Main menu

header

717 27 1de Sorin Dumitrescu şi Florica Pintea

Muzica ne poate afecta starea de spirit. Dintr-un punct de vedere, s-a dovedit științific faptul că a asculta muzică ne poate face să ne simțim fericiţi, trişti, optimişti sau negativi. Muzica poate reduce stresul şi poate ajuta la îmbunătăţirea memoriei. Muzica poate duce la diferite modificări fiziologice speciale și are, fără îndoială, multe beneficii. Însă muzica ne poate afecta și în modul cel mai negativ cu putință. Una dintre cele mai ciudate compoziții create vreodată se numeşte „Gloomy Sunday” sau „Duminica întunecată”.

A fost scrisă în decembrie 1932, într-o zi ploioasă

Aceasta a fost scrisă în decembrie 1932 de compozitorul maghiar Seress Reszo. Era o duminică ploioasă, iar Seress era deprimat pentru că logodnica sa tocmai s-a despărţit de el. În acea seară, în timp ce stătea în casă şi privea ploaia, Seress a creat „Gloomy Sunday”. În versurile originale ale cântecului, scrise de poetul Laszlo Javor, cântărețul o roagă pe iubita sa moartă să i se alăture la propria sa înmormântare. Trebuie luat însă în calcul și contextul anilor în care a fost compusă piesa, pentru că vorbim despre perioada marii crize economice 1928-1933, care a produs multe nenorociri, inclusiv sinucideri. Cântecul a apărut în limba engleză în 1936, cu versuri de Ray M. Lewis. Această versiune face referiri clare la sinucidere: „Întunecată e duminica, o petrec cu umbre / Inima mea și eu ne-am hotărât să sfârșim totul / În curând vor fi lumânări și rugăciuni care sunt triste, știu! / Să nu plângă, să știe că sunt bucuros că plec”.

Erau mânați parcă de o putere nevăzută, malefică, abilă în a le comanda să își curme zilele

717 27 2Piesa avea să câștige o reputație teribil de sinistră. Și, coincidență sau nu, parcă totuși greu de crezut să existe atâtea coincidențe, foarte mulți oameni care au ascultat-o s-au sinucis, mânați parcă de o putere nevăzută, malefică, abilă în a le comanda să își curme zilele. Și acest blestem al cântecului lui Seress Reszo nu s-a stins nici astăzi, sinuciderile continuând, ce e drept, în ultimii 25 de ani tot mai rar, poate și pentru că numărul celor care o ascultă este în continuă scădere. Prima dată când melodia a fost pusă în scenă a fost primăvara anului 1933. Un tânăr care se afla într-o cafenea din Budapesta a fost solicitat pentru a cânta la pian piesa. După ce a terminat-o, acesta s-a dus acasă și s-a împușcat după ce-a povestit rudelor că s-a simțit grav deprimat de melodia pe care a cântat-o, aceasta neputându-i ieși din cap. O săptămână mai târziu, în același oraș, o tânără vânzătoare a fost găsită agățată de o frânghie în apartamentul ei. Poliţia care a investigat sinuciderea a găsit în dormitorul fetei moarte o copie a fișei muzicale a operei lui Seress. În februarie 1936, un cizmar din Budapesta, pe nume Joseph Keller, s-a sinucis, lăsând în urmă o hârtie pe care erau scrise versurile piesei „Szomoru Vasarnap”, în traducere „Duminica întunecată”. În urma acestui fapt, șapte alte cazuri de sinucidere au avut loc, fiecare fiind într-un fel legate de compoziția lui Seress. Doi oameni s-au împușcat în timp ce o ascultau, iar alții s-au înecat, strângând în pumn câte o hârtie cu versurile melodiei. Un bărbat se spune că a ieșit dintr-un club și s-a împușcat în cap după ce le ceruse membrilor formației să cânte melodia blestemată. La sfârșitul anilor ’30 au existat atât de multe rapoarte de sinucideri care erau într-un fel asociate cu „Duminica întunecată”, încât guvernul ungar a interzis difuzarea publică a piesei. Mulți muzicieni au salutat această decizie, pentru că se temeau pentru propriile lor vieți.

