Main menu

header

707 3 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Bolile cardiovasculare cauzează de trei ori mai multe decese decât cele oncologice, iar dintre suferinţele cardiace infarctul reprezintă cauza celui mai mare număr de decese. La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct, iar unul din zece pacienţi moare, atenţionează specialiștii. Medicul cardiolog american Joel Kahn (medalion), directorul Centrului pentru Longevitate Cardiacă din Michigan, unul dintre cei mai reputați cardiologi din SUA, vorbește despre importanța crucială a schimbării alimentației pentru prevenirea bolilor de inimă.

„Am introdus concepte de dietă și nutriție în cardiologia tradițională”

- Sunteți specialist în angioplastie și plasarea de stenturi. Care a fost momentul în care ați decis să deveniți vegetarian?

- În 1977 am intrat în bufetul Universității din Michigan și am constatat că mâncarea cu carne arăta foarte rău. Acela a fost momentul în care eu și prietena mea de atunci, care astăzi îmi este soție, am decis să devenim vegetarieni. Din 1990 practic cardiologia preventivă.

- Atunci ați decis să introduceți normele schimbării stilului de viață și în recomandările profesionale?

- Da. De atunci am terminat o pregătire referitoare la legătura dintre stilul de viață și sănătatea inimii și am introdus concepte de dietă și nutriție în cardiologia tradițională.

„Prescriu un film documentar dedicat diferenței pe care o face regimul”

- Cum se desfășoară o consultație obișnuită în cabinetul dumneavoastră?

- De fiecare dată rezerv o oră în plus pentru a iniția pacientul, cu ajutorul unor cărți și studii, cu privire la efectele de scădere semnificativă, cu 91% în doar trei săptămâni, a atacurilor anginei cu un program alimentar bazat pe vegetale. De asemenea, prescriu pacienților să vizioneze un film documentar dedicat diferenței pe care o face regimul vegetarian când vine vorba despre afecțiunile inimii, precum și lecturi obligatorii pe această direcție.

- Trimiteți bolnavii și la nutriționist?

- Obligatoriu. Le recomand specialiști în diete vegetariene, servicii de livrare de astfel de meniuri, tot ce este necesar pentru ca ei să-și schimbe felul de a se alimenta, în numele sănătății inimii proprii.

„Folosesc toate metodele pentru a face reversibilă afecțiunea”

- Care credeți că sunt celelalte măsuri ajutătoare care pot convinge o persoană să-și schimbe atât de radical felul în care se hrănește, într-o lume în care mâncarea dă dependență?

- Cred că de mare ajutor sunt grupurile de sprijin. Eu însumi am înființat un astfel de grup într-un spital din Detroit și am constatat că numărul membrilor a ajuns deja la peste 2.000 de persoane.

- Cum combinați practica medicală tradițională cu recomandările care vizează nutriția?

- În practica medicală folosesc cele mai avansate cuceriri tehnologice pentru diagnostic, apoi dublez recomandările medicale cu sfaturi de nutriție, personalizarea măsurilor pe care trebuie să le ia fiecare pacient în parte, prin determinarea markerilor genetici și inflamatori, recomand suplimente nutriționale. Folosesc toate metodele pe care le are la îndemână medicina contemporană pentru a face reversibilă afecțiunea pacientului.

„Fructele, legumele, cerealele integrale și peștele sunt cele mai prietenoase cu arterele”

707 3 2- Care sunt, concret, elementele de alimentație pe care le recomandați pentru menținerea sănătății inimii?

- Primul lucru pe care îl recomand este dieta vegetariană săracă în uleiuri adăugate. Fructele, legumele, cerealele integrale și peștele sunt cele mai prietenoase cu arterele. Nu susțin folosirea uleiului de cocos, întrucât studiile nu sunt, deocamdată, concludente.

- Cum prescrieți aportul de Omega 3, dat fiind faptul că vegetarienii sunt deficitari la acest capitol?

- Pentru a aduce organismului acești acizi importanți recomand două linguri cu praf de semințe de in, nuci și legume cu fruze verzi, precum și vitamina B12. Aceste măsuri sunt valabile și pentru cei care nu sunt vegetarieni, întrucât mulți consumatori de carne suferă de aceeași deficiență de Omega 3.

„Coenzima Q10 are beneficii majore pentru pacienții cu infarct”

- Care sunt recomandările pentru pacienții care urmează un tratament medicamentos?

- Recomand un aport de coenzima Q10, pentru că aceasta luptă împotriva efectelor secundare ale tratamentului medicamentos, care includ dureri musculare sau probleme cognitive. Am avut ocazia să constat beneficiile majore pe care această coenzimă le are în cazul pacienților cu infarct.

- Ce trebuie să facă mai departe bolnavii pentru a preveni agravarea bolii?

- O bună modalitate de prevenție este scăderea cât mai accentuată a nivelului colesterolului, care se poate obține și cu managementul stresului, dar și cu turmeric sau drojdie de orez roșu.

- Ce avantaje implică veganismul pentru cei care nu au o afecțiune cardiacă?

- Pe lângă prevenție, este demnă de menționat îmbunătățirea semnificativă a circulației sangvine, cu toate avantajele care decurg de aici, de la întârzierea bolilor care pornesc de la circulația deficitară până la menținerea sănătății sexuale, care depinde tot de circulația sangvină. Cred, din experiență personală și profesională, că dieta vegetariană poate scădea cu 80% bolile de inimă și diabetul la nivel mondial.

„Vitamina K2, gotu kola și extractul de usturoi au demonstrat că pot face reversibile bolile de inimă“

„Ţineţi prânzul într-un recipient din sticlă“

- Cum ar putea arăta meniul zilnic al unui pacient care suferă de o boală de inimă?

- Dimineața se poate consuma un shake din semințe de chia, afine și multe condimente. Este bine să nu le pasați până la omogenizare completă, întrucât mestecarea ușoară este benefică pentru stomac. La prânz se poate consuma un meniu vegetarian standard, plus fructe. Evitați batoanele, oricât de „sănătoase”. Este foarte important, de asemenea, să țineți prânzul pe care îl consumați la birou într-un recipient din sticlă.