Main menu

header

751 25 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Esenţele tari stau în sticluţe mici, spune un proverb. Aşa este Raisa Andra Dinu, o adolescentă foarte talentată, recunoscută peste hotare, care l-a doar 8 ani a avut Italia la picioare, după ce a câştigat San Remo Junior. Trei ani mai târziu, i-a cucerit pe americani cu vocea ei, reuşind să se întoarcă acasă cu patru medalii de aur, plus placheta de campion mondial la muzică, la cel mai mare concurs de talente de peste Ocean. Raisandra, aşa cum este cunoscută printre artişti, a vorbit despre parcursul ei fulminant şi despre cum a văzut „American Dream” cu propriii ochi.

„Luni întregi am fost difuzată la radio în Italia”

- Cum şi când te-ai apucat de muzică?

- Din întâmplare… Aveam 3 ani şi jumătate când eram în trupa de dans Dinamic de la Palatul Copiilor Bucureşti şi, într-o pauză, am dat o audiţie la o clasă de canto, am trecut cu brio, iar profesoara i-a spus atunci mamei că am „har” şi mă vede mare artistă. Tot atunci, mama m-a înscris în Corul Sunshine şi făceam şi lecţii de canto în privat.

- Ce mai faci în afară de canto?

- Fac şi modelling, actorie, fac parte din corul de copii al Operei Naţionale Bucureşti, unde merg de trei ori pe săptămână şi joc în minunatele opere în care suntem distribuiţi după audiţii. În plus, sunt solistă a band-ului pop rock Mix&Match, unde mă simt ca într-o familie. Îmi place să fiu în lumina reflectoarelor. Muzica mă ajută să transmit diferite stări, emoţii, lucru care îmi conferă o imensă bucurie.

- Că tot ai menţionat de lumina reflectoarelor. Când ai început să simţi gustul succesului?

- Cred că cea mai frumoasă experienţă a fost în 2016, când am câştigat trofeul San Remo Junior. A fost pentru prima dată când am fost acompaniată de o orchestră, orchestra San Remo. Am cântat atunci piesa „I surrender” a lui Celine Dion şi acela a fost momentul când străinii din întreaga lume m-au apreciat foarte mult. Cred că atunci am început să simt gustul succesului. Am plâns de fericire. Mi-am dat seama atunci că tot efortul meu, orele interminabile de canto n-au fost degeaba. După aceea, am fost remarcată de un compozitor italian care mi-a propus o colaborare pe o perioadă lungă. Mi-a compus două piese care se regăsesc pe un CD comercializat în Italia şi în America. Practic, San Remo a fost cea mai înaltă rampă de lansare. Apoi, au urmat şi alte premii. Tot în Italia am ajuns, prin televot, în marea finală a concursului Premio Mia Martini din Calabria, iar piesa cu care am concurat, „Dove vanno I sogni al mattino”, a fost difuzată la radio luni întregi.

„Am cântat la Gala de Film de la Cannes”

751 25 2- După aceea ce a urmat?

- Apoi, am fost invitată să cânt la Gala de Film de la Cannes, iar în 2018 am participat prima dată la concursul de talente din America, World Championships of Performing Arts, şi anul acesta, în iulie, am mers din nou, unde am participat, alături de alţi 20 de copii talentaţi din România, la cel mai mare concurs de talente din lume, World Championships of Performing Arts din Hollywood, unde am reuşit să obţin cele mai mari performanţe de până acum. Am câştigat placheta de cea mai bună cântăreaţă de muzică uşoară contemporană de la categoria junior 11-15 ani, deşi eu aveam 11. De asemenea, am obţinut 4 medalii de aur (două pe voce, una la pian şi una la modelling - la frumuseţe), două medalii de argint pe modelling - la rochie de seară şi fotomodel, şi două de bronz la pian clasic şi modelling casual.

- Ai avut ocazia să întâlneşti vedete internaţionale?

- Da. Am luat lecţii de canto de la Romeo Johnson, cel mai mare vocal coach din lume, care a concertat ani buni cu Michael Jackson, Janet Jackson, Lady Gaga, Teddy Riley sau Queen Latifah, cu care concertează în prezent, antrenorul de la „The Voice” din America. A fost o mare onoare pentru mine, mai ales că, de atunci, a rămas profesorul meu de canto. Pentru mine, acest concurs este cel mai important, pentru că este singurul loc unde talentul tău poate fi recunoscut şi poţi deveni un star.