„Şi-au regăsit propria durere în ea”

Cel puțin 18 sinucideri din Ungaria au avut legătură cu acest cântec. În articolul din Time Magazine intitulat „Muzică: cântec de sinucidere”, publicat la 30 martie 1936, autorul (anonim) descrie câteva dintre aceste sinucideri. Seria de sinucideri a continuat, de la spânzurări cu același mesaj în mână, până la aruncări de la etaj sau gazări. Întrebat de presă ce a fost în mintea lui când a scris melodia, Seress a răspuns: „Mă regăsesc în mijlocul acestui succes fatal ca un om vinovat. Această celebritate nefastă mă rănește. Am plâns numai din cauza dezamăgirilor din inima mea în acest cântec, se pare însă că alții, cu sentimente apropiate, și-au regăsit propria durere în ea”.

S-a interzis difuzarea ei la radio

Sinuciderile nu s-au limitat doar la Ungaria. Piesa a afectat şi oamenii din alte țări. În New York, o tânără secretară s-a gazat, iar în scrisoarea de sinucidere, ea a cerut ca „Duminica întunecată” să fie cântată la înmormântarea sa. Câteva săptămâni mai târziu, un alt newyorkez, în vârstă de 82 de ani, a sărit de la etajul 70 al apartamentului său, după ce a cântat piesa la pianul său. Aproximativ în același timp, un adolescent din Roma, care a auzit melodia cea tristă, a sărit de pe un pod şi s-a sinucis. Aceste întâmplări nefericite i-au adus mai multă popularitate nefastă compoziției. La început, postul de radio britanic BBC a lansat melodia instrumentală, iar apoi cu versuri. Un polițist din Londra a declarat că auzise această piesă cântată în mod repetat într-un apartament, considerând că trebuie verificat. Înăuntru era o femeie moartă în urma unei supradoze de somnifere. Acest incident a dus la interzicerea difuzării la radio a cântecului.

Finalul așteptat: autorul a sărit pe geam

Ajunsă în Statele Unite, melodia, cunoscută acum ca „Gloomy Sunday”, a devenit din ce în ce mai comercială. Printre cele mai cunoscute interpretări ale piesei, trebuie să menţionăm artiști ca Billie Holiday, Diamanda Galas, Sinead O’Connor, Bjork, Sarah Brightman sau Heather Nova. Ziarele din întreaga lume au semnalat şi alte decese asociate cu melodia lui Seress, iar mai multe posturi de radio au oprit difuzarea melodiei. Alte posturi radio din Statele Unite au refuzat şi ele să difuzeze „Duminica întunecată”. Compozitorul acestei melodii, Reszo Seress, s-a sinucis în 1968, sărind de la o fereastră. Nu a murit imediat, a supraviețuit, dar s-a omorât mai târziu la spital, cu ajutorul unei sârme care îi susținea piciorul în ghips. Fata care a rupt logodna cu Reszo Seress în 1932 s-a sinucis şi ea. Lângă trupul ei a fost găsită o carte de vizită pe care erau scrise următoarele două cuvinte: „Duminica întunecată”.

O piesă a unui compozitor maghiar deține tristul record în lume ca fiind melodia ce a determinat foarte mulți oameni să își ia viața

Versurile blestemate

Duminica tristă,

cu sute de flori albe

în capelă, iubito,

am aşteptat-o în rugăciune.

Astă duminică dimineaţă,

visele mele te-au bântuit.

Şi totuşi, mesagerul amărăciunii mele

s-a întors fără tine.

De atunci sunt tot aşa de trist în fiece duminică,

lacrimile-s poţiune,

şi pâinea-cea-de toate-zilele mi-e hrană amară.

Duminica tristă.

În cea din urmă duminică, iubito,

Vino spre mine! Îţi voi fi deopotrivă părinte,

sicriu, catafalc ori giulgiu.

De asemenea, atunci,

cununi te vor aştepta,

da, cununi - şi un sicriu, înflorite sub copaci,

voi să-mi iau ultima plimbare.

Şi cu ochii larg deschişi pentru o ultimă privire asupră-ţi,

nu ai teamă de ochii mei,

încă în nefiinţă,

voi să te binecuvântez…

Ultima duminică.