Main menu

header

872 27 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Oamenii de știință au creat o căptușeală antimicrobiană, care poate elimina mirosurile corporale datorită unor substanțe chimice cu miros dulce, extrase din vin și ciocolată.

Utilizare diversă

Noul material creat de cercetătorii de la Universitatea din Tokyo elimină în primul rând transpirația de la subraț. Țesătura este impregnată cu un cocteil de argint și compuși vegetali (polifenoli) - binecunoscutele taninuri care se găsesc în vin și ciocolată. „Fiul meu și-a pătat într-o zi cămașa cu ciocolată și nu am putut să o curăț. Profesorul Hirotaka Ejima și cu mine am studiat polifenolii timp de peste un deceniu, iar acest incident m-a făcut să mă gândesc la utilizarea acidului tanic pentru a lega argintul de țesături. Am găsit două metode de aplicare a stratului de argint antimicrobian pe textile, potrivite pentru diferite cazuri de utilizare”, explică specialistul Joseph Richardson.

Efectul persistă după multe spălări

Pe lângă capacitatea lor de a neutraliza agenții patogeni, polifenolii și argintul sunt considerate a fi extrem de sigure pentru organism. Polifenolii există în multe alimente consumate zilnic, iar argintul nu interacționează cu corpul uman. Mai mult, metalul este un antimicrobian sigur, care poate trata inclusiv rănile. Echipa de specialiști niponi afirmă că persoanele care vor purta aceste materiale le vor putea spăla de mai multe ori, fără ca acesta să-și piardă capacitatea de a distruge mirosurile. Pe de altă parte, rufele vor avea nevoie de spălare mai rar, ceea ce le va prelungi viața, va genera economii și va proteja mediul, știut fiind faptul că detergenții poluează masiv, iar mașinile de spălat sunt printre cele mai mari consumatoare de energie dintre electrocasnice.

Bumbac, poliester și mătase antimicrobiene

Substanțele chimice care provoacă mirosurile se acumulează în fibre în timp și rezistă la spălare. Dar noul material promite să rezolve problema, mai ales în sezonul cald. „Ceea ce este cel mai interesant, pe lângă ușurința în aplicare, este eficiența procedurii de impregnare a materialului. Țesătura s-a dovedit viabilă împotriva bacteriilor care provoacă mirosuri, precum și asupra ciupercilor și agenților patogeni, cum sunt virusurile”, adaugă Richardson. Puterea noului material a fost demonstrată într-o serie de teste care au relevat faptul că bumbacul, poliesterul și chiar mătasea și-au păstrat proprietățile antimicrobiene și de combatere a mirosurilor pentru cel puțin zece spălări. „Aceasta nu este doar o situație ipotetică sau limitată la teste de laborator - am încercat-o pe propriile mele cămăși, chiar și pe covorașul de baie. Vom experimenta și cu alți compuși prin care polifenolii ar putea să se lege de țesături. Argintul antimicrobian este doar începutul”, conchide Richardson.

Prin capacitatea de a neutraliza agenții patogeni, țesătura cu argint și extrase din vin și ciocolată va putea fi utilă în spitale și alte medii care trebuie să rămână sterile (studiu al Universității Tokyo)