de Silviu Ghering
Omar Sharif nu mai este! Doctor Jivago nu mai este! Din 10 iulie, omenirea este mai săracă și sigur mai tristă. Fără nicio exagerare sau beție de cuvinte. Omar Sharif a fost un actor imens, o legendă în adevăratul sens al cuvântului și va rămâne ca o mare figură a cinematografiei şi showbiz-ului mondial.
A lăsat afacerile prospere pentru actorie
Este greu să cuprinzi viața, cariera, iubirile unui actor genial într-o pagină de ziar... Datele sale statistice pot fi citite pe internet. Pe scurt, foarte pe scurt: s-a născut la 10 aprilie 1932, în Alexandria, Egipt, într-o familie bogată a unui negustor de lemn prețios, a fost un băiat de bani gata, a urmat cursurile Colegiului Englezesc Victoria din Alexandria, unde a studiat matematica, fizica, franceza și alte cinci limbi străine, pe care le vorbea în mod curent: araba, engleza, greaca, italiana și turca. După ce a obținut diploma în matematică și în fizică, a lucrat cinci ani în firma de comerț de lemn prețios a părintelui său, dar afacerile nu i-au plăcut și a plecat să studieze arta actoriei la „Royal Academy of Dramatic Art” din Londra. În 1954, la 22 de ani, s-a reîntors în Egipt și a fost descoperit de compatriotul său, cineastul Youssef Chahine. Și-a făcut debutul în filmul „Sira’Fi al-Wadi”, sub numele de Omar El Sharif. De aici începe legenda.
Sărutul ce a provocat un scandal imens în Egipt
O cunoaște la filmări pe cea mai faimoasă actriţă din Egipt, Faten Hamama. În peliculă, cei doi s-au sărutat, iar gestul lor a provocat un adevărat scandal. Îndrăgostit până peste cap, Omar, crescut într-o familie greco-catolică, s-a convertit la islam, pentru a se căsători cu Faten în 1955. Au împreună un fiu, Tarek. Joacă împreună în nu mai puțin de zece filme în următorii şapte ani. Un total de 26 de filme egiptene, toate de mare succes local, îi asigură aureola de actor național. Este carismatic și pe ecran, și în viața de toate zilele.
Globul de Aur pentru „Lawrence al Arabiei”
În 1962, la 30 de ani, a jucat rolul prințului deșertului Ali Ibn Kharish, în primul său film occidental „Lawrence al Arabiei”, regizat de David Lean și cu Peter O’Toole în rolul titular. Creditat sub numele de Omar Sharif, acest rol îi va aduce o celebritate mondială imediată, un Glob de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (în 1963) și o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963). A fost un debut fulminant într-o carieră internațională și o recunoaștere în cinematografia mondială. Dar, pentru că trebuia să plătească un preț, pierde marea iubire a vieții sale. Nu rezistă tentațiilor feminine, care roiau deja în jurul său, și infidelitatea îl duce la despărțirea de Faten în 1966 și la divorț în 1974. Nu s-a mai recăsătorit niciodată.
A jucat în peste 100 de filme americane
Se mută împreună cu fiul său la Hollywood, unde semnează un contract pe şapte ani cu studiourile „Columbia Pictures” și în 1965 are un succes mondial în filmul „Doctor Jivago”, considerat culmea carierei sale artistice, regizat de David Lean, pentru care obține un al doilea Glob de Aur pentru rolul medicului-poet rus Yuri Jivago. Joacă în mai mult de 100 de filme americane, cu parteneri de valoare mondială, precum Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Barbra Streisand sau Henri Verneuil. Nu câştigă însă niciun Oscar! Reputaţia de playboy a lui Sharif o depăşește pe cea de actor, dar zvonurile sunt „prea gogonate” spunea Omar, admiţând totuși că a avut parte de o porţie „decentă” de aventuri sentimentale. Care include relaţii fierbinți cu unele dintre cele mai mari dive de la Hollywood: Barbra Streisand, Ingrid Bergman, Catherine Deneuve... Niciuna n-a fost de durată.