„Primii bani i-am câştigat la 8 ani”

- Îţi aminteşti câţi bani ai câştigat prima dată?

- Sincer, nu prea mai ştiu, dar cred că în jur de 200-300 de lei. Eram extrem de fericită. Primii mei bani şi eu eram atât de mică. Mă simţeam ca şi cum aş fi primit

1 milion de dolari. Toţi banii pe care i-am câştigat i-am investit în mine, în echipamente, pentru că voiam o calitate cât mai bună. Şi acum, mare parte din ce câştig investesc în mine, în concursuri, bilete de avion, haine. Am tot ce este la modă, tot ce îmi doresc. Îmi permit să îmi cumpăr tot ce vreau, ce este cuvenit vârstei mele, însă în continuare merg şi cu mijloacele de transport în comun împreună cu colegii mei.

„Am fost aleasă să fac parte din agenţia The Best Model din Milano”

- Spuneai că eşti pasionată şi de modelling.

- Da, la vârsta de 9 ani am participat la un concurs de Miss pe considerentul că aveau probă de talent. În momentul în care am defilat, am realizat că îmi place mult să fiu model. Eram deja obişnuită cu lumina reflectoarelor şi a fost un pas de furnică să pătrund în această lume. Am obţinut numeroase premii şi ca model. Grand Prix la un concurs internaţional, apoi în Georgia, unde am câştigat titlurile de Best Singer şi Best Talent 2018. Am defilat la Bucharest Fashion Week, Paris Fashion Week în 2019, unde, pe lângă prezentările de modă, am şi susţinut un recital.

- Te-ai întors de curând din Spania…

- Da. Am participat la The Best Model of Europe din Lloret de Mar, unde am câştigat locul 3. Tot acolo am primit medalia de aur pentru cel mai bun model şi am fost aleasă să fac parte din agenţia The Best Model din Milano. Şi mama a participat la categoria Lady şi a câştigat locul 4, fiind un concurs la care se premiază primii cinci.

„Peste trei ani mă voi stabili în America“

- Unde te vezi peste trei ani?

- Peste trei ani mă voi stabili în SUA, dar întâi vreau să termin clasa a VIII-a aici. Acolo am anual colaborări care, cu siguranţă, la vârsta de 15 ani, când vocea mea va atinge apogeul maxim, se vor concretiza aşa cum am visat. Voi fi tot în lumina reflectoarelor, fără doar şi poate. Fie cu muzica, cu modellingul sau cu filmul. V-am spus că am jucat într-un film de scurtmetraj „Viaţa lui Victor Babeş” de pe TVR 1? Eram Alma, sora lui Victor. Îmi place să joc şi în filme. Poate voi fi şi actriţă, cine ştie, doar am jucat în atâtea reclame. Aşa că, mă văd artistă mare în viitor şi voi fi, cu siguranţă.

„Mama este îngerul meu păzitor“

751 25 3- Cine te impresariază?

- Mama este îngerul meu păzitor. Ea este managerul meu, impresarul meu şi... mama. Este cu mine peste tot, are grijă de mine, ea mă duce la canto, la orele de pian, la tot ce fac, şi tot ea merge cu mine la concursuri. Părinţii ne îndrumă paşii în viaţă, restul depinde de noi, de harul şi de talentul nostru. Mă mai întrebaţi peste zece ani, dar sigur mama va fi lângă mine pentru că iubeşte frumosul şi arta şi sigur nu-mi voi schimba alegerea. Apropo, v-am spus că mama este fan Michael Jackson? Dacă mai trăia, sigur aranja un duet cu el.

- De la cine crezi că ai moştenit talentul?

- Cred că de la mama. Pentru că şi mama a fost premiată la Hollywood. Ca director naţional, a primit placheta de cel mai competent director naţional şi se poate vedea de ce. Ea a selectat cei 21 de copii care au participat la concurs şi au obţinut 53 de medalii, 12 plachete şi un titlu mondial de mare campion la modelling.