de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Băişoara, staţiunea „de casă“ all seasons a clujenilor
Geografic vorbind, comuna Băișoara se află la poalele de est ale Muntelui Mare, din Munții Apuseni, la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de Cluj-Napoca, la izvorul Pârâului Gera (Iara), care „găurește” Valea Ierța, la altitudini ce variază între 1.200 și 1.400 de metri. Accesul se poate face din două direcții principale, fie din șoseaua Cluj - Oradea și imediat după comuna Florești la stânga, spre comuna Băișoara, fie din Turda. Satul Băișoara este ultima așezare înainte de a intra în Complexul turistic Muntele Băișorii. Acolo puteți găsi hotel, pensiuni, cabane și dotări turistice, mai toate dezvoltându-se foarte puternic în ultimii 30 de ani. Cea mai veche cabană a fost inaugurată în 1934. Băișoara este stațiunea „de casă” a clujenilor, nu doar datorită distanței accesibile, ci mai ales caracterului său de stațiune „valabilă” pentru orice anotimp.
Condiții bune de schiat până în martie
Dacă vorbim despre atracția pentru sezonul de iarnă, trebuie spus că la Băișoara există două zone schiabile. Prima se numește Buscat și se află cam la 4 kilometri de centrul stațiunii, la care se poate ajunge cu mașina și care este dotată cu trei pârtii de schi și cu telescaun de două persoane. Cea de-a doua este, de fapt, zona pârtiei vechi, respectiv Pârtia Mare, dotată și aceasta cu teleschi. Sezonul de schi durează în mod obișnuit din decembrie până în martie, dar aspectul alpin domol al reliefului face din Băișoara și un excelent loc de drumeții de vară. Așa că...
Panoramă de vis către Carpații Meridionali
...dacă ne referim la Băișoara ca stațiune de vară, ea se face remarcată în mod deosebit pentru drumeții, fiind foarte căutată de cei care străbat munții la pas, cu piciorul. De fapt, zonele înalte de lângă complex au o largă deschidere spre întregul podiș transilvan și chiar mai departe. În zilele senine, de pe înălțimile de la Băișoara pot fi admirați Munții Maramureşului, Ţibleş, Rodnei, Călimani şi chiar Făgăraşul! Nu puțini sunt acei turiști care au afirmat că în zile excepționale se vedeau Carpaţii Păduroşi, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita și Ciucaşul.
Comuna Băișoara este alcătuită din nouă sate: Băișoara (reședința), Frăsinet, Moara de Pădure, Muntele Băișorii, Muntele Bocului, Muntele Cacovei, Muntele Filii, Muntele Săcelului și Săcel