Mărire și decadență la un loc
Pe lângă un mare actor și un mare afemeiat, Omar Sharif a fost și unul dintre cei mai puternici jucători de bridge din lume. A scris o carte despre bridge și comentarii despre acest joc pentru mai multe ziare, dintre care este de amintit „Le Figaro” din Franța. În 1977, la Olimpiada de Bridge de la Deauville, a jucat în echipa Egiptului, înfruntându-se cu echipa campionului mondial Giorgio Belladonna. A participat la multe turnee internaționale organizate de cunoscutul producător de autoturisme Lancia. În fiecare oraș, câștigătorul primea o mașină. Omar a câștigat 24 de automobile!
Pierde milionul la cazinou
Era cunoscut și pentru pasiunea sa pentru caii de rasă și pentru cursele hipice. Putea fi văzut adesea pe hipodromurile din Franța.
Cam de prin 1970 au început să circule zvonurile cu privire la situaţia financiară proastă a lui Omar Sharif. În ciuda cecurilor substanţiale încasate din filme, pierderile păreau şi mai mari. Potrivit informaţiilor din presă, au fost multe ocazii în care Sharif a lăsat sume de peste un milion de dolari în cazinouri, actorul fiind un client „de-al casei” pe Coasta de Azur. În 2003 a fost condamnat cu suspendare şi i s-a interzis accesul în cazinourile pariziene după ce i-a dat un cap în gură unui poliţist. Pierduse 30.000 de euro la un singur spin de ruletă şi se certa cu dealerul, moment în care poliţistul a încercat să aplaneze conflictul. Isprava s-a repetat în 2005, la un restaurant luxos din Hollywood, când i-a spart nasul unui valet pentru că nu acceptase un bacşiş de 20 de euro. Prin anii ’80 şi-a vândut casa din Franţa, şi de atunci a trăit exclusiv în hoteluri, mai ales la Paris...
Învelit etern în steagul egiptean
Omar Sharif a fost înmormântat duminică, 12 iulie, în Cimitirul „El Sayada Nafisa”, din sudul oraşului Cairo, iar ceremonia a avut loc la marea moschee „Mushir Tantawi”, sicriul său fiind învelit în steagul egiptean şi voal negru. Regretul este imens și mondial, din toate părţile lumii au venit mesaje de apreciere şi de adio. Actriţa, regizoarea şi cântăreaţa Barbra Streisand l-a descris pe cel cu care a colaborat la filmul „Funny Girl” (1968) ca fiind „un egiptean mândru, arătos, sofisticat şi fermecător. A fost, totodată, prima mea sursă de inspiraţie pentru un rol principal în film. Mă simt norocoasă că am avut ocazia să lucrez cu el şi voi fi mereu tristă după dispariţia sa”. Condoleanţe au fost transmise şi de actorul şi regizorul spaniol Antonio Banderas, acesta afirmând: „Toți am pierdut un mare om și un actor gigant. Eu, în plus, am pierdut un mare prieten, căruia îi voi simţi lipsa pentru totdeauna”. Sir Roger Moore i-a adus un omagiu lui Sharif pentru rolul pe care acesta l-a realizat în „Lawrence al Arabiei”, în 1962, pentru care a primit premiul Globul de Aur. „Cadrul minunat în care Omar Sharif este introdus în film m-a urmărit ani întregi. Un film genial şi un actor excelent. I se va simţi lipsa etern în toată lumea”.
Omar Sherif plecase. Doctor Jivago plecase...
„N-o să ştiu niciodată ce aş fi ajuns dacă nu era «Lawrence al Arabiei». Poate aş fi avut zece copii şi o nevastă foarte grasă“ (Omar Sharif)
„Când trăieşti singur, umblând din ţară în ţară, fără să cunoşti pe nimeni, singurul loc unde poţi ieşi la cină fără să pari ridicol este un cazinou. Ai mâncare, jocuri şi întâlneşti femei frumoase, fără să trebuiască să fii cu cineva!“ (Omar Sharif)
„Nu suport ideea de a avea bani în bancă şi de a nu-i cheltui. Mă tentează, mă fac să vreau să fac ceva excitant. Și fac!“ (Omar Sharif)
„A fost un egiptean mândru, arătos, sofisticat şi fermecător. Voi fi mereu tristă după dispariția sa“ Barbra Streisand