Main menu

header

872 10 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Antrenamentul neuronal Brain Mapping-Brain Computer Interface (BM-BCI) reprezintă o soluție terapeutică inovatoare, care este utilizată pentru a optimiza activitatea creierului ce se abate de la parametrii optimi de funcționare. Disfuncționalitățile existente conduc la o serie de probleme de sănătate. Soluția terapeutică implică tehnologia de ultimă generație, unică în România și în Europa de Est, de a reduce stresul, de a diminua simptomele prezente în cazurile de autism sau ADHD, dar și de a crește performanțele intelectuale și de management. Cum funcționează această terapie, aflați de la doctorul în psihologie Costin Dămășaru, fondator al Neuro Performance Enhancement Center din București.

„Am reușit să mă vindec de tinitus”

872 10 2- Cum ați început să practicați antrenamentul neuronal BM-BCI?

- În 2014, am fost diagnosticat cu o formă severă de tinitus, o boală neuronală considerată incurabilă. Afecțiunea se manifestă printr-un ţiuit permanent foarte puternic în ambele urechi, însoţit de anxietate severă, depresie, migrene. Am încercat să mă vindec apelând la circa 60 de specialişti în ştiinţe medicale, psihoterapeuţi, şamani, vindecători şi preoţi. Din păcate, niciun tratament nu a dat rezultate. Am fost pe punctul de a mă sinucide. În 2017, un coleg, profesor universitar american, mi-a propus să-mi continui traseul profesional, urmând un curs pe zona de Applied Neuroscience la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA. Acolo, am acumulat informații fascinante despre cum mă poate ajuta neuroştiinţa aplicată să mă vindec. Astfel, am reușit să scap de tinitus și am inițiat un proiect antreprenorial la București, pentru ca și alte persoane să poată beneficia de această soluție terapeutică.

„Metoda nu reprezintă un diagnostic”

872 10 3- Mai exact, în ce constă procedura?

- Inițial, se realizează o Hartă a Creierului (Brain Map), unde se monitorizează activitatea cerebrală prin intermediul unei căști cu 24 de senzori EEG. Astfel, sunt descoperite zonele disfuncționale ale creierului, atât cele hipoactive, cât și cele hiperactive. Metoda nu reprezintă un diagnostic. Pe baza evaluării, se realizează un protocol personalizat de antrenament neuronal, monitorizat și adaptat la nevoile utilizatorului. Beneficiarul va urma sesiuni de antrenament în care va trebui să îndeplinească anumite sarcini programate printr-un software special. Sarcinile respective sunt comunicate printr-un joc ilustrat pe ecranul computerului. Tot acest sistem funcționează precum un proces de învățare rapidă. Totul se întâmplă în fața unui display ce proiectează un joc care va fi controlat cu ajutorul minții. Mai exact, clientul își modelează undele cerebrale într-o formă optimă și astfel poate să controleze jocul. Prin intermediul jocului Brain Computer Interface, clientul este capabil să elimine disfuncțiile respective. Prețul unei evaluări este de 300 de euro, iar cel al unei ședințe de antrenament BM-BCI, de 250 de euro. Aceeași tehnologie mai este utilizată și la controlul membrelor artificiale, construite pentru persoanele care sunt invalide.

Elimină simptomele asociate cu ADHD

- În cazul persoanelor cu ADHD, ce rezultate pot fi obținute cu ajutorul antrenamentului neuronal?

- Printre simptomele acestei afecțiuni se numără și impulsivitatea, dezorganizarea sau dificultatea în controlul emoțiilor. Prin intermediul tehnologiei de ultimă generație Brain Computer Interface, după aproximativ zece ședințe de antrenament, reușim să optimizăm rețelele neuronale. Acest aspect are efecte uimitoare în eliminarea simptomelor asociate cu ADHD. Pentru a menține rezultatele obținute, clienții trebuie să includă în rutina zilnică 40 de minute de meditație (20 de minute dimineața, 20 de minute seara) și să facă mișcare. În plus, atunci când lucrează, telefonul mobil va fi pus pe modulul silențios, iar televizorul și alte surse de distragere a atenției, închise. O dată pe oră, trebuie luate pauze scurte, de mișcare și hidratare, fără ca telefonul mobil să fie utilizat.

