Main menu

header

703 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Lacul Oaşa, una dintre „perlele“ de pe Transalpina

Lacul Oașa este un colț de rai pe râul Sebeș, la granița dintre județele Alba și Sibiu, în masivul Șureanu din Carpații Meridionali. Situat la altitudinea de 1.255 m, cu o suprafață de 441 ha și conținând 136 de milioane de metri cubi de apă, este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeș, celelalte fiind Tău, Obreja și Petrești. Lacul Oașa s-a format în defileul cu același nume, în zona confluenței râurilor Frumoasa și Salanele, în urma construirii barajului Oașa, intrat în funcțiune în 1979, cu o înălțime la coronament de 92 de metri, o lățime maximă la bază de 250 de metri și la coronament de 10 metri. Suprafaţa lacustră formată în spatele barajului are o lungime de aproximativ 5 kilometri și se întinde într-o zonă montană cu aspect depresionar, versanții fiind acoperiți (încă!) cu păduri întinse de molid.

„Vârfurile” care veghează liniștea apelor

Barajul Oașa este traversat de șoseaua care atinge cea mai înaltă altitudine „rutieră” din România, Transalpina (DN67C), între Novaci și Sebeș. Barajul este, de asemenea, un punct de plecare a două trasee montane care urcă spre Vârful Cindrel din masivul muntos cu același nume. Ambele maluri care înconjoară lacul pot fi parcurse pe jos sau cu mașina. Pe malul drept, care poartă numele de Oașa Mare, trece Transalpina, aici vărsându-se și râul Frumoasa, iar malul stâng, în care se varsă râul Salanele poartă numele de Oașa Mică. De pe care poate fi văzut cel mai înalt pisc al munților Șureanu: vârful lui Pătru, cu o înălțime de 2.130 de metri.

Ofertă generoasă de cazare la Voineasa

Dintre principalele obiective turistice din zonă pot fi amintite Iezerul Șureanu, Valea Frumoasei, Poarta Raiului, Luncile Prigoanei, amintitul deja vârf Șureanu și, nu în ultimul rând, Mănăstirea Oașa. Oferta cea mai mare de cazare, pentru orice buzunar, se găsește în apropiere, în cunoscuta stațiune Voineasa, vestită atât pentru aerul foarte curat și ozonificat, cât și pentru peisajele de vis care o înconjoară.

Lacul Oașa este o atracție și pentru amatorii de pescuit, care pot prinde cleni, crăieți și păstrăvi (lacul a fost populat cu păstrăv indigen și curcubeu)