Main menu

header

861 28 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Industria turismului este una dintre cele mai puternice din lume, pentru că oamenii au nevoie, în răstimpuri, să evadeze în locuri în care se pot relaxa. În timp ce unii turiști caută liniștea și izolarea, alții, dimpotrivă, urmăresc să înregistreze senzații tari și un influx de adrenalină. Pentru aceștia din urmă, există tururi cel puțin bizare.

Cât mai aproape de Marele Alb

861 28 2Ucigașii mărilor provoacă o spaimă instinctivă de când oamenii au aflat pentru prima dată despre existența rechinilor Mari Albi, prădători care dau fiori. Dar există și pasionați de aceste creaturi fantastice, care vor să le vadă foarte de aproape. Acest tip de turism a devenit popular în largul Cape Cod, din Massachusetts, din ce în ce mai multe servicii de navigație concurând pentru a oferi turiștilor șansa de a-și ține respirația de emoție în clipa în care pe lângă ambarcațiune trece silueta masivă a unui rechin uriaș. Operatorii de nave charter locale au transformat simbolistica unor interacțiuni negative, uneori fatale, într-un succes, publicul fiind tot mai avid să aprecieze oportunitatea de a cerceta rechinii de atât de aproape. În ciuda costurilor excursiilor, care variază de la 1.600 de dolari la 2.500 de dolari pe ambarcațiunea cu șase pasageri, precum și a controverselor și neajunsurilor pentru localnici sau surferi, turismul cu rechini nu pare în pericol de a se opri curând.

În căutare febrilă de fantome

Multe orașe oferă tururi ghidate în căutarea de fantome. O astfel de metropolă este Washington, unde, alături de nenumărate distracții, există mai multe tururi pentru vizitatori care vor să experimenteze proximitatea unui spirit din altă lume. Potrivit washington.org, în Georgetown se află scara externă văzută în filmul „Exorcistul”, cimitirul istoric Oak Hill și clădirea Old Stone House, printre alte locuri, toate acestea promițând o posibilă întâlnire cu o arătare din lumea de dincolo. Povești de groază și senzații tari de toate felurile sunt garantate și în Parcul Lafayette, unde ghizii readuc în prim-plan povești despre conspirații cu final dramatic, relatări despre crime pasionale, dueluri fatale și asasinate. De altfel, pe tot teritoriul SUA există localități în care doritorii de experimente paranormale își pot satisface dorința de a simți emoții unice.

Goana după furtuni violente

861 28 3Atracția turismului furtunilor este neîndoielnică, tot mai mulți oameni pasionați de vremea extremă, violentă și copleșitoare, vizitând locurile situate în regiuni caracterizate de episoade de furie a naturii. Turiștii furtunilor sunt conduși de nevoia de a experimenta, la prima mână, „vânturi uriașe, valuri de 30 de metri și ploaie teribilă, pentru că în astfel de momente, Mama Natură prinde viață”, explică Charles McDiarmid, directorul general al resortului Wickaninnish, din Canada, care pune la dispoziția turiștilor un dulap dotat cu „un set complet pentru furtună, perfect pentru explorarea vremii amenințătoare”. În ultima vreme, acest tip de turism se practică în toate sezoanele.

La locul crimei

Pentru cei care au o adevărată forță interioară, există tururi în care pot fi vizitate scenele reale unde s-au petrecut cele mai atroce crime din istorie. Vizitatorii amatori de fiori pot sta pe locul în care a acționat sângerosul Jack Spintecătorul, zona Whitechapel, din estul Londrei, sau pot traversa locurile din Transilvania unde, potrivit NBC News, cândva, Vlad Țepeș, „despre care se estimează că a ucis 80.000 de oameni, se ospăta în preajma învinșilor trași în țeapă”. De asemenea, Statele Unite oferă o mulțime de astfel de spații - în Los Angeles, California, turiștii pot vizita fostele locuri în care a acționat teribilul Charles Manson, iar spațiile legate de criminalul în serie cunoscut sub numele de „The Axman”, care își descăpățâna victimele, pot fi parcurse în New Orleans. Milwaukee, Wisconsin, este renumit pentru criminalul Jeffrey Dahmer, ale cărui rute de nelegiuiri pot fi străbătute de turiștii cu inima tare, iar Chicago oferă tururi cu autobuzul pe traseul terenului de acțiune al sadicului H.H. Holmes.

Pe câmpurile de luptă, locuri ale fostelor masacre

861 28 4Vizitând foste câmpuri de luptă, turiștii pasionați deopotrivă de istorie și de adrenalină își pot face o idee despre cum ar fi să lupte într-un război. În Marea Britanie există patru astfel de locuri emblematice, unde s-au petrecut adevărate masacre - Hastings (1066), Bannockburn (1314), Bosworth (1485) și Culloden (1746) - cărora li se adaugă Frontul de Vest al Primului Război Mondial, din Franța și Belgia. Pe lângă succesul acestui tip de turism, specialiștii arată că, pe de altă parte, comercializarea acestor simboluri le-a redus semnificațiile profunde și învățămintele, „diluând elementele istorice, culturale, naționaliste și morale”.

Față în față cu instrumentele de tortură

861 28 5Cei care caută să stea față în față cu vechile instrumente de tortură au ce vedea în mai multe locuri, în care sunt organizate tururi menite să ridice tensiunea vizitatorilor. De pildă, Turnul Londrei prezintă exponate care relevă istoria practicii de a provoca dureri peste puterea de îndurare - „raftul” de întindere a membrelor este doar una dintre amintirile înspăimântătoare ale Evului Mediu. Alte spații cu unelte de groază și cât se poate de autentice sunt Muzeul Criminalității Medievale din Rothenberg, Germania, cu instrumentele sale de pedeapsă și executare, Maison Forte de Reignac, din sud-vestul Franței, cu 60 de instrumente de tortură, inclusiv o „fecioară de fier”, în care erau „topite” de vii victimele Inchiziției, sau cetatea Gravensteen, din Belgia, care găzduiește, printre altele, „șurubul degetelor”.

Turismul cimitirelor a captivat mai recent publicul amator de așa ceva, SUA și Franța fiind destinații favorite pentru vizitatorii care se plimbă printre locurile de odihnă veșnică ale celor faimoși

Vizite în mahalale

Unele activități turistice sunt mai mult decât ciudate, pot deveni chiar controversate. O astfel de distracție este turul mahalalelor. Început cu peste un secol în urmă, când, așa cum subliniază „National Geographic”, „londonezii bogați au început să ia contact cu renumitul East End”, această activitate s-a răspândit și printre bogătașii din New York, care au prins gustul vizitelor în spațiile insalubre și întunecate ale cartierelor rău famate. Turismul mahalalelor și-a păstrat atractivitatea și s-a extins, din Mumbai, India, în zonele segregate rasial ale orașelor sud-africane, prin cotloanele favelelor din Rio de Janeiro și până în mahalalele din Manila, capitala Filipinelor. În timp ce unii afirmă că acest tip de turism este o sinistră contemplare a nenorocirii altora, există voci care afirmă că prin astfel de tururi, oamenii devin mai conștienți de faptul că fac parte dintre cei „care au”.