de Irina Ţolea şi Ştefania Băcanu
Timid și cu o desfășurare de forțe semnificativ redusă comparativ cu anii trecuți, instituțiile de cultură încearcă să țină pasul cu momentele critice pe care le traversăm. Artiștii și organizatorii de spectacole, concerte și chiar festivaluri au renunțat la vacanțe și optează pentru evenimentele în spații deschise, neconvenționale, care constituie în acest moment cea mai accesibilă și sigură formulă de spectacol pentru public. În cele ce urmează vă amintim câteva dintre evenimentele incluse în agenda culturală a acestei săptămâni.
„Scrisoarea” lui nenea Iancu, „găsită” pe acoperișul Teatrului Național din Capitală
Stagiunea estivală desfășurată la scena Amfiteatru de pe acoperișul Teatrului Național din Capitală oferă și în această săptămână bucureștenilor o selecție a celor mai reușite producții clasice din programul său. Astfel, la 30 iulie, de la ora 21:00, puteți viziona spectacolul „Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu, în regia lui Dan Tudor. Deși a fost scrisă în perioada interbelică piesa abordează teme încă actuale precum dezumanizarea socială sub influențele politicului, jocurile de culise şi compromisurile campaniilor mediatice. Comedia se bucură de o distribuție de excepție între protagoniști aflându-se: Costel Constantin, Marius Bodochi, Lari Giorgescu, Adela Mărculescu, Răzvan Oprea, Florentina Țilea și Tatiana Oprea. La 1 și 2 august, de la ora 21:00, este programat spectacolul „Scrisoarea”, o adaptare suprarealistă după celebrul text al lui I.L. Caragiale, într-o viziune regizorală originală semnată de Horațiu Mălăele. Metehnele societății românești interbelice, încă actuale, sunt fidel reonstituite de jocul protagoniștilor: Mircea Rusu, Mihai Constantin, Horațiu Mălăele, Marian Râlea, Virgil Ogășanu, Victoria Dicu și Eduard Adam. La 3 august, de la ora 21:00, puteți vedea spectacolul „Preșul”, de Ion Băieșu, iar la 4 august, de la aceeași oră, are loc spectacolul „Anonimul venețian”. De asemenea, la 5 august, de la ora 21:30, Oana Pellea și Mircea Rusu vă invită să descoperiți o emoționantă poveste de dragoste în spectacolul „Frumos e în septembrie la Veneția”, după Teodor Mazilu, în regia Marianei Cămărașan.
Premiere, producții premiate și un Centenar Fellini la TIFF 2020
Vești bune pentru cinefilii români: cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania își deschide vineri, 31 iulie, porțile la Cluj și se va derula până la 9 august, proiecţiile fiind programate în 13 locații în aer liber. Agenda Festivalului anunță o ediție bogată în premiere, anul acesta la TIFF fiind înscrise un număr record de 21 de lungmetraje și 16 scurtmetraje, șapte dintre acestea fiind difuzate în premieră mondială. Între producțiile autohtone multașteptate de public se numără „Malmkrog”, a lui Cristi Puiu, și „Tipografic Majuscul”, în regia lui Radu Jude, filmul premiat la Locarno „Ivana cea Groaznică”, al regizoarei Ivana Mladenović, multpremiatul „Colectiv”, în regia lui Alexandru Nanău, dar și documentarul „Totul nu va fi bine realizat”, de Adrian Pârvu și Helena Maksyom, o produție tuburătoare despre prima generație născută după dezastrul nuclear de la Cernobîl. Din program nu lipsesc Zilele Filmului Românesc, Zilele Maghiare ori Ziua HBO, în cadrul căreia, la 7 august, va fi difuzat în premieră serialul „Bani negri (pentru zile albe)”, în regia lui Daniel Sandu, un film despre un jaf neobișnuit avându-i în distribuție pe Alexandru Papadopol, Cristian Bota şi Medeea Marinescu.
Corul Madrigal, în Parcul Național „Lia Manoliu”
După o îndelungată tăcere, vocile magice ale soliștilor Corului Madrigal se fac din nou auzite în cadrul Stagiunii Estivale „Madrigal 2020”. Reputatul ansamblu care anul acesta a împlinit 57 de ani, revine în fața publicului cu o serie de spectacole în aer liber, susținute în noul Amfiteatru „Mihai Eminescu”, din Parcul Național (Lia Manoliu), din București. Vă puteți întâlni cu virtuojii soliști la 2 august, de la ora 21:00, într-un recital sugestiv intitulat „Muzica Renașterii”, ce reunește sonorități specifice epocii din Italia, Germania, Anglia și Spania. De asemenea, la 9 august, tot de la ora 21:00, Corul Madrigal vă propune o selecție de lucrări muzicale reunite sub titlul „Bijuterii Corale”, interpretând piese reprezentative din creația compozitorilor: Mihail Jora, George Enescu, Franz Schoggl, Gabriel Faurre sau Eduardo Correa. În aceiași locație, tot de la ora 21:00, Corul Madrigal va susține, la 16 august, Concertul Extraordinar „Ave Maria”, un eveniment special dedicat marii sărbători religioase de Sfânta Maria, ce cuprinde în program piese celebre din patrimoniul muzicii universale între care amintim compozițiile semnate de Filotei Monahul, Franis Hubic, Charles Gounod, Hans Leo Hassler sau Serghei Rahmaninov.
Rodica Popescu-Bitănescu lansează „Cacealma”, în Parcul Cișmigiu
Noi reprezentații, pentru toate vârstele sunt anunțate în acest week-end în Parcul Cișmigiu în cadrul Festivalului „Bucureștii lui Caragiale”. Astfel, la 1 august, de ora 10:00, micii spectatori pot viziona spectacolul „Magitot sunt eu”, un show cu magie, povești și zâmbete avându-l ca protagonist pe Marius Drăguş. De asemenea, la 2 august, de la aceeași oră, Opera Comică Pentru Copii prezintă la scena din Parcul Cișmigiu „Scufița Roșie”, un spectacol-balet după basmul Fraților Grimm, cu participarea artistului Valentino Tiron. Tot la 2 august, de la ora 20:00, este programată comedia „Cacealmaua”, o producție a Companiei Teatrelli care vă oferă ocazia de a o descoperii pe îndrăgita actriță Rodica Popescu-Bitănescu în tripla ipostază: de autor, regizor și artist. Textul efervesent și ironic, cu răsturnări de situație și replici memorabile, răspunde inteligent celor care chiar cred că banul poate rezolva toate problemele. Alături de doamna Bitănescu pe scenă mai urcă: Tomi Cristin, Cesonia Postelnicu, Răzvan Hâncu, Iuliana Călinescu și Fulvia Folosea.