de Eveline Păuna
De peste un deceniu, designerul Adina Buzatu influențează stilul vestimentar al personalităților din România. Iată câteva sfaturi utile pentru sezonul rece.
„Este mai rentabil să nu faci rabat de la calitate”
- Ce se poartă toamna și iarna aceasta în moda masculină?
- Este sezonul paltoanelor atât în nuanțe uni de negru, gri sau caramel, cât și în culori îndrăznețe, precum orange sau cu imprimeuri. Jacheta din piele, modelul tip aviator, rămâne în tendințe pentru cei care preferă stilul chic-sport. Maletele uni și puloverele cu imprimeuri, ambele obligatoriu cu guler înalt, sunt un „must have”, putând fi purtate împreună cu pantaloni din denim sau chiar la costum. Costumul se îndreaptă din ce în ce mai mult spre zona casual, dacă dress code-ul permite. Se vor purta mult costumele compuse din sacou și pantaloni în culori diferite, dar complementare, împreună cu tricouri sau cămăși imprimate. Pentru evenimentele tip „red carpet”, vedeta rămâne smokingul, negru sau în nuanțe regale. Dacă nu există probleme grave cu silueta, catifeaua este materialul preferat pentru ținutele de seară. Cât despre investiții și economii, bugetul doar pare diferit - e o iluzie de moment! Dacă ulterior calculați costul per purtare al unui produs premium și pe cel al unui produs de o calitate mai redusă, dar cu un preț foarte accesibil, cu siguranță veți vedea că este mai rentabil să nu faceți rabat de la calitate. Decât să vă cumpărați într-un sezon cinci cămăși care, după prima purtare, arată îngrozitor, mai bine - cu același buget - două sau trei cămăși care vor arăta impecabil și după 50 de spălări.
- Am observat paltoanele stridente. Va înlocui eleganța tendința practică a românului de a-și pune pe el o geacă mai confortabilă?
- Cred că acest lucru s-a întâmplat deja, datorită dress code-ului impus de marii angajatori și faptului că tot mai mulți bărbați s-au convins că un palton poate fi confortabil, călduros și practic. Un palton realizat din țesături naturale se întreține și se curăță mai ușor decât o geacă și este mult mai versatil, putând fi purtat în aproape orice combinație vestimentară. Mă refer, desigur, la situațiile de zi cu zi și nu la excepții precum ieșirile la munte sau zilele cu temperaturi extreme și cu volum mare de precipitații.
„Sclipiciul - de evitat!”
- Cum se obține un efect de layering (stratificare) potrivit?
- Încercarea de a obține un efect de layering poate transforma un outfit compus din piese vestimentare superbe într-un kitsch absolut. Contează atât numărul elementelor care îl compun, cât și îmbinarea diferitelor texturi și culori. Vă ofer un exemplu simplu, dar încă des întâlnit, din păcate: ținuta compusă din jeans sau chinos, cămașa peste pantaloni și apoi puloverul care lasă la vedere patru-cinci centimetri din partea inferioară a cămășii. Nu este nicidecum fashion, ci mai degrabă pare că tocmai ți-a ieșit, din greșeală, cămașa din pantaloni.
- Ce este de evitat în garderobă sezonul acesta?
- Fiind un sezon care include diverse petreceri cu ocazia sfârșitului de an, de evitat sunt exagerările stilistice, sclipiciul sub orice formă. De asemenea, de evitat sunt ținutele-replică ale acelora pe care le poartă bărbații celebri în pozele de pe internet.
„Șosetele nu trebuie să lase niciun centimetru de piele la vedere”
- Până acum ceva vreme, era foarte „nou” să se accesorizeze teniși la costum. Acum par că se poartă pantofii sport la costum. Orice fel de pantofi sport?
