de Camelia Onciu
Unele fructe și legume sunt pline de pesticide, despre care se știe că sunt potențial toxice. Acesta este motivul pentru care este important să aflați cu ce e tratat fiecare aliment pe care îl cumpărați și care dintre ele poate fi periculos. Recent, a fost publicată o listă a alimentelor consumate pe scară largă cu concentrație mare de pesticide.
De fapt, sunt substanțe care ucid viața
Utilizate pe scară largă în industria agricolă, pesticidele sunt folosite pentru a controla răspândirea sau eradicarea insectelor, ciupercilor sau plantelor care deteriorează culturile. Totuși, dacă aceste substanțe chimice contribuie la o „calitate” mai bună a alimentelor, tot ele pot dăuna sănătății celor care le consumă. La fel ca antibioticele, pesticidele sunt clasificate ca biocide, și anume produse destinate distrugerii ființelor vii. De aceea, pesticidele sunt supuse unor reglementări stricte pentru a reduce impactul lor asupra sănătății și a planetei. Potrivit unui raport al Grupului de Lucru pentru Mediu (EWG), există un clasament al alimentelor cele mai îmbibate cu pesticide.
Mai bine aruncați coaja de la mere!
Mărul este un fruct bogat în pectine și excelent pentru sănătate, dar e tratat cu peste 40 de pesticide diferite, contra insectelor și ciupercilor. Fermierii aplică biocidele direct pe coaja fructului. Chiar dacă această parte este cea mai hrănitoare, este mai bine s-o aruncăţi. Țelina are mai mult de 60 de pesticide. Este o legumă des întâlnită în bucătărie, dar care poate fi foarte toxică, dacă nu este spălată și curățată corespunzător. Pline de antioxidanți, căpșunele sunt fructe sănătoase. Dar, la fel ca țelina, căpșunele conțin peste 60 de substanțe chimice care ucid organismele vii. În schimb, căpșunele congelate au mult mai puține pesticide. Nici aromatele piersici nu sunt lipsite de riscuri. Și ele sunt stropite cu peste 60 de pesticide, doar cele din conserve ar putea fi mai curate.
Spanacul, vinul, roșiile sunt pline de substanțe toxice
Frunzele de spanac sunt tratate cu circa 50 de pesticide. Spanacul conservat conține cantități mai mici din aceste otrăvuri. Cireșele nu pot concura cu conținutul de pesticide din mere, dar trebuie să știți că acești compuși toxici au fost găsiți în 85% dintre cireșe. Strugurii conțin aproximativ 30 de pesticide, ceea ce face ca și vinul să devină un produs potențial toxic. Nectarinele sunt pline de pesticide, 82,9% dintre fructe fiind afectate de aceste substanțe dăunătoare. Perele sunt în fruntea clasamentului, 74% din perele testate conțineau pesticide. 45% dintre roșii au fost testate pozitiv la reziduuri de pesticide. Cartoful este leguma cea mai puțin afectată de prezența acestor ucigași tăcuți. Conține doar 35 de pesticide. Recunoscută ca fiind foarte rezistent la dăunători și la boli, varza este și ea tratată cu pesticide, dar nu s-a putut estima exact numărul acestora.