Main menu

header

563 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Lacul Iacobdeal, Raiul rupt total de lume

Lacul Iacobdeal este un fenomen unic în România datorită modului în care s-a format. În zonă a fost o carieră de extracţie a unui tip de granit foarte dur şi după o dinamitare s-a eliberat o cantitate uriașă de apă care a umplut cuveta și galeriile, ajungând la ceea ce este astăzi. Denumit de localnici „La fântână”, se află în Parcul Național Munții Măcinului, pe raza comunei Turcoaia, unde se poate ajunge din DN22D Măcin-Cerna, 2,5 km pe DJ222H până la prima intersecție, apoi spre stânga aproximativ 3 km. Lacul nu este vizibil decât după încă 200 de metri la dreapta, pe un drum local care urcă ușor. Punct de reper: drumul care urmează după construcțiile dezafectate ale fostei cariere. Lacul limpede ca cristalul și de o culoare verde-smarald contrastează puternic cu peisajul auster care îl înconjoară, dominat de exploatările vechi de piatră și vegetația săracă de stepă. Deși se află în apropierea Dunării, aici nu crește stuful, papura, pipirigul sau lintița, iar fauna piscicolă este dependentă de populările cu pește făcute în mod repetat.

Promontoriu-trambulină pentru sărituri „extreme”

Alimentarea lacului cu apă are două căi: subterană, din izvoare al căror număr sau debit nu sunt cunoscute, și de la suprafață, din precipitații și topirea zăpezii. Volumul apei din lac este influențat de climatul arid și de aportul de apă venit din sursele subterane amintite. Nivelul apei determină adâncimea, estimată la peste 20 de metri, și suprafața, care la nivel maxim poate ajunge până la un hectar. Lacul Iacobdeal nu are legătură cu nicio altă unitate acvatică: în el nu se varsă nicio apă curgătoare şi nu are niciun canal de scurgere spre Dunăre! Malurile înalte din piatră, cu pereți abrupți de granit, îi conferă un aspect de „căldare” asemănătoare unui lac glaciar. Este foarte căutat de pasionaţii de sporturi extreme, care pot face sărituri de până la 10 metri de pe promontoriul stâncos.

Parcul Național Munții Măcinului are o suprafață de peste 10.000 de hectare și vă mai „oferă“ vechea cetate romană Troesmis, ca și un mare centru de echitație în apropiere de Cerna