de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Peștera Urșilor, cea mai mare atracție din Munții Apuseni
Peştera Urșilor a fost descoperită accidental, la 17 septembrie 1975, în urma unei dinamitări în cariera de marmură de la Chişcău. La 14 iulie 1980, peştera a fost deschisă publicului.
10°C, temperatura constantă tot anul
Are o lungime de peste 1,5 km, cu galerii pe două niveluri: cel superior, în lungime de 488 de metri, poate fi vizitat de turiști, iar cel inferior, lung de 521 m, este rezervat cercetărilor științifice. Formaţiunile carstice care au făcut peştera cunoscută în toată lumea pot fi admirate în trei galerii: Galeria Urşilor, Galeria Emil Racoviţă, Galeria Lumânărilor. Şi patru săli: Sala Lumânărilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racoviţă, Sala Oaselor. Printre formațiunile de stalactite și stalagmite parcă din basme se remarcă Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul, Căsuța Piticilor, Draperiile din Galeria Urșilor, Portalul, Pagodele și Sfatul Bătrânilor din ultima sală, care este iluminată cu lumânări. Temperatura în peșteră este constantă de-a lungul anului (10°C), iar umiditatea se menține la 97%.
Denumirea vine de la numeroasele oase de urs găsite înăuntru
Denumirea peșterii vine de la numeroasele oase de urs găsite înăuntru. Acolo au trăit urși de cavernă din specia Ursus Spelaeus (ursul de peșteră). Cele mai vechi oase au 100.000 de ani, iar ultimul „locatar” ar fi avut „doar” 17.000 de ani. Puteţi vizita Peştera Urşilor în fiecare zi, între orele 10:00 şi 17:00. Intrarea în peşteră se face în grup de minimum trei persoane, cu câte un ghid care vă va dezvălui multe detalii despre istoricul şi frumuseţile peşterii. Durata de vizitare a peşterii este de aproximativ 45 de minute. Taxa de intrare este de 20 de lei pentru adulţi şi de 10 lei pentru copii.
Peștera se află la ieșirea din satul Chișcău, comuna Pietroasa, județul Bihor, spre satul Giulești și păstrăvăria Chișcău. Se poate ajunge dinspre Oradea-Beiuș sau din direcția Deva-Stei, pe DN 76 (E79), până în dreptul platformei industriale din Sudrigiu, de unde drumul continuă pe DJ 763. Dacă vă ghidați cu GPS, notaţi-vă coordonatele: 46.556610, 22.569993 (46°33’23.8’’N 22°34’12.0’’E)