A rostit primele cuvinte după 51 de ani de autism sever

- În ce alte afecțiuni este recomandată această terapie?

- Antrenamentul neuronal BM-BCI tratează anxietatea, depresia, sindromul burnout, sindromul de stres posttraumatic, insomniile severe, atacurile de panică, dar și tulburările din spectrul autist. De pildă, unul dintre clienții mei este Camelia, care, începând cu vârsta de 3 ani, a înregistrat o serie de blocaje puternice, care au împiedicat-o să mai vorbească sau să îndeplinească alte funcții specifice diverselor etape ale vieții. După 51 de ani petrecuți în zona de autism sever, Camelia a demonstrat că, în urma ședințelor de antrenament neuronal, creierul său se poate optimiza. Ea a beneficiat de trei tipuri de terapii: antrenamentul neuronal BM-BCI, tehnologia PEMF (terapia electromagnetică pulsată) și tehnologia cu unde infraroșii. Astfel, Camelia a început să rostească anumite cuvinte și să conștientizeze diferitele contexte.

Crește intuiția și îmbunătățește somnul

- Cât de eficient este antrenamentul neuronal BM-BCI în îmbunătățirea rezultatelor școlare la elevi?

- În primii cinci ani de viață, creierul creează rețele neuronale prin mimetism (imită ceea ce percepe în jurul lui). Rețelele neuronale sunt fundamentul pentru dezvoltarea strategiilor de gestionare a contextelor ulterioare. Aceste contexte devin din ce în ce mai complexe, iar rețelele neuronale nu țin pasul cu evoluția lor, fiindcă sistemul de educație din România nu este unul care să permită un progres în acest sens. Școala este pur și simplu un mecanism de acumulare a informației, fără a se concentra pe dezvoltarea neuroplasticității, conceptul pe care se bazează această terapie. Prin neuroplasticitate, creierul învață să se optimizeze singur, să se adapteze. Sistemul de educație din România favorizează rigiditatea, nu neuroplasticitatea, pentru că nu încurajează creativitatea și are reguli prost înțelese și prost implementate. Creierul se supune regulilor, iar în momentul în care ajungem adulți, avem o problemă: nu știm să ne adaptăm la noi contexte, ni s-a inoculat frica, învățăm informații care de fapt nu ne ajută. Îmbunătățirea performanțelor neuronale se poate realiza la orice vârstă și în orice context, fie că se urmărește combaterea unor disfuncții neuronale, fie că se intenționează îmbunătățirea performanțelor academice. Antrenamentul se axează și pe creșterea nivelului de optimizare a managerilor și sportivilor de performanță. Acesta are o influență directă asupra creșterii intuiției, a controlului emoțiilor, a concentrării, a refacerii după situații de stres intens și a îmbunătățirii somnului.

„Antrenamentul neuronal BM-BCI reprezintă viitorul în materie de terapii“

„Performanţele celor mici depind în mare măsură de părinţi“

- Ce rol are familia în procesul de optimizare neuronală a copiilor?

- Toți copiii trebuie să trăiască într-un mediu echilibrat. Astfel, după ce beneficiază de antrenamentul BM-BCI, rețelele neuronale vor funcționa din ce în ce mai optimizat. În cazul în care elevul trăiește într-un mediu disfuncțional, procesul de optimizare poate fi foarte mult îngreunat. Părintele trebuie să se manifeste fix precum îi pretinde copilului, fiind un exemplu pentru el. Este esențial ca cei mici să fie susținuți de familie, să nu asiste la manifestări violente din punct de vedere fizic sau verbal ori să fie ținta frustrărilor părinților. Cu alte cuvinte, performanțele celor mici, dar și starea lor de sănătate, depind în mare măsură de părinți.