Main menu

header

851 25 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Oamenii de știință de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, au dezvoltat un mod inovator de a produce beton… cosmic, care poate face mult mai ușoară și mai ieftină construirea coloniilor pe alte planete.

Ipoteci interplanetare ieftine

Datorită unor miliardari precum Elon Musk, subiectul colonizării planetei Marte a luat avânt în ultimii ani - ceea ce nu cu mult timp în urmă părea o fantezie, acum este cel puțin plauzibil datorită vitezei rapide de înaintare a tehnologiei, iar toate industriile implicate în traiul oamenilor cercetează viitoare modalități de a-i „acomoda” pe pământeni în alte lumi. Din acest segment face parte și cea mai recentă inovație a oamenilor de știință din Manchester. Cum materialele de construcție necesare ar necesita costuri imense - estimările arată că transportul unei singure cărămizi pe Marte ar costa aproximativ două milioane de dolari - rețeta de beton cosmic inventată de cercetători nu necesită altceva decât praf extraterestru și transpirația, lacrimile și… urina călătorilor spațiali. Așa se face că în viitor, o ipotecă interplanetară ar putea fi mai ieftină decât o casă tradițională de pe Pământ.

AstroCrete, mai puternic decât materialele tradiționale

851 24 2Autorii studiului au descoperit că o proteină găsită în sângele uman, atunci când este amestecată cu un alt compus găsit în urina oamenilor, în sudoare sau în lacrimi, este capabilă să lipească solul de pe Lună sau de pe Planeta Roșie. Odată ce procesul este finalizat, materialul final este de fapt mai puternic decât betonul obișnuit. Cărămizile produse folosind această metodă ar fi „perfect potrivite” pentru proiecte de construcții pe alte lumi, explică autorii studiului. Proteina plasmatică din sânge menționată anterior, numită albumină serică umană, va acționa ca un liant, conform simulărilor cercetătorilor, care au numit noul beton AstroCrete.

O tonă de material cu doar șase oameni

Deși nu există un precedent pentru utilizarea deșeurilor biologice umane ca materiale de construcție, o privire înapoi în timp atestă faptul că în istorie oamenii au utilizat sângele animalelor în acest scop, ca liant pentru mortar. Astfel, în timp ce betonul vechi obișnuit de pe Pământ înregistrează maximum 32 MPa (megapascali) rezistență la compresiune, cele mai puternice cărămizi AstroCrete pot avea o rezistență de aproape 40 MPa. „Oamenii de știință au încercat să dezvolte tehnologii viabile pentru a produce materiale asemănătoare betonului pe suprafața planetei Marte, dar nu ne-am fi imaginat că răspunsul ar putea fi tot timpul în interiorul nostru”, afirmă specialistul Aled Roberts. Potrivit calculelor autorilor studiului, peste 1.100 de kilograme de AstroCrete ar putea fi produse pe parcursul unei misiuni de doi ani pe Marte, cu doar șase astronauți.

„Este interesant faptul că o provocare majoră a erei spațiale poate avea soluția bazată pe inspirație din tehnologia medievală“ (Aled Roberts, Universitatea Manchester)

Alternative pentru edificiile de pe Terra

Betonul este cel mai comun și mai utilizat material de construcție din lume. Dar, în ciuda utilizării intensive, care îl situează pe poziția a doua, după apă, betonul armat cu oțel are un dezavantaj fundamental: este un material temporar, care necesită o întreținere constantă. Armătura obișnuită are o tendință intrinsecă de deteriorare, iar cercetările de ultimă oră caută alternative convingătoare, necorozive, mai prietenoase cu mediul. Așa au apărut agregatul de fibre de bazalt și benzile de bambus.