- Pentru fashioniști, răspunsul este da. Dar dacă nu ești un curajos și un adept al stilului relaxat studiat, evită această combinație, pentru că nu vei obține efectul dorit. Suntem în epoca în care, teoretic, merge orice cu orice, însă atitudinea face diferența. Pantofii sport, „foarte sport”, au fost reinventați pentru a îmbina confortul cu ideea de fashion. Aceștia însă nu se achiziționează din magazinele cu produse sportive și nu trebuie confundați cu încălțămintea concepută special pentru a face gimnastică sau a juca tenis ori fotbal.
- Se mai suflecă pantalonii? Se mai lasă șosetele la vedere?
- Depinde de pantaloni. Dacă ne referim la cei de costum clasic, în niciun caz. În schimb, dacă este vorba despre un costum casual, da. Condiția este să fie purtate șosetele potrivite. În acest sezon, indiferent de tipul de pantaloni pe care îi purtați, șosetele trebuie să fie suficient de lungi, astfel încât să nu lase niciun centimetru de piele la vedere.
„Femeile fac shopping de plăcere, bărbații, de nevoie”
- Se mai poartă cravată?
- Chiar dacă nu mai sunt niște accesorii obligatorii, cravatele se pot purta, în continuare, cu succes. Ba chiar pot fi acele piese care scot ținutele din anonimat. Se pot purta la birou, în variante uni sau cu imprimeuri discrete, întotdeauna complementare costumului și sunt obligatorii, din punctul meu de vedere, la un prânz sau la o cină de afaceri, dar și la un cocteil desfășurat la orele amiezii. Pentru situațiile în care dress code-ul este prietenos, recomand cravatele cu imprimeuri viu colorate, care vor da un aer fashion întregii ținute. Atenție însă, în acest caz cămașa trebuie să fie clasică, neutră, este exclus să aibă dungi, pense, nasturi speciali sau alte elemente de acest gen.
- De ce spațiile din magazine, dedicate produselor de damă, sunt mai mari decât spațiile dedicate produselor masculine?
- Bărbații nu au atât de multă răbdare precum femeile să se plimbe printre sute de produse vestimentare. Domnii sunt mult mai practici, chiar dacă le place să aibă o ținută vestimentară impecabilă. Dacă femeile fac shopping de plăcere, bărbații fac shopping, într-o mare măsură, de nevoie. Din nevoia de a își respecta poziția în societate, codul vestimentar impus la birou și, de ce nu, de partenera de viață. Sunt vremuri complicate, în care nimeni nu mai are suficient timp pentru nimic, puterea de cumpărare nu este tocmai mare, iar produsele tip replică, de calitate scăzută, au invadat piața. Probabil că cele mai multe magazine pentru bărbați nu sunt poziționate în zone premium pentru că nu generează trafic mare de persoane, așa cum fac magazinele pentru femei.
„Am desfășurat o activitate de pionierat în vestimentația masculină în România, luptând, de peste zece ani, împotriva kitsch-ului în moda de profil. Când am început acest business, prea mulți domni preferau costumele lucioase din poliester și spuneau un «Nu» hotărât culorilor”
„Puloverele subţiri de toamnă şi eşarfele supradimensionate sunt ideale“
- Cum rămâne cu stilul „pijama”? Când și unde se poartă?
- Este un stil împrumutat din vestimentația de casă a oamenilor rafinați, dar nu este unul de fiecare zi. Te poți îmbrăca așa la o petrecere cool, la un eveniment glam, dar cu siguranță nu atunci când mergi la film sau la mall.
- Ce ar trebui să cumpărăm de pe acum din magazine (mă refer în special la categoria mall) astfel încât să anticipăm tendințele din moda masculină de la primăvară?
- Între sezonul de toamnă-iarnă și cel de primăvară-vară există acea perioadă intermediară, când vremea este foarte capricioasă. Puloverele subțiri de toamnă, vestele de costum, gecile din piele naturală, sacourile casual, dar și eșarfele supradimensionate din mătase naturală sunt ideale pentru a fi purtate în acele săptămâni.