de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Muzeul Kalinderu a fost ctitorit la începutul secolului al XX-lea de Ion Kalinderu (1840-1913), jurist, publicist, silvicultor, din 1893 membru titular al Academiei Române, a cărei președinție a deținut-o între 1904 și 1907. Kalinderu a fost consilier al Regelui Carol I pe probleme juridice, economice, silvice și agricole, administrator al Domeniilor Coroanei între 1884 și 1913. Complexul de trei clădiri a fost ridicat de arhitectul I.D. Berindei, în perioada 1906-1908 și adăpostea colecția de artă a lui Ion Kalinderu. Marele arhitect amintit a mai fost autorul altor două clădiri importante pentru arhitectura bucureșteană: Casa cu Lei (Palatul Cantacuzino) și Casa Assan (Casa Oamenilor de Știință).
Soartă grea în patrimoniul statului...
După moartea academicianului, muzeul a intrat în patrimoniul statului în 1914. O parte din colecția muzeului a plecat în Rusia, odată cu tezaurul României. În 1944, una dintre clădiri a fost distrusă de o bombă americană și muzeul a fost închis. În 1946, puterea populară a desființat Muzeul Kalinderu, colecțiile sale fiind integrate Muzeului de Artă și Antichități, iar clădirile rămase „în picioare” au intrat în patrimoniul Ministerului Artelor. Muzeul a fost, pe rând, sediul Institutului de Artă Plastică Nicolae Grigorescu și al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Reînvierea sub „forma” Kalinderu Media Lab
Din 1986, Muzeul Kalinderu a început odiseea restaurărilor și renovărilor. În anul 2002, a trecut în patrimoniul Muzeului Național de Artă Contemporană, care a organizat acolo diferite spații de expunere a creațiilor multimedia. Tot în această perioadă de început a anilor 2000 s-a deschis Kalinderu Media Lab, care promovează arta contemporană media: fotografie, artă electronică, imagine video și digitală, pictură, desen, sculptură și diverse forme de artă sociologică. Kalinderu Media Lab este un centru al artelor media recunoscut internațional, printre primele centre media din Europa de Est. Proiecțiile video, muzică și expozițiile de fotografie alcătuiesc un muzeu de artă contemporană în cadrul Muzeului Kalinderu.