de Silviu Ghering și Adrian Barna
Palatul Cercului Militar Naţional este o superbă clădire din centrul Bucureștiului, monument istoric și arhitectonic ce face parte din edificiile incluse în patrimoniul cultural naţional. Și, fără nicio exagerare, chiar în patrimoniul universal. Palatul Cercului Militar Naţional își arată „faţa” principală spre Calea Victoriei (cu Fântâna Sărindar şi Piaţa Tricolorului) şi lateralele pe Bulevardul Regina Elisabeta şi Strada Constantin Mille.
Fațada de pe Calea Victoriei este realmente monumentală
Principala intrare în Palatul Cercului Militar Naţional este cea din Strada Constantin Mille nr. 1, realizată cu uși impunătoare din fier forjat cu o amplă deschidere în arcadă ce protejează peronul. Faţada, însă, este realmente monumentală și impresionează puternic. Are un parter înalt, apoi un şir de coloane duble, care amintesc de cele antice, iar între ele sunt prevăzute logii. Fiecare coloană dispune de elemente compozite bogate, iar în stânga şi în dreapta sunt două cornişe mari care încadrează nivelul median al faţadei. La ultimul etaj sunt o serie de ferestre mari şi o lungă balustradă. Accesul pe terasă se realizează prin două rânduri de scări, iar de aici prin uşile somptuoase şi ample se poate intra în palat.
Regele Ferdinand şi Regina Maria, prezenţi la inaugurare
Palatul Cercului Militar Național a fost proiectat de arhitectul Dimitrie Maimarolu, o sinteză armonioasă între elementele preluate din arhitectura clasică a antichităţii, a Renaşterii târzii şi a neoclasicismului. Arhitectul Ernest Doneaud s-a ocupat de partea ornamentală a somptuoaselor interioare ale palatului. Lucrările au început la 17 mai 1912, pe terenul fostei Mănăstiri Sărindar. Construcţia a fost terminată la roşu în primăvara lui 1916, reprezentând deja un reper urbanistic al Bucureștiului, considerat de presa vremii „Podoaba Capitalei”. În luna august a aceluiași an, România a intrat în Primul Război Mondial alături de Antanta şi, astfel, „deschiderea” palatului a fost amânată. Abia la 4 februarie 1923 a avut loc inaugurarea oficială, în prezența Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.
26 de săli și saloane impresionante are Palatul Cercului Militar Național, la subsol, parter şi pe cele 4 etaje, împodobite cu tablouri ale unor renumiți pictori români şi cu lucrări de artă din patrimoniul cultural românesc