Main menu

header

713 25 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Institutul Pantone a anunțat culoarea oficială a anului 2019: coral. După violetul adânc și magic al anului trecut, lumea trece la o nuanță caldă, plină de viață, care trimite cu gândul la mediul înconjurător și la grija pe care o merită.

Reacție la invazia tehnologiei

Specialiștii de la Pantone, care dau tonul în fiecare an în legătură cu nuanța dominantă a tuturor aspectelor vieții oamenilor care se mențin în pas cu tendințele, de la mâncare la make-up, susțin că în anul pe care îl parcurgem avem nevoie de „însuflețirea” dată de coral. După nuanța provocatoare, ultraviolet, care a marcat 2018, precum și „ca o reacție la invazia tehnologiei în viața de fiecare zi”, coral este menit să trimită oamenii cu gândul spre Soare, spre viața marină, spre lumea amenințată a coralilor, dar și spre „optimism și gânduri de bucurie”, arată compania.

Alegere în funcție de direcția globală de gândire

713 25 2Alegerea culorii de specialiștii Pantone nu este niciodată întâmplătoare. „Nu se poate spune că toate culturile se gândesc la aceeași culoare dominantă în același timp. De aceea, pentru a o selecta, călătorim în toată lumea, stăm de vorbă cu oamenii, observăm totul, de la visurile lor la expozițiile de artă, urmărim filmele și moda, percepem o direcție de gândire și apoi stabilim nuanța care să fie cel mai aproape de ceea ce se dorește să se exprime prin culoare”, explică Laurie Pressman, vicepreședinte al Pantone Colour Institute. Ce au sesizat experții? Că lumea este agresată de turbulențele politice, că este obosită de agresiunile asupra mediului înconjurător, că oamenii visează să se retragă pentru a se odihni și a medita în locuri cu plaje pustii, în care Soarele apune fastuos, într-o mie de nuanțe de galben, orange și roșu, că au nevoie ca propriile case să devină locuri de regrupare și de infuzie de optimism.

Interior care îmbie la relaxare

Ca în fiecare an, designul interior se adaptează rapid la tendința coloristică a anului, iar primul lucru care poate reflecta tendințele este zugrăveala. Spre deosebire de anul 2018, în care pereții violet trebuiau obligatoriu să beneficieze de foarte multă lumină, coralul lui 2019 permite încăperi întregi în această culoare a bucuriei de a trăi, după cum consideră specialiștii. De asemenea, nuanța se poate combina cu toate tonurile de bej, poate avea accente de galben sau de roșu, culori din spectrul care compune coralul, poate înviora pe loc orice ambient și poate face din locuință spațiul dedicat visării, iubirii și odihnei.

Meniuri delicate, cu somon și cartofi dulci

713 25 3Pe segmentul tendințelor culinare, toți cei care țin cont de moda pe care o imprimă Pantone vor alege în 2019 meniuri delicate, în mare parte bazate pe produse care includ vibranta culoare coral. Așadar, vor predomina somonul, cartofii dulci, portocalele și dovleacul, alături de morcovi, turmeric sau persimon. Toate aceste alimente sunt binecunoscute pentru enormele beneficii pe care le aduc menținerii stării de sănătate și prevenirii unor boli grave, pot fi consumate pe tot parcursul anului și permit o varietate infinită de combinații.

Modă cu accente marine

713 25 4Marile case de modă nu au renunțat niciodată la coral, întrucât este culoarea care le poate face pe vedete să arate ca niște creaturi mistice ale mării, cu extensii vaporoase sau siluete de sirenă. Ținutele în coral vor deveni, însă, dominante în 2019, iar proiecțiile s-au observat încă de la finalul anului 2018, când numeroase colecții „îndulceau” violetul cu nuanțe de pământ și de mare. Ca urmare, în 2019, accentele marine pe care le imprimă coralul vor fi omniprezente, de la accesorii care să facă să vibreze o ținută într-o singură culoare (o curea lată, coral, pe o rochie bej sau neagră, de exemplu), ca și pe covorul roșu, acolo unde poate străluci în voie în creații lungi, care să avantajeze orice siluetă și să scoată în evidență orice chip. Colecții ca Poiret, Temperley London sau Elisabetta Franchi au dat deja tonul acestui trend, cu piese care fac recifurile de corali să-și găsească exprimarea plină de simbolistică în vestimentația oamenilor.

Terapie pentru iluminarea conștientului

Potrivit vibrațiilor energetice, cele două părți de roșu și una de galben care compun coralul sunt semnul înseninării și al echilibrului necesar pentru o decizie în momente de răscruce. „A face pace” cu această culoare bogată și vie semnifică integrarea deplină a spiritului și evoluția spre iluminarea conștientului. Iar acest rezultat se obține prin abilitatea unei persoane de a se iubi pe sine, coralul înlesnind acest deziderat. În profunzime, culoarea semnifică dezvoltarea și înflorirea ființei în conexiune cu întregul din care face parte. Așadar, coralul are o profundă simbolistică socială, de comuniune și empatie, iar la nivel personal semnifică renunțarea la energiile joase și negative în avantajul celor superioare, care „trezesc” acuitatea mentală și o pun în acord cu Universul.

Visul de a coloniza Cosmosul

713 25 5Coral se asociază vizual cu ideea de Paradis, de Cosmos. Eterică, alcătuită din nuanțe solare și vii, culoarea anului 2019 reflectă și căutările oamenilor printre stele. Colonizarea Lunii sau a planetei Marte sunt preocupări dintre cele mai stringente și mai aproape de realizare decât ne-am fi imaginat cu doar un deceniu în urmă. În aceste condiții, culoarea aleasă de Pantone ține cont și de aceste aspirații, nuanțele astrale marțiene fiind punctate cu coral în multe dintre imaginile de satelit. În timp ce NASA pregătește generatoarele de energie pentru coloniile extraterestre, iar nașterea în spațiu este la doar câteva luni distanță, coralul din viața terestră este menit să aducă mai aproape ideea că pământenii se vor putea muta de pe planeta lor de baștină într-o zi care nu este foarte departe. Pantone nu face decât să ne familiarizeze cu ideea…

„Consumatorii din întreaga lume tânjesc după interacțiune umană, energie și căldură. Coral este simbolul tuturor acestor aspirații“ (Leatrice Eiseman, director al Pantone Colour Institute)

Spectacolul machiajului

713 25 6În onoarea culorii anului 2019, Butter London a lansat o linie de cosmetice inspirate de această nuanță. Coralul în make-up va fi un adevărat spectacol al machiajului, culoarea scoțându-l din zona gotică influențată de violetul anului 2018 și stabilind strălucirea ca tendință majoră. De la lac de unghii la fardul de pleoape sau combinațiile de colorare a părului, tot ce înseamnă înfrumusețare se așază sub semnul infinitelor nuanțe ale recifurilor de corali.