmele cu argilă, foi de varză, cremele cu gălbenele şi mărul-lupului.
Alimente recomandate în bolile de hemoroizi sunt: produsele bogate în fibre, cerealele integrale, fructele şi legumele proaspete. În schimb, nu aveți voie să consumați mâncăruri picante, fast-food-uri, băuturi carbogazoase, alcool şi orice altă hrană care produce constipaţie sau balonare